Θλίψη στο χώρο του πολιτισμού-Έφυγε από τη ζωή η ιστορικός τέχνης Ελένη Νικήτα

Θλίψη σκόρπισε στο χώρο του πολιτισμού και όχι μόνο, η είδηση του θανάτου της ιστορικού τέχνης, Ελένης Νικήτα, σε ηλικία 76 ετών.

Σε ανάρτησή του, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Τουμαζής, ανέφερε « Καλό ταξίδι στο φως Ελένη μου. Άφησες τόσα πολλά πίσω σου, τόσο πολύτιμα για την τέχνη της Κύπρου. Η παρακαταθήκη σου μεγάλη και τα λόγια πολύ φτωχά. Σε ευχαριστούμε».

Η Ελένη Νικήτα γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες (Πανεπιστήμιο Γενεύης). Ήταν διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης. Εργάστηκε στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (1977-2009), των οποίων υπήρξε διευθύντρια από το 2003 έως το 2009.

Υπήρξε για πολλά χρόνια εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην Επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε διάφορες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε επίσης Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO από το 2001 έως το 2009.

Ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων. Το βιβλίο της "Χριστόφορος Σάββα, η απαρχή μιας νέας εποχής στην κυπριακή τέχνη" τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2009 στην κατηγορία δοκίμιο-έρευνα.

Τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα και από την αυστριακή κυβέρνηση με τον Τιμητικό Σταυρό για τις Τέχνες και τις Επιστήμες.

Ήταν μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA) και της Εταιρείας Ιστορικής Τέχνης Ελλάδος. Από το 2012 σενεργαζόταν με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη ως επιμελήτρια της κυπριακής συλλογής του Ιδρύματος LA Leventis. 

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης