Μοιράστηκαν 65.000 μερίδες φαγητού σε 60 οικογένειες σε τέσσερα χρόνια-Η πρωτοποριακή δράση SaveOurFood

Την πολύτιμη προσφορά και βοήθεια στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, συνεχίζει να προσφέρει καθημερινώς μέσω της βραβευμένης του πλέον δράσης Save Our Food, ο Δήμος Αγλαντζιάς, ο οποίος συλλέγει φρέσκα τρόφιμα που προορίζονταν για πέταμα και τα διανέμει σε οικογένειες, οι οποίες δυσκολεύονται να έχουν τα απαραίτητα υλικά αγαθά στο σπίτι τους.

Ενδεικτικά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μέσω του Save Our Food, προσφέρθηκαν 65,000 μερίδες φαγητό, αξίας 120,000 ευρώ, σε πάνω από 150 άτομα, 60 οικογένειες. Μια δράση, η οποία πρόκειται να τιμηθεί στα Παγκύπρια Βραβεία Πράσινες Πόλεις και Πράσινες Κοινότητες Κύπρου, για την έμπρακτη στήριξή που παρέχεται σε δεκάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Το έργο, που εφαρμόζεται στον Δήμο Αγλαντζιάς, έχει δύο βασικές επιδιώξεις. Από τη μια να περιορίσει τη σπατάλη του βρώσιμου φαγητού στη Κύπρο και από την άλλη, να περιορίσει την ομάδα του πληθυσμού που αντιμετωπίζει έλλειψη φαγητού. Επίσης, οι επιπρόσθετοι στόχοι του έργου είναι να περιοριστεί ο όγκος του πεταμένου φαγητού σε διάφορα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα σε υπεραγορές, μαγαζιά, εστιατόρια, εταιρίες catering, ξενοδοχεία και άλλες μονάδες εστίασης. Ακόμη, η προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι να οργανώνονται σεμινάρια ευαισθητοποίησης σε όλη τη Κύπρο προς τους νέους, σχετικά με τη σπατάλη του φαγητού και τη κυκλική οικονομία.

3

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι, ο αντίκτυπος του έργου είναι πολλαπλός, καθώς εντοπίζονται οφέλη στους άμεσα ωφελούμενους του έργου που είναι οι λήπτες φαγητού, στη τοπική κοινότητα της Αγλαντζιάς, στους συνεργαζόμενους εταίρους του έργου, στη τοπική αυτοδιοίκηση, στις επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και στους νέους σε όλη τη Κύπρο.

Η προτεινόμενη στρατηγική, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγλαντζιάς, θεωρείται μια εντελώς νέα ιδέα για το κυπριακό περιβάλλον, καθώς στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν παρόμοια μοντέλα για τη διάσωση βρώσιμων τροφίμων. Το έργο αυτό, υπέδειξε ο κ. Κωνσταντίνου, «φέρνει στο ίδιο τραπέζι ενδιαφερόμενους από διάφορους τομείς, όπως μια τοπική αρχή, έναν ερευνητικό οργανισμό, ιδιωτικές εταιρείες, οργάνωση συμβουλίων νεολαίας και ΜΚΟ. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε αξίες που ακολουθούνται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Κύπρο, όπως η κοινοτική ανάπτυξη και η αλληλεγγύη σε τοπικό επίπεδο, πράγματα που αποτελούν ισχυρά συστατικά της κυπριακής κοινωνίας».

2

Κάνοντας την ανασκόπηση της δράσης Save Our Food, ο κ. Κωνσταντίνου υπέδειξε ότι οι τοπικές επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα βρώσιμα απορρίμματα τροφίμων με έναν πολύ νέο τρόπο, καθώς ο Δήμος Αγλαντζιάς εισήγαγε ένα νέο σύστημα Πληρώνω όσο πετάω, για την ολιστική διαχείριση της αποκομιδής των απορριμμάτων. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, ανέφερε, «τα νοικοκυριά πληρώνουν τοπικούς φόρους για την αποκομιδή των σκουπιδιών ανάλογα με την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις τροφίμων αναγκάστηκαν να δωρίσουν τα επιπλέον τρόφιμα που τους απέμεναν αντί να τα πετάξουν και τελικά η πολιτική αυτή αποδείχθηκε θετικό στοιχείο για την ανάπτυξη του έργου».

