Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις

Χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προχωρούν οι έρευνες για το υπό διερεύνηση σκάνδαλο της Μονής του Οσίου Αββακούμ, με τις όποιες εξελίξεις, για τις δυο σοβαρές υποθέσεις που άπτονται των οικονομικών της Μονής, αλλά και των καταγγελιών των Μοναχών, να αναμένονται μετά τις εορτές του Πάσχα.

Παράλληλα, η πλευρά της Μητρόπολης Ταμασού, τόσο με δηλώσεις του ιδίου του Μητροπολίτη, όσο και με δημόσιες αναφορές προσώπων από το περιβάλλον του, όπως του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας, Κύπρου Μιχαηλίδη, αλλά και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλη Βορκά, φαίνεται επί του παρόντος να περιορίζονται στο επικοινωνιακό κομμάτι. Κι αυτά, την ώρα, πάντως, που οι δικηγόροι των δυο εν αργία Αρχιμανδριτών συνεχίζουν την νομική τους μάχη, θεωρώντας ότι έχουν κρυμμένο άσσο στο μανίκι που θα ανατρέψει την έκβαση της υπόθεσης.

Αναφορικά με το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, πηγή ανέφερε στον REPORTER ότι ολοκληρώθηκε η διερεύνηση για δυο υποθέσεις, οι οποίες αφορούν την καταγγελία ενός προσώπου κατά του ηγούμενου για σεξουαλική παρενόχληση και τη διερεύνηση για τον ξυλοδαρμό γυναίκας από μοναχό. Ένα περιστατικό το οποίο έγινε γνωστό στην Αστυνομία, έπειτα από βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας. Οι φάκελοι αυτών των δυο υποθέσεων αναμένεται να διαβιβαστούν εντός των επόμενων ημερών στη Νομική Υπηρεσία, η οποία θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα, ωστόσο τουλάχιστον στην μια περίπτωση, δεδομένου πως δεν υπάρχει ούτε παράπονο, δεν φαίνεται να στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα.

Περεταίρω, η Αστυνομία και οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, συνεχίζουν τη διερεύνηση της οικονομικής πτυχής της υπόθεσης, με τις Aρχές να θέτουν στο μικροσκόπιο τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εξετάσεις αναφορικά με τις καταγγελίες των μοναχών, για όλα όσα έλαβαν χώρα στις 5 Μαρτίου στην Ιερά Μονή και στις 6 του ιδίου μήνα στην Μητρόπολη Ταμασού. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας, έχουν κληθεί για κατάθεση διάφορα πρόσωπα που βρίσκονταν παρόν, με την κάθε πλευρά να δίνει την δική της εκδοχή ως προς τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, ενώ υπό εξέταση βρίσκονται και τα δεκάδες βίντεο από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Εξάλλου, συνεχίζεται και η διερεύνηση, για την παρουσία αστυνομικών στην Ιερά Μονή και στη Μητρόπολη, με τους ανακριτές να προχωρούν στη διερεύνηση με τη λήψη καταθέσεων για να διαπιστώσουν τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών που ήταν παρόντες, αλλά και τον λόγο της παρουσίας τους. Κανονικά συνεχίζεται και η διαδικασία ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της εκκλησίας ενώπιον της οποίας για την ώρα δεν κλήθηκαν οι δυο εν αργία Αρχιμανδρίτες.

Ένορκες δηλώσεις για τα χρήματα

Μιλώντας στον REPORTER, η εκ των δικηγόρων των δυο εν αργία Αρχιμανδριτών, Ανδριανή Κλαϊδη και σχολιάζοντας την πορεία των ερευνών, ανέφερε ότι αυτές προχωρούν όσον αφορά τις καταγγελίες των δυο Αρχιμανδιτών, ωστόσο, αναφορικά με την οικονομική πτυχή και τα χρήματα που εντοπίστηκαν και κρατούνται από τις Αρχές, επεσήμανε πως οι πελάτες της δεν έχουν κληθεί από την Αστυνομία, ούτε από τη ΜΟΚΑΣ για να δώσουν οποιαδήποτε κατάθεση, προσθέτοντας πως για τις 807.000 ευρώ έχει καταχωρηθεί αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο για ακύρωση του διατάγματος κράτησης των χρημάτων.

Όπως εξήγησε, ο σκοπός της αίτησης που καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ήταν για να αποδειχθεί ότι, οι €807.000 που βρίσκονταν στο προσωπικό χρηματοκιβώτιο του Ηγουμένου Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου ήταν νόμιμα. «Ο ηγούμενος λειτουργούσε ως διαχειριστής των χρημάτων και καταπιστευματοδόχος. Τα χρήματα δεν προέρχονταν από εισφορές των πιστών, αλλά ανήκαν σε άλλα πρόσωπα οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος τα παιδιά των οποίων είναι μέλη της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι», εξήγησε η κα. Κλαϊδή.

Επιπρόσθετα, όπως υποστηρίζει η πλευρά των Αρχιμανδριτών, το υλικό που παρουσιάζουν προς υποστήριξη της αίτησης, είναι γνήσιο και προέρχεται από ανεξάρτητες πηγές, όπως πιστοποιητικά αναλήψεων και ηλεκτρονικών μεταφορών τραπεζικών λογαριασμών από Κυπριακές Τράπεζες, πιστοποιητικά του Τμήματος Φορολογίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ κατατέθηκαν ένορκες δηλώσεις πολιτών που έδωσαν τα χρήματα στους μοναχούς για ανέγερση Στέγης για ευάλωτες ομάδες.

Η κα. Κλαϊδή θέλησε να σημειώσει πως, «το υλικό αποδεικνύει την νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων και καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα προς την Αστυνομία ότι το ποσό αυτό προέρχεται από εισφορές των πιστών». Επιπλέον, όπως πρόσθεσε, «ο δεύτερος λόγος που καταχωρήσαμε την εν λόγω αίτηση για ακύρωση των διαταγμάτων με τον συνάδελφο κ. Άθω Κανναουρίδη, είναι για να αποδειχθεί ότι η Αστυνομία δεν αποκάλυψε αυτά τα στοιχεία που είχε στην κατοχή της ως όφειλε πριν να ζητηθούν τα διατάγματα δέσμευσης και επιβάρυνσης, με αποτέλεσμα το Δικαστήριο να παραπλανηθεί και να εκδώσει διατάγματα δέσμευσης της περιουσίας των πελατών μας».

Παράλληλα η Ανδριάννα Κλαϊδη, ξεκαθάρισε ότι αν οι πελάτες της κληθούν από την Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας, θα παραστούν κανονικά μαζί με τους δικηγόρους τους.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Αναστάσιος Βαβούσκος, ανέφερε στον REPORTER, ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση των δικηγόρων των δυο Αρχιμανδριτών από την Ανακριτική Επιτροπή της εκκλησίας για το πώς προχωρούν οι έρευνες. Επιπρόσθετα, σημείωσε, ότι από πλευράς δικηγόρων, υποβλήθηκε ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων και ενστάσεων στα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει οποιαδήποτε απάντηση. Ο κ. Βαβούσκος, εξέφρασε τη θέση ότι, «η διαδικασία είναι παράνομη καθώς, ήδη έχουν επιβληθεί ποινές. Υπάρχουν τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις, από τον Μητροπολίτη Ησαΐα, για τέσσερα από τα μέλη της αδελφότητας, εκ των οποίων οι τρείς τιμωρήθηκαν με τρίμηνη αργία και ο τέταρτος με ένα μήνα ακοινωνησία και όλοι, με δυο ανύπαρκτες ποινές, αυτές, της παύσης από τα καθήκοντα ηγουμένου και ηγουμενοσυμβούλων αντίστοιχα και άμεση απομάκρυνση από τη Μονή».

Υποστήριξε μάλιστα πως, «από την στιγμή που καταδικάστηκαν με ποινή, απαγορεύεται από τους ιερούς κανόνες και από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, η επανάκριση και επανεκδίκαση της υπόθεσης. Για αυτό τον λόγο πρέπει να σταματήσουν οι διαδικασίες ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας».

Επιπλέον, ο κ. Βαβούσκος, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ανοικτός στο να κληθούν από την Ιερά Σύνοδο, από την Ανακριτική Επιτροπή για να συζητήσουν την υπόθεση και τόνισε ότι η υπόθεση της Μονής δημιουργήθηκε εκ του μηδενός και κατέληξε υποδεικνύοντας πως, «όλη η υπόθεση στηρίζεται σε παράνομα αποδεικτικά μέσα, όπως οι κάμερες ασφαλείας της Μονής, που δεν μπορούσε να έχει ήχο».

Δειτε Επισης

«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