Οι άξονες που στηρίζεται η προσφυγή Κληρίδη στο Συνταγματικό Δικαστήριο για Υφυπουργεία-Κρίσιμη η απόφαση

Είναι τελικά αντισυνταγματική η δημιουργία Υφυπουργείων; Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα θα κληθεί να δώσει την απάντηση το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει προσφυγή του νομικού και πρώην Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστου Κληρίδη, που εκπροσωπεί τον αιτητή, η ταυτότητα του οποίου μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστή.

Η συζήτηση περί νομιμότητας των έξι Υφυπουργείων δεν είναι καινούργια, ωστόσο, το ζήτημα έρχεται ξανά στο προσκήνιο με την προσφυγή του κ. Κληρίδη, με την διαδικασία αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ενώ στη συνέχεια η μπάλα θα περάσει στο γήπεδο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η απόφαση του οποίου κρίνεται ουσιαστικής σημασίας, αφού θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό και θα βάλει τέλος στην διγλωσσία που παρατηρείται.

Μιλώντας στον REPORTER, ο νομικός, Χρίστος Κληρίδης, εξέφρασε την θέση, την οποία αναμένεται να προωθήσει και ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι η δημιουργία Υφυπουργείων είναι παράνομη, αφού δεν καθορίζονται από το Σύνταγμά.

Όπως ανέφερε, «οι εξουσίες του Προέδρου καθορίζονται εξαντλητικά στο Σύνταγμα και δεν μπορεί η νομοθεσία να του δώσει περισσότερες εξουσίες ή να του αφαιρέσει εξουσίες», ενώ σημείωσε πως «μέσα στις εξουσίες που καθορίζονται από το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος δεν έχει την δυνατότητα να διορίζει Υφυπουργούς».

Η υπό εξέταση προσφυγή για την αντισυνταγματικότητα της δημιουργίας των Υφυπουργείων, εστιάζεται επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, στο γεγονός ότι «η εκτελεστική εξουσία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, διασφαλίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, άρα δεν μπορεί να ασκείται εκτελεστική εξουσία από Σώμα το οποίο δεν καθορίζεται στο Σύνταγμα, αλλά αντίθετα αφαίρει από την εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου».

Υπενθυμίζεται πως για την δημιουργία των Υφυπουργείων, ζητήθηκε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό, ενώ δεν είχε αποσταλεί ούτε σε βουλευτές που την ζητήσαν, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστο Δαμιανού, να αναφέρει στον REPORTER, πως «δεν υπάρχει και δεν έχει κατατεθεί ολοκληρωμένη γνωμάτευση».

Από την πλευρά του ο Χρίστος Κληρίδης, ανέφερε πως δεν γνωρίζει κατά πόσο υπάρχει η σχετική γνωμάτευση, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για νόμο και όποια και αν ήταν η θέση της Εισαγγελίας, η συνταγματικότητα των Υφυπουργείων θα κριθεί από το Δικαστήριο. «Η γνωμάτευση είναι γνωμάτευση, δεν είναι νόμος, ούτε απόφαση Δικαστηρίου. Το πλέον αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί για το ζήτημα των Υφυπουργείων δεν είναι οι γνωματεύσεις και οι απόψεις, αλλά το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο νομικός Χρίστος Κληρίδης, αναφέρθηκε στα ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να εγερθούν, σε περίπτωση που το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει ότι η δημιουργία των Υφυπουργείων είναι αντισυνταγματική. Όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση, ως πρώτο βήμα θα πρέπει να καταργηθούν τα Υφυπουργεία, ενώ «θα πρέπει να επιστραφούν και τα παρανόμως καταβληθέντα ποσά, αν κηρυχθούν αντισυνταγματικά. Θα πρέπει δηλαδή τα καταβληθέντα ποσά να πρέπει να επιστραφούν στην πηγή τους, όπως για παράδειγμα κονδύλια».

Επιπρόσθετα, εάν τελικά τα Υφυπουργεία κριθούν αντισυνταγματικά, τότε όλες οι αποφάσεις που λήφθηκαν από αυτά θα θεωρούνται παράνομες, συνεπώς θα πρέπει να ακυρωθούν.

Υπενθυμίζεται, ότι η σύσταση του πρώτου Υφυπουργείο έγινε επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη το 2018, όταν ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού μετεξελίχθηκε σε Υφυπουργείο, ακολούθησε η δημιουργία άλλων πέντε υφυπουργείων.

Δειτε Επισης

Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)
Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε στη Γάζα τις σορούς τριών ομήρων της Χαμάς
Δύο αδέρφια έσπασαν τον κώδικα του Ethereum και έκλεψαν crypto $25 εκατ. μέσα σε δευτερόλεπτα
Επαναπατρίστηκαν αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Πάνω από 4.000 στο 2024
Η κατάθεση της παιδίατρου στη δίκη της Πισπιρίγκου-«Η Μαλένα ήταν σε άριστη κατάσταση, δεν πίστευα ότι πέθανε»
Εφιάλτης για 17χρονο στη Σπάρτη-Συγγενείς της κοπέλας του τον απήγαγαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια
Σκότωσε τη σύζυγο του και πήγε σε ξενοδοχείο να δει ειδήσεις ο 50χρονος στο Μενίδι
Ε. Χαραλαμπίδου σε Νομική Υπηρεσία-«Ο Εισαγγελέας εκτίθεται, υπάρχουν διαβαθμίσεις για να κλείνουν στόματα»
Απουσιάζει από την οικία του στο Πισσούρι 45χρονος (pic)
Καμπανάκι CPT για τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές και κρατητήρια-Όσα καταγράφονται στην έκθεση