Προβληματισμός για τα αποθέματα νερού στις κοινότητες της υπαίθρου-Πιθανές περικοπές το καλοκαίρι

Με προβληματισμό παρακολουθούν οι ειδικοί την κατανομή του νερού σε όλες τις περιοχές παγκύπρια, την ώρα που η στάθμη στα φράγματα παραμένει κάτω από τη μέση λόγω της μειωμένης βροχόπτωσης το φετινό υδρολογικό έτος, με τους αρμόδιους να διαμηνύουν ότι η προσοχή στρέφεται κυρίως στις κοινότητες της υπαίθρου, οι οποίες όπως διαφαίνεται, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα υδροδότησης το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι, σήμερα η αποθηκευμένη ποσότητα νερού στα φράγματα είναι στο 46,1% και στα 133.984 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η αποθηκευμένη ποσότητα ήταν κατά πολύ πιο αυξημένη, αφού έφθασε το 69%, δηλαδή τα 200.573 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης εισροής νερού που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, είναι να ενεργοποιούνται οι μονάδες αφαλάτωσης, από τις οποίες διανέμεται κυρίως το μεγαλύτερο ποσοστό νερού στα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Παρμακλή, «λόγω της τραγικής μείωσης του νερού στα φράγματα, θα μας εξυπηρετούν όλο και περισσότερο οι μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες είναι πέντε στη χώρα μας. Η Λευκωσία ήδη υδροδοτείται κατά 80% από τις μονάδες αφαλάτωσης, ωστόσο, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φανταζόμαστε το τι θα συμβεί εάν σταματήσει να δουλεύει μια μονάδα αφαλάτωσης για τον οποιοδήποτε λόγο».

Η υδροδότηση της πρωτεύουσας, χαρακτηρίζεται ως ένα πολυσύνθετο παζλ από τους ειδικούς, γιατί εξαρτάται κυρίως από τις μονάδες αφαλάτωσης, όπως επίσης και από το κόστος χρήσης του. Όπως εξήγησε ο κ. Παρμακλής, «η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει μελετήσει το πώς θα δουλεύουν με μη συμβατική ενέργεια αυτές οι μονάδες αφαλάτωσης. Ωστόσο, εάν αυξηθεί το κόστος ηλεκτροδότησης και προστεθεί παράλληλα ο περιβαλλοντικός φόρος από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προς τις υδατοπρομήθειες, τότε αυτός ο περιβαλλοντικός φόρος οριζόντια, μπορεί να μετακυλιστεί στο κοινό. Άρα το κοινό καλείται επί της ουσίας να μειώσει τη σπατάλη, γιατί μειώνοντας τη σπατάλη, μειώνει και τον λογαριασμό της διμηνίας, έχοντας υπόψη ότι ίσως το κόστος πόσιμου νερού να αυξηθεί».

Η κύρια ανησυχία τόσο των καταναλωτών, όσο και των αρμοδίων, είναι οι ενδεχόμενες περικοπές νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου όπως είναι γνωστό, επικρατεί ξηρασία και ιδιαίτερη αυξημένη χρήση του νερού. Για τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, ο. κ. Παρμακλής, εκτιμά πως δεν υπάρχει θέμα διακοπής της ύδρευσης, εφόσον λειτουργούν κανονικά οι μονάδες αφαλάτωσης. Εκείνο που προβληματίζει ωστόσο τους αρμόδιους, είναι οι κοινότητες της υπαίθρου, οι οποίες υδροδοτούνται μόνο από υδατοφράκτες ή μόνο από διατρήσεις. «Εάν εκείνο το νερό στερέψει ή κριθεί ακατάλληλο, θα υπάρξει πρόβλημα με την υδροδότηση αυτών των κοινοτήτων στην ύπαιθρο», πρόσθεσε ο διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας.

Πάντως, μόνο απαρατήρητες δεν θα μπορούσαν να περάσουν οι περικοπές που σημειώθηκαν κατά την περσινή χρονιά στις παραλιακές πόλεις της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, αφού ήταν μεγάλη η ζήτηση νερού. «Εκείνο που έχουμε δει κατά την περσινή χρονιά, είναι ότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου, τα τουριστικά θέρετρα Αγίας Νάπας και Πρωταρά, είχαν μείνει χωρίς νερό λόγω της αυξημένης ζήτησης και σημειώνεται ότι και αυτές οι περιοχές υδροδοτούνται από μονάδες αφαλάτωσης. Γι’ αυτό τον λόγο καλείται ο κόσμος πάντα να περιορίζει την αλόγιστη χρήση», ανέφερε ο κ. Παρμακλής.

Η νέα εποχή με την εγκατάσταση έξυπνων υδρομετρητών

Παράλληλα, σε νέα εποχή αναμένεται να εισέλθουν οι καταναλωτές, αφού πλέον οι υδρομετρητές νερού θα μετατραπούν σε έξυπνοι, με στόχο, να υπάρχει καλύτερος και πιο αποτελεσματικός έλεγχος από την Υδατοπρομήθεια και παράλληλα, να υπάρχει περισσότερη εξοικονόμηση νερού.

Σύμφωνα με τον κ. Παρμακλή, οι έξυπνοι υδρομετρητές, είναι έξυπνα συστήματα τα οποία εξ αποστάσεως πρόκειται να αποστέλλουν τη μέτρηση του νερού, με βάση τη ρύθμιση που τους γίνεται. Οι πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω των έξυπνων υδρομετρητών, ανέφερε ο διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας, «είναι πολύ σημαντικές για να αντιληφθούμε πώς πρέπει να διαχειριστούμε το δίκτυο υδροδότησης. Μπορούμε επίσης να καταλάβουμε άμεσα ποιο σπίτι μπορεί να έχει διαρροή εντός του τεμαχίου του και να ενημερώσουμε ηλεκτρονικά τον κάθε καταναλωτή για ένα πρόβλημα διαρροής που υπάρχει».

Για παράδειγμα, σε μεγάλα τεμάχια όπου υπάρχουν πολυκατοικίες ή ξενοδοχεία και υπάρχουν πάρα πολλοί χώροι που χρησιμοποιείται νερό, μέσω των έξυπνων υδρομετρητών, θα εντοπίζονται τυχόν διαρροές και θα επιδιορθώνονται άμεσα. «Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί αποτελεσματικά η κατασπατάληση νερού, κάτι που παλαιότερα ήταν τυφλά αφού δεν μπορούσαμε να βρούμε που υπήρχαν διαρροές», εξήγησε ο κ. Παρμακλής.

Σημειώνεται ότι, ο στρατηγικός στόχος που έχει τεθεί, είναι μέσα σε μια περίοδο από πέντε μέχρι δέκα χρόνια να υπάρξει ολιστική αλλαγή όλων των υδρομετρητών που αναλογούν σε 200.000 υδρομετρητές, είτε αυτοί βρίσκονται σε οικιστικά καταλύματα, είτε είναι σε βιομηχανικές ή κτηνοτροφικές ζώνες και σε εμπορικά κέντρα.

Δειτε Επισης

Να υπερψηφίσουν το ν/σ για αύξηση μισθών κρατικών υπαλλήλων καλεί τη Βουλή η Ισότητα
Να επανεξετάσουν τα μέτρα προστασίας στα ΤΑΕΠ καλεί ΟΚΥπΥ και Υπ. Υγείας ο ΠΙΣ
Στο 63% η επεξεργασία Δήλωσης Εισοδήματος
Επιχορήγηση €2 εκ. για θωράκιση γεωργικών καλλιεργειών από χαλάζι και βροχή
Τιμήθηκαν οι επτά ήρωες του Φρενάρους-«Δεν δείλιασαν, δεν οπισθοχώρησαν, δεν σκιάχτηκαν»
Δύο νέες πτήσεις από Βηρυτό μεταφέρουν Αυστραλούς υπηκόους στη Λάρνακα
Καταγγέλλει παραπλανητικές προσφορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ζητά διαφάνεια και πριν από το e-kalathi
Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό