Σφοδρές αντιδράσεις Μόσχας για επιπρόσθετη βοήθεια ΗΠΑ προς Κίεβο

Το Κίεβο περιμένει πως με τη στρατιωτική βοήθεια που ενέκριναν οι ΗΠΑ, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ενισχύσει την άμυνά του εναντίον της Μόσχας, ενώ εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ προειδοποιεί πως τα χρήματα θα "ενθυλακωθούν" και "δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πάνε στην κρεατομηχανή".

Το Σάββατο, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της προώθησης ενός πολυαναμενόμενου πακέτου βοήθειας ύψους σχεδόν 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία στη Γερουσία, όπου αναμένεται να εγκριθεί και ακολούθως να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο αναπληρωτής Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντμίτρι Πολιάνσκι, έγραψε σήμερα πως δεν υπάρχει "τίποτα να εορταστεί εδώ".

Ανέφερε πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί και "περισσότερα χρήματα θα ενθυλακωθούν, περισσότερα όπλα θα κλαπούν και δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πάνε στην κρεατομηχανή". Πρόσθεσε πως η ήττα της Ουκρανίας είναι "αναπόφευκτη".

Η Ουκρανία, που αγωνίζεται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αμύνεται απέναντι στη ρωσική εισβολή με μαζική δυτική υποστήριξη εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, έγραψε στο Facebook πως περίπου 50 δισ. δολάρια του πακέτου θα δαπανηθούν για την άμυνα της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει περισσότερα όπλα για την Ουκρανία, περιλαμβανομένων περισσότερων αντιαεροπορικών και μεγαλύτερου βεληνεκούς βλημάτων.

 Άλλα 7,8 δισ. δολάρια προορίζονται για την υποστήριξη του προϋπολογισμού της Ουκρανίας. Επίσης, ένα 1,57 δισ. δολάρια σχεδιάζεται ως οικονομική βοήθεια και 400 εκατ. δολάρια για την προστασία των συνόρων και την αποναρκοθέτηση, σύμφωνα με τον Σμίχαλ.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν επίσης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση σημαντικών υποδομών, είπε. Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας αποτελούν συχνά στόχο ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.

Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, έγραψε στο X (πρώην Twitter) σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ: "Μια κακή μέρα για τον Πούτιν. Μια κακή μέρα για όποιον τόλμησε να πιστέψει πως η Αμερική θα μπορούσε να διστάζει όταν πρόκειται να προστατεύσει κάτι και εκείνους που υπερασπίζεται".

Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εξέφρασε ανησυχίες η Ρωσία-«Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για μια πιθανή σύγκρουση μαζί μας»
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η τελετή Αφής του Αγίου φωτός στα Ιεροσόλυμα
Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν στο Βιετνάμ τον Απρίλιο
Ομάδες ενόπλων έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα
Δεκατρείς νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Αϊτή
Τραγωδία για τον Τζούροβιτς-Δήλωσε την Παρασκευή την εξαφάνιση του γιου του και τον βρήκαν νεκρό
Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για το Πάσχα-«Δεν υπάρχει συνθηκολόγηση απέναντι στο κακό»
Ενας νεκρός και αρκετοί τραυματίες σε πυροβολισμούς στο Παρίσι
Πιέζουν για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ-Ζητά εγγυήσεις η Χαμάς για να συμφωνήσει