Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Μικαέλλα Λοΐζου 06:51 - 20 Απριλίου 2024
Μια προσπάθεια μετατόπισης του κέντρου βάρους στην παραγωγική πολιτική παρατηρείται στον Δημοκρατικό Συναγερμό το τελευταίο διάστημα. Το κόμμα σίγουρα πρωταγωνιστούσε στο κομματικό ρεπορτάζ από την περίοδο των Προεδρικών Εκλογών και έκτοτε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, αλλά κυρίως για λόγους που σχετίζονταν με την παρατεταμένη εσωστρέφεια που περνά και που δεν αποτελούσαν απαραιτήτως θετική διαφήμιση.
Ενόψει του διπλού εκλογικού ραντεβού της 9ης Ιουνίου είναι ξεκάθαρο πως ο ΔΗΣΥ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να μετατοπίσει την προσοχή από τα εσωτερικά του προβλήματα στον πολιτικό του ρόλο, τον οποίο, στην παρούσα φάση, αντιλαμβάνεται ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση». Αν και στην εφαρμοσμένη του μορφή παρουσιάζονται διάφορες διακυμάνσεις, καθώς υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που ο ΔΗΣΥ εμφανίστηκε άτσαλος και ακόμα δεν έχει βρει 100% την προσέγγισή του στον τομέα αυτό, η «υπεύθυνη αντιπολίτευση», γίνεται αντιληπτή ως μια παραγωγική και δημιουργική άσκηση αντιπολίτευσης. Σε αυτό το επίπεδο είναι που κινείται τον τελευταίο μήνα, με την πρόεδρό του, Αννίτα Δημητρίου, να οργανώνει δύο εξειδικευμένες δημοσιογραφικές διασκέψεις, για να αναπτύξει τις θέσεις του ΔΗΣΥ σε συγκεκριμένους θεματικούς τομείς. Η πρώτη έγινε για το μεταναστευτικό και η δεύτερη για τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης στη φορολογία και την ενέργεια.
Παρόλο που στην αξιολόγηση της ουσίας των μέτρων και εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της παράταξης οι απόψεις μπορεί να διίστανται, τόσο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εφαρμογής όσο και το βάθος και την κατεύθυνσή τους, σε μία προεκλογική περίοδο στην οποία δεν γίνεται σχεδόν καμία προγραμματική συζήτηση και ο διάλογος δεν αναπτύσσεται ιδιαίτερα σε επίπεδο θέσεων, ο ΔΗΣΥ επέλεξε να επιστρατεύσει τις δικές του θέσεις για να αποταθεί στους πολίτες. Πλασάρει, δηλαδή, τον εαυτό του ως μια υπεύθυνη δύναμη, η οποία δεν κάνει στείρα αντιπολίτευση, αλλά προβαίνει σε γόνιμες εισηγήσεις, μήνυμα που δεν στέλνει απαραιτήτως σε όλες τις δηλώσεις ή τις παρεμβάσεις της καθημερινότητας.
Σε κάποιο βαθμό, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του μεταναστευτικού, ο ΔΗΣΥ συνδυάζει τις προτάσεις του με την έντονα ευρωπαϊκή του ταυτότητα, ενόψει των Ευρωεκλογών. Η παράταξη τα τελευταία χρόνια προβάλλει ενεργά τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την οποία θεωρεί σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Και σε κάποιο βαθμό είναι, υπό την έννοια ότι διαφορετική βαρύτητα έχει η συμμετοχή στην μεγαλύτερη ευρωομάδα, που διαθέτει στην υφιστάμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 177 ευρωβουλευτές, από ό,τι η συμμετοχή του ΑΚΕΛ στην ομάδα της Αριστεράς με τους μόλις 37 ευρωβουλευτές. Βεβαίως το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να αντιτείνει ότι η δική του φωνή ακούγεται πολύ πιο δυνατά σε μια πολύ μικρότερη ομάδα, ωστόσο το ΕΛΚ είναι που πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Στην περίπτωση του μεταναστευτικού η κ. Δημητρίου άντλησε θέσεις και προτάσεις απευθείας από το πρόγραμμα του ΕΛΚ, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον στόχο της παρουσίασης μιας παραγωγικής πολιτικής διαδικασίας και της εμπέδωσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας του κόμματος. Στα οικονομικά μέτρα δεν το έκανε και τόσο, παίζοντας περισσότερο με το προφίλ του ΔΗΣΥ ως ένα κόμμα με διαχρονική υπευθυνότητα στην οικονομία, κάτι που αμφισβητείται εξίσου διαχρονικά από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Τόνισε πως η πάγια πολιτική του ΔΗΣΥ είναι η διασφάλιση πως η Κύπρος θα παραμείνει πόλος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, η θωράκιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και η υποστήριξη της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Είναι προφανές ότι ο ΔΗΣΥ διέγνωσε πως αυτή τη στιγμή η μεσαία τάξη (που αποτελεί την κύρια εκλογική βάση των κομμάτων του Κέντρου που βρίσκονται στην συμπολίτευση) δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και λαμβάνει τη λιγότερη στήριξη από την Κυβέρνηση και επέλεξε να επενδύσει προεκλογικά σε αυτόν. «Είναι βασική αποστολή της παράταξής μας να ακούμε, να κατανοούμε και να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των πολιτών. Και αυτήν την περίοδο οι πολίτες ανησυχούν», είπε η πρόεδρος του κόμματος, φέροντας ως παραδείγματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας την ακρίβεια, το ρεύμα, τα καύσιμα, τα ενοίκια, τα επιτόκια και το κατασκευαστικό κόστος.
Ο ΔΗΣΥ, είπε, η κ. Δημητρίου δεν θα δεχθεί κανέναν νέο φόρο στους πολίτες και αντιθέτως παρουσιάζει μόνιμες πολιτικές, που στηρίζουν στοχευμένα τη μεσαία τάξη, με έμφαση τις οικογένειες με παιδιά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα μέτρα που παρουσίασε κινούνται στους άξονες της φοροελάφρυνσης, της κοινωνικής πολιτικής και της μείωσης του κόστους ενέργειας και καυσίμων, σημειώνοντας ότι μπορούν να ληφθούν υπόψη ενόψει της προετοιμασίας του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025.
Δεν είναι βέβαιο κατά πόσον ο ΔΗΣΥ θα καταφέρει να πείσει την μεσαία τάξη ότι ενδιαφέρεται για αυτήν περισσότερο από τα υπόλοιπα κόμματα, όπως δεν είναι βέβαιο πόσο καλά θα ανταποκριθεί σε περίπτωση αντιλόγου, καθώς πολλά από αυτά τα μόνιμα μέτρα που εισηγείται, όπως πχ η αποθήκευση ενέργειας ή οι βελτιώσεις στις μεταφορές, θα μπορούσε να τα είχε εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που κυβερνούσε. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι πως στον δρόμο για την κάλπη, ο ΔΗΣΥ θέλει οι πολίτες να τον αξιολογούν για τις πολιτικές του προτάσεις, παρά για τους καβγάδες των Παφιτών, την μεταγραφή του Πελεκάνου και τη διαμάχη Νίκου Αναστασιάδη-Αβέρωφ Νεοφύτου.