«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»

Στη σύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού αναφέρθηκε ο Τούρκος δημοσιογράφος και ανταποκριτής του τουρκικού NTV στο Στρασβούργο, Καϊχάν Καρατζά σε συνέντευξή του στον T/κ δημοσιογράφο Τζενκ Μουτλούγιακαλί στη Γενί Ντουζέν, που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο έμπειρος Τούρκος δημοσιογράφος, όπως σημειώνει ο Μουτλούγιακαλι, τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από καμία ευρωπαϊκή χώρα η πολιτική της «λύσης των δύο κρατών», η οποία παρουσιάζεται ως «κυρίαρχη ισότητα και ισότιμο κυρίαρχο καθεστώς», και σχολίασε ότι «αν γίνει αποδεκτή αυτή η πολιτική, θα δημιουργήσετε ένα νέο διεθνές δίκαιο στον κόσμο».

Ο Καρατζά σημείωσε επίσης ότι στην τελική δήλωση της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ, δύο παράγραφοι αφιερώθηκαν στις σχέσεις με την Τουρκία. «Αν και τονίστηκε ότι η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις, δεν αναφέρθηκε σε αυτές τις παραγράφους ότι η Τουρκία είναι ‘υποψήφια’ ή χώρα που ‘διεξάγει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ’, ούτε καν στα χαρτιά. Η βελτίωση των σχέσεων συνδέθηκε επίσης με το κυπριακό πρόβλημα’».

Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο, τόνισε ο Τούρκος δημοσιογράφος. «Οι Τουρκοκύπριοι ενδιαφέρονται επίσης για ένα μέλλον στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από εκατό χιλιάδες Τουρκοκύπριοι χρησιμοποιούν επίσης την υπηκοότητα της ΕΕ μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το κυπριακό πρόβλημα, συνέχισε, αναφέρθηκε στη δεύτερη παράγραφο, η οποία προετοιμάστηκε σε μεγάλο βαθμό με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας, που την υποστήριξε. «Υπενθυμίστηκε η σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην επίλυση του προβλήματος για την ‘περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία’ και επαναλήφθηκε η επιθυμία για λύση υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Κύπρο πρέπει να επιστρέψει σε ένα δρόμο που να είναι αποδεκτός από τον κόσμο».

Εξάλλου, με τίτλο «Η Τουρκία είναι έτοιμη για χειρονομία. Το Μάϊο θα διεξαχθούν πολύ σημαντικές επαφές για το Κυπριακό» η διαδικτυακή Μπουγκιούν γράφει σήμερα ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα για τις σχέσεις με την Τουρκία, ζητήθηκε από την Τουρκία να λάβει μέτρα για το Κυπριακό.

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι η Τουρκία προκειμένου να δείξει ότι είναι έτοιμη να κάνει μια χειρονομία, ετοιμάζεται να ρυμουλκήσει στη Μαύρη Θάλασσα το τελευταίο της πλοίο, το Abdülhamit Han, το οποίο πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προσέφερε στην Τουρκία την ευκαιρία να κάνει μια χειρονομία για την Κύπρο, συνέδεσαν τις ευρωτουρκικές σχέσεις με αυτά τα βήματα, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι παρόλο που η Τουρκία διαφώνησε με την έκθεση, η τουρκική πλευρά αναμένεται να επιδείξει την πρόθεσή της τόσο στο Κυπριακό όσο και στο να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο.

Σημειώνεται επίσης ότι οι επισκέψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Γερμανού Προέδρου στην Άγκυρα θα αποτελέσουν σημαντικά ορόσημα προς αυτή την κατεύθυνση. Προσθέτει ότι ο Γερμανός Πρόεδρος Steinmeier θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 26 Απριλίου και τον Πρόεδρο Ερντογάν στις 13 Μαΐου στην Άγκυρα.

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο