Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της

Επίσημη ενημέρωση σε σχέση με την επιβολή της πράσινης φορολογίας, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, επαναφέροντας το αίτημα του ΑΚΕΛ «για αναβολή των νέων ισοπεδωτικών φόρων», όπως σημειώνει.

Θέση του ΑΚΕΛ, αναφέρει ο κ. Στεφάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, είναι η παράλληλη συζήτηση για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων και όχι η λήψη τιμωρητικών για την κοινωνία μέτρων.

Στην επιστολή του, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα, ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι «με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και τις δικές σας αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιβολή πράσινης φορολογίας, επανέρχομαι επί του θέματος για να εκφράσω εκ νέου τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του ΑΚΕΛ τόσο σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού του θέματος όσο και με τα χρονοδιαγράμματα που φαίνεται να υιοθετούνται".

Στην επιστολή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση πριν ακόμα ολοκληρωθεί η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία, σε μια περίοδο που το κόστος ενέργειας δεν προβλέπεται να αποκλιμακωθεί, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στεφάνου εκφράζει τη διαφωνία του ΑΚΕΛ σε σχέση με τη δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση και, δυστυχώς, υιοθέτησε η παρούσα, όπως αναφέρει, «για επιβολή μιας τέτοιας φορολογίας πριν ακόμα ολοκληρωθεί η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Ενώ η συζήτηση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας βρίσκεται ακόμα σε στάδιο διαβούλευσης, στην Κύπρο έχουμε λάβει βεβιασμένες αποφάσεις, προτού να έχουμε ενώπιον μας όλα τα δεδομένα που ρυθμίζουν το νέο πλαίσιο», προσθέτει.

Κατά δεύτερο, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, η διαδικασία που ακολουθείται από την Κυβέρνηση στο θέμα είναι αδόκιμη και προβληματική.

«Από τη στιγμή που η όποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, η συζήτηση φόρων και αντισταθμιστικών μέτρων θα έπρεπε να γίνεται μαζί», αναφέρει, προσθέτοντας, όμως, πως «η Κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται να συζητήσει πρώτα τις φορολογίες και αφήνει τα αντισταθμιστικά μέτρα για αργότερα».

Αναφέρει επίσης ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι, όταν και εφόσον συζητηθεί το θέμα των πράσινων φορολογιών, αυτές να συζητηθούν μαζί με τα αντισταθμιστικά μέτρα. «Αλλιώς, πώς θα διασφαλιστεί ότι όντως η επιβολή της πράσινης φορολογίας θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη», διερωτάται ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Στην επιστολή του προς τον ΥΠΟΙΚ, ο κ. Στεφάνου ζητά να ενημερωθεί το ΑΚΕΛ σε σχέση «με ποιες θα είναι οι νέες πράσινες φορολογίες που θα επιβληθούν, πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες φορολογίες, ποια αντισταθμιστικά μέτρα επεξεργάζεται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών και ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος των νέων φόρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ποια η επίπτωση στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας».

Η απάντηση του ΔΗΣΥ

Στον κ. Στεφάνου απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος υπέδειξε πως θα μπορούσε να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την πρόταση του κόμματος για την εφαρμογή του οικογενειακού αφορολόγητου εισοδήματος.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Ονούφριου Κουλλά, «ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ φαίνεται να ξεχνά πως επί της καταστροφικής διακυβέρνησής τους επιβλήθηκαν ένα σωρό φορολογίες. Και φαίνεται να ξεχνά πως είναι η νοικοκυρεμένη πολιτική του Δημοκρατικού Συναγερμού που επέτρεψε τη σταδιακή μείωση του φορολογικού βάρους στους πολίτες και στις επιχειρήσεις».

Ο κ. Κουλλά πρόσθεσε πως «το εξωφρενικό δε, είναι που το ΑΚΕΛ αντιδρούσε σε κάθε μείωση ή κατάργηση φορολογιών. Υπενθυμίζουμε μόνο την κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας που πλήρωναν 274.000 νοικοκυριά, τη μείωση της φορολογίας στους τόκους που πλήρωναν πέραν των 500.000 καταθετών και την πρόσφατη κατάργηση του ετήσιου τέλους των €350 που πλήρωναν πέραν των 110.000 εταιρειών. Φορολογίες που όλες επιβλήθηκαν επί ΑΚΕΛ».

Στη συνέχεια, ο κ. Κουλλά υπενθύμισε ότι «θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως προβλήθηκε μόλις προχθές από την Πρόεδρό μας, είναι πως καμία νέα φορολογική επιβάρυνση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Θα μπορούσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, προβάλλοντας το όψιμο ενδιαφέρον του για τους φορολογούμενους, να πει απλά ότι συμφωνεί με τον ΔΗΣΥ».

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ τόνισε πως «αντί να κατηγορεί τον ΔΗΣΥ για φορολογίες ας δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την πρότασή μας για εφαρμογή του οικογενειακού αφορολόγητου εισοδήματος, που θα βοηθήσει τις οικογένειες μεσαίου εισοδήματος που ένας εκ των δύο συζύγων είναι χαμηλόμισθος. Ή μήπως και πάλι θα διαφωνεί το ΑΚΕΛ;».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η 25χρονη Ήλια Ηροδότου εξελέγη Κοινοτάρχης Πέρα Πεδιού έπειτα από επαναληπτική εκλογική διαδικασία
Στήριξη στην κυριαρχία Ουκρανίας εξέφρασε ο ΠτΔ στον Ζελένσκι-Συναντήθηκε και με Μητσοτάκη
H παρέμβαση του Προέδρου στη Διεθνή Διάσκεψη-«Πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία»
Ζητά από τον Σιζόπουλο εκλογές ο Ηλιοφώτου-«Η ΕΔΕΚ χρειάζεται οξυγόνο και αυτός που θα της το δώσει δεν είσαι εσύ»
ΠτΔ: Ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για για ενίσχυση μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών
Στη Διεθνή Σύνοδο για την Ειρήνη στην Ουκρανία ο ΠτΔ
Για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζήτησαν Κόμπος-Γέντζια
Επαφές Ειρ. Χαραλαμπίδου στη Μάλτα για θέματα καταπολέμησης διαφθοράς
Απαντά στις επικρίσεις για τα κλιματιστικά η Αννίτα-«Πρόβλημα της προηγούμενης Κυβέρνησης»
Στην κορυφή της λίστας του Politico με τους kookiest ευρωβουλευτές ο Φειδίας Παναγιώτου