Επιπλέον, το έργο χάρισε την ευκαιρία σε εταιρείες τροφίμων να προωθήσουν την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη. «Παρόλο που οι μικρές τοπικές εταιρείες τροφίμων δεν συμπεριέλαβαν τη δράση αυτή στο ετήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων τους, ορισμένες εθνικές εταιρείες το έκαναν. Μάλιστα, το συνολικό έργο προσέλκυσε νέες επιχειρήσεις, οι οποίες θα ήθελαν να συνδέσουν τις υπηρεσίες τους με το έργο, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την κοινωνική τους εικόνα στην τοπική κοινωνία. Μια άλλη καινοτόμος πτυχή του έργου ήταν η απόκτηση νέων δεξιοτήτων σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης παρόμοιων έργων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι εταίροι εκπαιδεύτηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του έργου και συνειδητοποίησαν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις ενός παρόμοιου εγχειρήματος».

1

Με αυτό τον τρόπο, ο Δήμος Αγλαντζιάς αποφάσισε να υιοθετήσει το έργο χρηματοδοτώντας το με δικούς του πόρους μετά την επίσημη λήξη του τον Μάιο 2021. Σημαντικό επίσης, είναι το γεγονός ότι μέσω του έργου παρέχεται η εκπαίδευση σε νέους σχετικά με τα απορρίμματα τροφίμων. Δεδομένου ότι η σπατάλη τροφίμων είναι μια άγνωστη έννοια στην κυπριακή κοινωνία, ανέφερε ο Δήμαρχος, «οι νέοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα βασικά στοιχεία της πρόληψης της σπατάλης τροφίμων και της σπατάλης τροφίμων, ενώ εκπαιδεύτηκαν για το πώς θα μπορούσαν να δράσουν προληπτικά και πώς να εισάγουν νέες συνήθειες σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων στην καθημερινή τους ζωή».

Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι μέσα από την υλοποίηση του εν λόγω έργου προέκυψε η άμεση επικοινωνία μεταξύ των τοπικών αρχών και των πολιτών. Οι οργανισμοί κοινωνικών υπηρεσιών, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, επικεντρώνονται στην παροχή άμεσων υπηρεσιών σε άτομα και οικογένειες και έχουν περιορισμένο χρόνο για να επικεντρωθούν σε προσπάθειες οργάνωσης της κοινότητας. Επίσης, η κοινωνική εργασία του δρόμου, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο που θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τις τοπικές αρχές. «Η σύνδεση μεταξύ των τοπικών αρχών και των πολιτών θα πρέπει να προωθηθεί, προκειμένου να βελτιωθεί η επικοινωνία και να γίνει καλύτερη κατανόηση των αναγκών των πολιτών».

Δειτε Επισης

Μονόωρη στάση εργασίας από τους νοσηλευτές-Διαμαρτύρονται για υποστελέχωση
Σκόνη και ισχυροί άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 34 βαθμούς η θερμοκρασία
Με άλλες τρεις κάμερες σε Λεμεσό και την μετακίνηση δυο από Λευκωσία ολοκληρώνεται το παζλ του συστήματος
Φουντώνει η κόντρα για τα ΚΙΕ, απαντούν στην ΟΕΛΜΕΚ οι συντεχνίες-Πυρά και κατά ΥΠΑΝ
Στο κάδρο των ποινικών ανακριτών για την δολοφονία Θανάση συγκεκριμένα πρόσωπα-Επανεξετάζονται στοιχεία
Νέο ιστορικό κεφάλαιο στην σύγκρουση θεσμών-Μπαίνουν στην αρένα τα στρατόπεδα Εισαγγελίας και Ελεγκτή
Ανοίγει ξανά το θέμα συμμετοχής του Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ ο ΔΗΣΥ
BINTEO: Γυναίκα χτυπήθηκε από κεραυνό και ισχυρίζεται ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον
BINTEO: Εταιρεία ισχυρίζεται ότι βρήκε μέθοδο μεταμόσχευσης κεφαλιού, για να ζούμε εκατοντάδες χρόνια
Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Δήμου Αραδίππου