Ζητά αναβολή καταβολής δικαστικών εξόδων για την υπόθεση Astrasol μέχρι την απόφαση ΕΔΑΔ η Βουλή

Την αναστολή της καταβολής δικαστικών εξόδων από τους προσφεύγοντες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την υπόθεση Astrasol, υποστηρίζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία προτίθεται να αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών σχετική επιστολή.

Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα τη Δευτέρα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι θα ζητήσει από τον δικηγόρο των προσφευγόντων, Λουκή Λουκαΐδη, να στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για αναστολή της καταβολής δικηγορικών εξόδων, μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΕΔΑΔ. Πρόσθεσε ότι η ίδια θα αποστείλει συνοδευτική επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα. 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έκανε λόγο για 47 θανάτους και 67 ασθενείς με καρκίνο εξαιτίας του εργοστασίου της Astrasol. 

«Η Κυβέρνηση φορτώνει τους επηρεαζόμενους με δικαστικά έξοδα», ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου, τονίζοντας ότι ο ίδιος ντρέπεται για τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. «Πρέπει να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι», υπογράμμισε.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι ότι, μέχρι να εκδικαστεί από το ΕΔΑΔ η προσφυγή, πρέπει να ανασταλεί η καταβολή δικηγορικών και άλλων εξόδων από τους προσφεύγοντες «ως ελάχιστη δυνατή στήριξη από την Επιτροπή».

Η αντιπροσωπεία των επηρεαζόμενων κατοίκων, η οποία παρέστη στη συνεδρία, σημείωσε ότι προσέφυγε στο ΕΔΑΔ το 2022 και αναμένει την έκδοση της απόφασής τους εντός των επόμενων μηνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Οδικό χάρτη αναμένει η Επίτροπος Ισότητας από το Συνέδριο «Γυναίκες για τη Μεσόγειο»
Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Κολλημένη στην Βουλή η πρόταση Νόμου για δημιουργία Υπηρεσίας ασφάλειας παραλιών
Με τη… δευτέρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία-EURO και Ολυμπιακοί Αγώνες επηρεάζουν την τουριστική κίνηση
Εργασίες στον παρακαμπτήριο Λεμεσού και στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού
Πραγματοποιείται η δεύτερη διοργάνωση Γηρι-Ολυμπιακών-Στο επίκεντρο η ενεργός γήρανση
«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον φόβο του καρκίνου με ελπίδα»
Την Πέμπτη η τελετή επαναπατρισμού λειψάνων Ελλαδιτών πεσόντων στην Κύπρο
Νέα συνάντηση ΟΚΥπΥ-νοσηλευτών στις 6 Ιουνίου-Στο επίκεντρο η εξοικονόμηση προσωπικού