Πάνω από 600 εκ. ευρώ εισπράχθηκαν από το 2017 με τη διαδικασία ληξιπρόθεσμων οφειλών

Από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί €608 εκ. από 41.600 φορολογούμενους, με τη διαδικασία της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, κατά τη συζήτηση πρότασης νόμου για επέκταση της ευχέρειας που του δίνεται να εντάξει σε ρύθμιση άτομα που δεν πρόλαβαν να το κάνουν μέχρι σήμερα.

Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι από την υφιστάμενη νομοθεσία για ρύθμιση εκπρόθεσμων οφειλών, ωφελήθηκαν 42.300 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι αιτήσεις των 41.600 ολοκληρώθηκαν και εισπράχθηκαν γύρω στα €608 εκ. Έμειναν κάτω από 700 αιτήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, με την τελευταία να ολοκληρώνεται το 2029, και αναμένεται ότι με την ολοκλήρωση θα εισπραχθούν ακόμα €16 εκ.

Όπως υπογράμμισε, το 70% των αιτητών επέλεξαν εξόφληση με μία δόση, επωφελούμενοι την έκπτωση 95% σε τόκους και επιβαρύνσεις. «Σήμερα, το 2024, φαίνεται ότι είναι λίγοι οι οποίοι ενδιαφέρονται και μεμονωμένα», είπε, προσθέτοντας ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 70% επιλέγει μία δόση, η θέση του είναι ότι «είμαστε θετικοί να ξανανοίξει το σχέδιο μεμονωμένα, δίνοντας ευχέρεια στον Έφορο, επειδή δεν υπολογίζουμε να είναι μαζικές οι υποβολές αιτημάτων».

Ο Έφορος πρότεινε να συγκεραστούν οι προτάσεις νόμου του Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Αλέκου Τρυφωνίδη, με την πρόταση του Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, ζητώντας να μπει ένα ανώτατο χρονικό όριο για την υποβολή αιτήσεων, που μέσα από τη συζήτηση συμφωνήθηκε να καθοριστεί στο τέλος του 2027.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αφορά φορολογίες από το 2015 και πριν, καθώς και την περίοδο 2016-2019 για λόγους που είχαν να κάνουν με τον κορωνοϊό. Ο κ. Μαρκίδης διευκρίνισε ότι για περιπτώσεις πέραν των παραπάνω, ο Έφορος μπορεί να προχωρεί σε ρυθμίσεις με καταβολή μέχρι και 36 δόσεων, ωστόσο δεν διαγράφονται οι τόκοι και οι επιβαρύνσεις.

Όσον αφορά την πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ, για ρύθμιση με καταβολή μέχρι και 120 δόσεων, ο Έφορος εξέφρασε την αντίθεσή του, θεωρώντας ότι είναι υπερβολικά τα 10 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 70% πληρώνει με μια δόση. Σημείωσε ότι όσο πιο μακροχρόνια είναι η ρύθμιση, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες αποπληρωμής. Πρόσθεσε, ότι ο νόμος δίνει την ευχέρεια να ανασταλούν και ποινικές διώξεις αν ενταχθεί κάποιος σε ρύθμιση, σημειώνοντας ότι πολλοί εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα «για να είμαστε υποχρεωμένοι να αναστείλουμε τη δίωξη», ενώ επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει το Τμήμα για διαδικασίες για αιτήσεις που πέρασαν πολλά χρόνια.

Οι Βουλευτές συνεχάρησαν την εμφανή πρόοδο στην ταχύτητα εξέτασης των φορολογικών δηλώσεων, καθώς έχουν ήδη εκκαθαριστεί οι δηλώσεις του 2021 και αναμένεται εντός του 2024 να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις του 2022.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι με την πρόταση δίνεται η ευχέρεια στον Έφορο Φορολογίας να εντάσσει στις ληξιπρόθεσμες οφειλές άτομα που πληρούν τα κριτήρια αλλά δεν είχαν την ευχέρεια τότε να πληρώσουν στο κράτος και να ωφεληθούν με αφαίρεση έως και 95% των τόκων και επιβαρύνσεων.

«Θα δοθεί και η ευχέρεια στον κόσμο να διευθετήσει οφειλές στον Έφορο Φορολογίας και στο κράτος να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλουν οι πολίτες. Δεν θα ανοίξει το σχέδιο, θα είναι για μεμονωμένες περιπτώσεις», είπε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι φάνηκε ότι η πρότασή του μπορεί να οδηγήσει σε κοινή πρόταση νόμου με τον κ. Τρυφωνίδη, για να επανέλθει η συγκεκριμένη ρύθμιση «για να μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν αιτήσεις προς τον Έφορο Φορολογίας για ένταξη στη συγκεκριμένη διαδικασία και αποπληρωμή δόσεων», με ανάλογη έκπτωση.

Σημείωσε ότι αναμένει ότι η πρόταση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια αμέσως μετά το Πάσχα, στις 13/5, που αναμένεται να είναι και η τελευταία Ολομέλεια με νομοθετική εργασία. Επισήμανε ότι είναι θετική κατάληξη από όλες τις πλευρές. «Θα μπορέσουν αρκετοί που δεν κατάφεραν λόγω κορωνοϊού ή λόγω πολέμου στην Ουκρανία να ρυθμίσουν και να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της η Κένυα
Ζαχάροβα: Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία