Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν-Υπήρξαν ζημιές στην βάση της Ισφαχάν

Πριν από λίγες ημέρες, το Ισραήλ έπληξε ιρανική αεροπορική βάση στην πόλη Ισφαχάν. Οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν το τελευταίο 24ωρο αποκάλυψαν ενδείξεις πιθανών ζημιών στην αεροπορική βάση της Ισφαχάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση αν και δεν υπήρξε επίσημη ισραηλινή επιβεβαίωση.

Συγκεκριμένα, όταν το BBC Verify ανέλυσε δύο εικόνες από δορυφόρο, βρήκε πως μέρος ενός συστήματος αεράμυνας σε αεροδρόμιο της πόλης που επλήγη υπέστη ζημιές. Παρόλα αυτά παραμένει ασαφές ποιο όπλο ή όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.

Σημειώνεται ότι μετά την είδηση του ισραηλινού πλήγματος στην πόλη, υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με τον στόχο και την έκταση των ζημιών. Το Ιράν λέει ότι η επίθεση αφορούσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξουδετερώθηκαν από την αεράμυνα.

Τι δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες

Το BBC Verify ανέφερε πως υπήρξαν ζημιές στην βάση αναλύοντας τις οπτικές δορυφορικές εικόνες και εικόνες ραντάρ συνθετικού ανοίγματος που καταγράφηκαν πάνω από την Ισφαχάν την Παρασκευή. Οι οπτικές εικόνες θα είναι οικείες σε όποιον χρησιμοποιεί τακτικά εργαλεία όπως το Google Earth – ουσιαστικά μια φωτογραφία της γης από κάτω.

Η τεχνολογία SAR χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για τη δημιουργία μιας εικόνας της γήινης επιφάνειας. Ένα πλεονέκτημα που έχει έναντι της πιο συμβατικής δορυφορικής τεχνολογίας είναι η ικανότητά της να καταγράφει εικόνες τη νύχτα ή μέσα από σύννεφα.

Οι εικόνες που συλλέγει αποδίδονται ασπρόμαυρες αλλά με υψηλή ανάλυση. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στον χρωματισμό του εδάφους – όπως σημάδια καψίματος – αλλά μπορεί να απεικονίσει υλικές ζημιές σε κατασκευές, οχήματα κ.λπ.

Μια τέτοια εικόνα που κατέγραψε η Umbra Space στις 15 Απριλίου δείχνει ένα σύστημα αεράμυνας S-300 που βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της αεροπορικής βάσης Shikari. Το σύστημα αποτελείται από διάφορα οχήματα εξοπλισμένα με ραντάρ, διακριτικούς εκτοξευτές πυραύλων και άλλο εξοπλισμό.

doriforikes1

Ζημιές και συντρίμμια δίπλα από το πλήγμα

Μια εικόνα της Umbra Space που λήφθηκε μετά το χτύπημα της Παρασκευής δείχνει ζημιές και συντρίμμια γύρω από ένα εξάρτημα – πιθανότατα ένα ραντάρ – το οποίο έχει επίσης μετατοπιστεί ελαφρώς από τη θέση του. Άλλα οχήματα έχουν απομακρυνθεί από την τοποθεσία.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε από μια οπτική δορυφορική εικόνα που κατέγραψε η Planet, η οποία, παρά τη χαμηλή ανάλυση, δείχνει ένα σημάδι στην ίδια θέση. Το σημάδι αυτό δεν ήταν εμφανές στις εικόνες που λήφθηκαν στις 11 και 15 Απριλίου.

Η ίδια η στρατιωτική βάση δεν εμφανίζει ενδείξεις υλικών ζημιών στις διαθέσιμες εικόνες, αλλά θα απαιτηθεί περαιτέρω ανάλυση οπτικών λήψεων υψηλότερης ανάλυσης για να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμες εικόνες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ δήλωσε ότι «δεν υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.»

dori2

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Έβαλε στη λίστα καταζητούμενων τον Ζελένσκι η Ρωσία
Επανεξελέγη ο Σαντίκ Καν δήμαρχος Λονδίνου
Εξέφρασε ανησυχίες η Ρωσία-«Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για μια πιθανή σύγκρουση μαζί μας»
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η τελετή Αφής του Αγίου φωτός στα Ιεροσόλυμα
Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν στο Βιετνάμ τον Απρίλιο
Ομάδες ενόπλων έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα
Δεκατρείς νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Αϊτή
Τραγωδία για τον Τζούροβιτς-Δήλωσε την Παρασκευή την εξαφάνιση του γιου του και τον βρήκαν νεκρό
Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για το Πάσχα-«Δεν υπάρχει συνθηκολόγηση απέναντι στο κακό»