Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος

Η Κύπρος παραμένει εξαιρετικά ανήσυχη για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σε παρέμβασή του πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της χώρας για συνέχιση της λειτουργίας του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κόμπος στην παρέμβασή του κάλεσε για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών απασχόλησαν η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο Σουδάν.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στην Ουκρανία, παρουσία και των Υπουργών Άμυνας, ο κ. Κόμπος τόνισε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην πλήρη λειτουργία του Ταμείου Βοήθειας της Ουκρανίας. Όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή καθώς και για αντιμετώπιση της παράκαμψης τους.  

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Σουδάν, ο κ. Κόμπος δήλωσε ότι η Κύπρος συντάσσεται με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξης των πρωτοβουλιών για δημοκρατική μετάβαση της χώρας, αλλά και προς αποφυγή μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε Υψηλού Επιπέδου Φόρουμ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου για την Περιφερειακή Ασφάλεια και Συνεργασία. Από πλευράς ΕΕ στο φόρουμ συμμετείχαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και οι Υπουργοί Εξωτερικών των 27, ενώ από την πλευρά των κρατών του Κόλπου, συμμετείχαν Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του ΣΣΚ και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ για τον Κόλπο.

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κόμπος είχε διμερείς συναντήσεις με τους Υφυπουργούς Εξωτερικών του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιστολή ομάδας Βρετανών πολιτικών προς τον Κάμερον-Ζητούν απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα
Συνεχίζεται κανονικά το σχέδιο Αμάλθεια-«Στόχος να δοθεί βοήθεια σε 500χιλιάδες αμάχους»
Βασιλείου: Τα πρώτα αποτελέσματα εκλογών στις 19:30 της Κυριακής
Ο ΕΟΑ Λευκωσίας εξηγεί στους πολίτες με ενημερωτικό φιλμάκι πως η ζωή τους θα καταστεί πιο εύκολη
Το deja vu του 2019, ο καλπασμός του ΕΛΑΜ και η παρακμή των παραδοσιακών κομμάτων
Οι τρεις μάχες των Ευρωεκλογών, η θολή εικόνα και η μη τυπική εκλογική συμπεριφορά
Στο “Schuman Security and Defence Forum 2024” συμμετείχε ο Υπουργός Άμυνας
Αισιόδοξος ο Στεφάνου για τις εκλογές-«Οι κάλπες θα αναδείξουν το ΑΚΕΛ ισχυρό και δυνατό»
Σε ανασύσταση της λειτουργίας της Διπλωματικής Ακαδημίας προέβη το ΥΠΕΞ
Μερικώς τερματισμός των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων στα κατεχόμενα