Α. Μιχαηλίδου: Προτεραιότητα η καθολική πρόσβαση σε ποιοτική Προδημοτική Εκπαίδευση

Η καθολική πρόσβαση σε ποιοτική Προδημοτική Εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, είπε η Υπουργός, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στη Διυπουργική Συνάντηση στο πλαίσιο εκπόνησης του Έργου «Υποστήριξη της Επέκτασης και Στρατηγικής Ανάπτυξης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας στην Κύπρο», η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Υπουργείο.

Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η σημαντικότητα του Έργου είναι δεδομένη και αυτονόητη, αφού, μέσω του, η Κύπρος θα προχωρήσει στην ετοιμασία της εν λόγω στρατηγικής.

Σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση αναμενόταν να ενημερωθούν για την εξελικτική πορεία του Έργου, τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών του, καθώς και τα τελικά συμπεράσματα των συζητήσεων που προηγήθηκαν στις ομάδες, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση του Εθνικού Σχεδίου Ποιότητας που έχει αναπτυχθεί.

«Αδιαμφισβήτητα, η προσχολική ηλικία είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των θεμελιωδών δεξιοτήτων και των μαθησιακών κλίσεων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις μετέπειτα εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές. Η ενδυνάμωση των ενηλίκων του αύριο μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή ποιοτικών προγραμμάτων Προδημοτικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας. Ως εκ τούτου, η καθολική πρόσβαση σε ποιοτική Προδημοτική Εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο μας», πρόσθεσε.

Είπε, παράλληλα, ότι το εν λόγω Έργο δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να συνεργαστούν σε μια κοινή πορεία, στον ευαίσθητο και ιδιαίτερα σημαντικό χώρο της προδημοτικής εκπαίδευσης και φροντίδας, έτσι ώστε να συμβάλουν μαζί στη βελτίωση της πρόσβασης και στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών του τομέα.

«Στόχοι μας είναι να εκσυγχρονίσουμε τις παιδαγωγικές μας πολιτικές, να αναβαθμίσουμε και να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, να διασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί δεν θα στερηθεί της εξέλιξης των ικανοτήτων του και να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό», συμπλήρωσε η κα. Μιχαηλίδου και επεσήμανε ότι ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προσχολική εκπαίδευση, αφού αυτή αποτελεί τη στέρεη βάση πάνω στην οποία θα στηριχτούν τα παιδιά για να έχουν μια επιτυχημένη σχολική ζωή στη συνέχεια.

Όπως ανέφερε, στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, έχουν θέσει ως προτεραιότητα τη μετάβαση στο σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό και συμπεριληπτικό σχολείο.

«Στο πλαίσιο αυτό, σε ό,τι αφορά ειδικά στην προσχολική εκπαίδευση, έχουμε προχωρήσει στην επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 χρόνων, κάτι που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, με προφανή θετικά παιδαγωγικά οφέλη για τα παιδιά μας. Επιπρόσθετα, προχωρούμε στην εισαγωγή διαγνωστικών διαδικασιών έγκαιρης παρέμβασης στο νηπιαγωγείο και στη λήψη παιδαγωγικών μέτρων για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση σε θέματα βίας/παραβατικότητας και αλφαβητισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσχολική ηλικία», σημείωσε.

Η κα. Μιχαηλίδου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, και τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδές της, καθώς και τους δικούς της συνεργάτες και συνεργάτιδες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Ευχαρίστησε, τέλος, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ευκαιρία που δίνει στην Κύπρο να επενδύσει στον ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό τομέα της Προδημοτικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας στην Κύπρο, όπως και στους σημαντικούς συνεργάτες UNICEF και CARDET, καθώς και στα μέλη των ομάδων εργασίας για την αγαστή συνεργασία και τον ζήλο με τον οποίο εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης