Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν-Υπήρξαν ζημιές στην βάση της Ισφαχάν

Πριν από λίγες ημέρες, το Ισραήλ έπληξε ιρανική αεροπορική βάση στην πόλη Ισφαχάν. Οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν το τελευταίο 24ωρο αποκάλυψαν ενδείξεις πιθανών ζημιών στην αεροπορική βάση της Ισφαχάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση αν και δεν υπήρξε επίσημη ισραηλινή επιβεβαίωση.

Συγκεκριμένα, όταν το BBC Verify ανέλυσε δύο εικόνες από δορυφόρο, βρήκε πως μέρος ενός συστήματος αεράμυνας σε αεροδρόμιο της πόλης που επλήγη υπέστη ζημιές. Παρόλα αυτά παραμένει ασαφές ποιο όπλο ή όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.

Σημειώνεται ότι μετά την είδηση του ισραηλινού πλήγματος στην πόλη, υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με τον στόχο και την έκταση των ζημιών. Το Ιράν λέει ότι η επίθεση αφορούσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξουδετερώθηκαν από την αεράμυνα.

Τι δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες

Το BBC Verify ανέφερε πως υπήρξαν ζημιές στην βάση αναλύοντας τις οπτικές δορυφορικές εικόνες και εικόνες ραντάρ συνθετικού ανοίγματος που καταγράφηκαν πάνω από την Ισφαχάν την Παρασκευή. Οι οπτικές εικόνες θα είναι οικείες σε όποιον χρησιμοποιεί τακτικά εργαλεία όπως το Google Earth – ουσιαστικά μια φωτογραφία της γης από κάτω.

Η τεχνολογία SAR χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για τη δημιουργία μιας εικόνας της γήινης επιφάνειας. Ένα πλεονέκτημα που έχει έναντι της πιο συμβατικής δορυφορικής τεχνολογίας είναι η ικανότητά της να καταγράφει εικόνες τη νύχτα ή μέσα από σύννεφα.

Οι εικόνες που συλλέγει αποδίδονται ασπρόμαυρες αλλά με υψηλή ανάλυση. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στον χρωματισμό του εδάφους – όπως σημάδια καψίματος – αλλά μπορεί να απεικονίσει υλικές ζημιές σε κατασκευές, οχήματα κ.λπ.

Μια τέτοια εικόνα που κατέγραψε η Umbra Space στις 15 Απριλίου δείχνει ένα σύστημα αεράμυνας S-300 που βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της αεροπορικής βάσης Shikari. Το σύστημα αποτελείται από διάφορα οχήματα εξοπλισμένα με ραντάρ, διακριτικούς εκτοξευτές πυραύλων και άλλο εξοπλισμό.

doriforikes1

Ζημιές και συντρίμμια δίπλα από το πλήγμα

Μια εικόνα της Umbra Space που λήφθηκε μετά το χτύπημα της Παρασκευής δείχνει ζημιές και συντρίμμια γύρω από ένα εξάρτημα – πιθανότατα ένα ραντάρ – το οποίο έχει επίσης μετατοπιστεί ελαφρώς από τη θέση του. Άλλα οχήματα έχουν απομακρυνθεί από την τοποθεσία.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε από μια οπτική δορυφορική εικόνα που κατέγραψε η Planet, η οποία, παρά τη χαμηλή ανάλυση, δείχνει ένα σημάδι στην ίδια θέση. Το σημάδι αυτό δεν ήταν εμφανές στις εικόνες που λήφθηκαν στις 11 και 15 Απριλίου.

Η ίδια η στρατιωτική βάση δεν εμφανίζει ενδείξεις υλικών ζημιών στις διαθέσιμες εικόνες, αλλά θα απαιτηθεί περαιτέρω ανάλυση οπτικών λήψεων υψηλότερης ανάλυσης για να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμες εικόνες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ δήλωσε ότι «δεν υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.»

dori2

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Σκηνή κατέρρευσε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Μεξικό-Πέντε νεκροί και 50 τραυματίες
Στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επτά επαρχίες του Ισημερινού
Η Σουηδία προσφέρει στρατιωτική βοήθεια 6,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία έως το 2026
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον ένας νεκρός και 32 τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο στην Κολομβία
Έντεκα νεκροί σε έφοδο του Ισραήλ στην Τζενίν
Συνάντηση 15 λεπτών με τον Κάρολο είχε ο Σούνακ πριν ανακοινώσει πρόωρες εκλογές
Μπορέλ για Παλαιστίνη: Θα εργαστώ για κοινή θέση ΕΕ για λύση δυο κρατών
Ο Μπλίνκεν προτρέπει την Αίγυπτο να διασφαλίσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
Γιατί ο Σούνακ κήρυξε τώρα πρόωρες εκλογές στη Βρετανία-«Παίζει την καριέρα του»