Διμερείς σχέσεις, Ενέργεια, Μ. Ανατολή, Κυπριακό,συζήτησαν Κόμπος και Σίγιαρτο

Για τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Ούγγρος ομόλογός του, Πίτερ Σίγιαρτο, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο την Τρίτη επ’ ευκαιρία της επίσημης επαναλειτουργίας της πρεσβείας της Ουγγαρίας στη Λευκωσία.

Οι δύο Υπουργοί, σε δηλώσεις τους μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών και τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών, ανέφεραν ότι συζήτησαν διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά θέματα, την κρίση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό αλλά και το μεταναστευτικό.

Ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι, όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος ειδικά σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις, και ότι θα συνεχίσουν να διευκολύνουν τις επαφές μεταξύ ανθρώπων αλλά και επιχειρήσεων «για να βεβαιωθούμε ότι έχουν τον χώρο να επεκτείνουν περαιτέρω αυτές τις σχέσεις».

Επιπλέον, είπε ότι συζήτησαν για τον ενεργειακό τομέα και ότι υπάρχει κοινή αντίληψη ότι η ΕΕ και, φυσικά, τα κράτη-μέλη πρέπει να αυξήσουν την αυτονομία τους, όσον αφορά την εξάρτηση από πηγές ενέργειας.

«Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ισχυρή εναλλακτική, ένας διάδρομος για όλη την Ευρώπη από την Κύπρο», είπε ο κ. Κόμπος. «Εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε τη συνεργασία με την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σίγιαρτο, είπε ότι, οι διμερείς σχέσεις, σε αυτούς τους περίπλοκους καιρούς «είναι υψίστης σημασίας», και σημείωσε ότι η χώρα του, πάντα σεβόταν την κυπριακή προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και «ότι πάντα υπερασπιζόσασταν το εθνικό σας συμφέρον και το ίδιο κάνουμε κι εμείς». Ίσως, πρόσθεσε, αυτός να είναι ένας από τους λόγους που έγινε πραγματικά εντατικός ο πολιτικός συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών.

Είπε, ακόμη, ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται πολύ γρήγορα, αφού περισσότεροι από 66.000 Ούγγροι επισκέφθηκαν την Κύπρο μόνο πέρυσι, μια αύξηση της τάξης του 31%, ενώ από το Brexit το μέγεθος της ουγγρικής κοινότητας στην Κύπρο έχει αυξηθεί, με σχεδόν 4.000 Ούγγρους να ζουν σήμερα στο νησί. Ανέφερε ακόμη ότι τα ουγγρικά στρατεύματα έχουν εμπλακεί και στις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για «να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Κύπρου».

«Είμαστε χαρούμενοι», είπε ακόμη, «που καταφέραμε να διαχειριστούμε τον όγκο των συναλλαγών μας, για να διατηρηθεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ», σημειώνοντας ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να τον διατηρήσουν και στο μέλλον.

Ένας νέος τομέας της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε, μπορεί να είναι αυτός της Ενέργειας, όπου η Ουγγαρία αναζητά ευκαιρίες διαφοροποίησης.

"Κατανοούμε ότι η νέα εξερεύνηση και τα νέα ευρήματα γύρω από την Κύπρο μπορούν να χρησιμεύσουν ως ευκαιρία διαφοροποίησης», σημείωσε. Το επόμενο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε, θα είναι πολύ ενεργός ο συντονισμός και οι διαβουλεύσεις στον τομέα της ασφαλούς παροχής ενέργειας.

Με βάση όλα αυτά, ανέφερε ο κ. Σίγιαρτο, αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά την πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Κύπρο, σε νέα τοποθεσία που θα τους επιτρέψει να διασφαλίσουν την εξυπηρέτηση, σύμφωνα με ικανοποιητικά πρότυπα, τόσο για τους Ούγγρους όσο και για τους Κύπριους πολίτες.

Ο κ. Κόμπος είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι εξέφρασε την εκτίμηση της Κύπρου για τη στάση αρχών της Ουγγαρίας όσον αφορά το Κυπριακό, είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είτε στον ΟΗΕ.

«Η θέση μας είναι πολύ σαφής, εργαζόμαστε για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που βασίζονται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Κόμπος.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η προσέγγιση της λύσης των δύο κρατών από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για τη διεθνή κοινότητα συνολικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ενημέρωσε τον Ούγγρο Υπουργό για τη συνεχιζόμενη στρατηγική της Τουρκίας και της παράνομης αποσχιστικής οντότητας, όπως είπε, «να εξομαλύνουν την παρανομία», κάνοντας την τελευταία να θεωρείται μέρος της διεθνούς κοινότητας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη θέση από την πλήρη δέσμευση στον Χάρτη του ΟΗΕ. «Η ψευδαίσθηση της ομαλοποίησης ουσιαστικά ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας για τη διεθνή κοινότητα και, ως εκ τούτου, δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία», επεσήμανε.

Ο κ. Κόμπος είπε ότι συζήτησαν επίσης θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, που σχετίζονται με την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ουγγαρία τον Ιούλιο και τη θητεία της Κύπρου το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Είπε ότι ενημερώθηκε για τις προτεραιότητες της Ουγγαρίας, και ευχήθηκε στον κ. Σίγιαρτο, μια επιτυχημένη Προεδρία της χώρας του.

Συζήτησαν επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, για τη διεύρυνση της ΕΕ, τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και το καλάθι ΕΕ-Τουρκίας, ιδιαίτερα τα κυπριακά στοιχεία, και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, την κατάσταση στην Ουκρανία και την εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Σίγιαρτο, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα θέσει το θέμα της διεύρυνσης της Ένωσης πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη, για την υπόθεση των Δυτικών Βαλκανίων. Η περιοχή αυτή, είπε, είναι πολύ σημαντική για την Ουγγαρία και η χώρα του θα συνεχίσει να βοηθά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επιταχύνουν τη διαδικασία ένταξής τους, «χωρίς ταχεία λωρίδα για πολιτικούς λόγους». Έστειλε το μήνυμα ότι, όλες οι χώρες πρέπει να κρίνονται με βάση την αξία τους.

Σημείωσε ότι, η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ είναι κατά της διεύρυνσης, αλλά επειδή τόσο η Κύπρος όσο και η Ουγγαρία είναι υπέρ, όπως είπε, «θα ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε το θέμα της διεύρυνσης στην ατζέντα».

Είπε ακόμη ότι η Ουγγαρία θα δώσει μεγάλη έμφαση στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. «Θεωρούμε την παράνομη μετανάστευση ως ένα επικίνδυνο φαινόμενο, και όχι ως ευκαιρία, επομένως, δεν πιστεύουμε ότι η διαχείριση είναι η σωστή προσέγγιση, πιστεύουμε ότι σταματώντας την, είναι η σωστή προσέγγιση, επομένως η παύση της παράνομης μετανάστευσης θα είναι ένα σημαντικό ζήτημα στο πρόγραμμα της Προεδρίας μας», πρόσθεσε.

Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε ακόμη τη διαφωνία της χώρας του με την κατάργηση του συστήματος της ομοφωνίας (βέτο) των κρατών-μελών και είπε ότι δεν θα δεχθούν ποτέ μια κατάσταση με την οποία «οι μεγάλες χώρες να αποφασίζουν για πράγματα που μας επηρεάζουν και θα είχαμε απλώς το δικαίωμα να πούμε ‘ναι κύριε’».

Είπε ακόμη ότι, η ουγγρική Κυβέρνηση «αντιπροσωπεύει μια θέση υπέρ της ειρήνης», και ότι, η Ουγγαρία, όπως και η Κύπρος δεν έχει παραδώσει όπλα στην Ουκρανία, και δεν θα το κάνει. «Είμαστε σθεναρά ενάντια σε αυτές τις δηλώσεις που προβάλλουν τη δυνατότητα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ανέφερει ότι οι κυρώσεις βλάπτουν και τις ευρωπαϊκές χώρες, και ότι η κατανομή αυτής της βλάβης δεν είναι ισότιμη, αλλά παρόλα αυτά δεν υπήρχε περίπτωση να συζητηθεί η πιθανότητα ενός μηχανισμού αποζημίωσης, για παράδειγμα, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να αποζημιωθούν εκείνες οι χώρες που υφίστανται τη μεγαλύτερη ζημιά «από τη δική μας πολιτική κυρώσεων».

Πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Κόμπο, ο κ. Σίγιαρτο υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μήνυμά του, ανέφερε ότι, με την επίσημη επαναλειτουργία της πρεσβείας της Ουγγαρίας στη Λευκωσία, «είναι τιμή μου να αναπτύξω περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος και των δύο εθνών μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος
Την Τετάρτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας
Συνεχής η αξιολόγηση της μεταρρύθμισης της ΤΑ από την Κυβέρνηση
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Καρούσος
Κάθετος ο Ιωάννου για τον αριθμό αντιδημάρχων, προωθεί μείωσή του-«Αδικαιολόγητα αυξημένος»
Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών οι προϋπολογισμοί των ΥΠΕΣ, Υφ. Μετανάστευσης και Ναυτιλίας