Απειλή ραδιενεργού διαρροής στον ποταμό Τομπόλ-Νερά πλημμυρών κατευθύνονται σε ορυχείο ουρανίου

Τον κώδωνα του κινδύνου ραδιενεργού διαρροής κρούουν περιβαλλοντολόγοι στη Ρωσία, καθώς τα νερά του υπερχειλισμένου ποταμού Τομπόλ στο νότιο τμήμα της οροσειράς των Ουραλίων πλησιάζουν ένα ορυχείο ουρανίου στην περιφέρεια του Κουργκάν.

Η περιφέρεια αυτή της Ρωσίας, όπως και το βόρειο τμήμα του Καζακστάν, με το οποίο συνορεύει, αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 χρόνων λόγω της αύξησης της στάθμης ποταμών, μετά το ραγδαίο - λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών τη φετινή άνοιξη - λιώσιμο του χιονιού και τις ισχυρές βροχές που έπεσαν σε εδάφη που είχαν ήδη πλημμυρίσει πριν από τον χειμώνα.

Οι ρωσικές Αρχές διέταξαν το τελευταίο διάστημα την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων από τις περιφέρειες του Κουργκάν και του Όρενμπουργκ καθώς ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων από τις πλημμύρες.

Ανησυχία για μόλυνση με ουράνιο του ποταμού Τομπόλ της ρωσικής περιφέρειας Κουργκάν

Νέα πηγή ανησυχίας, ωστόσο, όπως ανέφερε χθες Κυριακή ο ρωσικός ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Agentsvo, είναι το γεγονός ότι στην πλημμυρισμένη ζώνη περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, και το ορυχείο ουρανίου Ντομπροβόλνογιε, στο χωριό Ουκράινσκογιε της περιφέρειας Κουργκάν, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της NS Energy Business περιέχει περίπου επτά τόνους ουρανίου.

Περιβαλλοντολόγοι εξέφρασαν στο Agentsvo την ανησυχία τους για ενδεχόμενη μόλυνση με ουράνιο του ποταμού Τομπόλ που διαρρέει την γύρω περιοχή.

Ο Σεργκέι Ερέμιν, επικεφαλής τοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης, είπε ότι από βίντεο που τράβηξε κάτοικος της περιοχής, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί ήδη να έχει πλημμυρίσει ένα παλιό πηγάδι «από το οποίο διαρρέει ουράνιο εδώ και 35 χρόνια». Κι όπως εξήγησε ο ειδικός του Προγράμματος Ασφάλειας Ραδιενεργών Αποβλήτων της Ρωσικής Κοινωνικής-Οικολογικής Ένωσης, μια διαρροή ουρανίου από το ορυχείο Ντομπροβόλνογιε θα οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης αλάτων ουρανίου στον ποταμό Τομπόλ κι έτσι ενδέχεται να μολυνθεί το πόσιμο νερό για τους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με το Agentsvo ακτιβιστές για το περιβάλλον της περιφέρειας Κουργκάν καλούν εδώ και χρόνια τις ρωσικές Αρχές να απαγορεύσουν την εξόρυξη ουρανίου στην περιοχή, φοβούμενοι μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του ποταμού Τομπόλ με ραδιενεργό διάλυμα.

Προ ημερών οι τοπικές Αρχές είπαν στο ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti ότι η στάθμη των υδάτων του ποταμού Τομπόλ είχε περάσει το «επικίνδυνο επίπεδο» σημειώνοντας αύξηση 123 εκατοστών σε ένα 24ωρο. «Αυτή δεν είναι απλώς μια πλημμύρα, είναι πραγματική απειλή. Γι αυτό πάρτε τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, συγγενείς με περιορισμένη κινητικότητα και γείτονες σε προσωρινά καταφύγια ή σε γνωστούς και φίλους σας. Μαζέψτε τα έγγραφα και τα τιμαλφή σας», έγραψε την περασμένη εβδομάδα στο Telegram σε μήνυμά του προς τους κατοίκους της περιοχής ο περιφερειάρχης του Κουργκάν, Βαντίμ Σούμκοφ.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς-«Απαντήστε σε μια εβδομάδα στην πρόταση εκεχειρίας ή εισβάλουμε στη Ράφα»
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boieng-Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται