Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να δικαιωθεί ο αστυνομικός Σολωμού-Παρέμβαση Χαρτισώτη και αναδίπλωση Αρχηγού

Πενήντα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να παρθεί μία απόφαση δευτερολέπτων. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων, που έθεσε επί τάπητος εκ νέου την υπόθεση του ειδικού αστυνομικού, Θεόδουλου Σολωμού, το όνομα του οποίου συγκαταλεγόταν στην μακρά λίστα με τους αγνοούμενους πεσόντες της τουρκικής εισβολής του 1974, ο οποίος απολύθηκε από τους πραξικοπηματίες, ωστόσο δεν είχε αποκατασταθεί όταν κρίθηκαν παράνομες οι αποφάσεις τους. Ωστόσο, 50 χρόνια μετά και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας είχε αρνητική στάση, ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε σήμερα πως θα δοθούν όλες οι τιμές στον ήρωα, θέση με την οποία συμφωνούσε τόσο η Επιτροπή Προσφύγων, όσο και η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Άννα Αριστοτέλους.

Το θέμα του ειδικού Αστυνομικού Σολωμού, ταλανίζει την οικογένεια, που από το 2000 είχε επιδοθεί σε ένα αγώνα ατελείωτης αλληλογραφίας με τις κρατικές υπηρεσίες, ώστε να δοθούν στον ήρωά τους οι τιμές που του αναλογούν και να εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε το 1975, βάσει του οποίου όλες οι αποφάσεις της πραξικοπηματικής Κυβέρνησης θεωρούνται παράνομες και πρέπει να ανακληθούν, ανάμεσα σε αυτές και η απόλυση του Θεόδουλου Σολωμού.

Το 2019, η οικογένεια δικαιωθήκαμε με απόφαση Δικαστηρίου, αφού εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είχε αναφέρει ότι πράγματι ήταν αδικία για την οικογένεια, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με τον γιο του, Γρηγόρη Σολωμού, ο τότε Αρχηγός, Κύπρος Μιχαηλίδης, ο οποίος κλήθηκε να επανεξετάσει τα δεδομένα, αναίρεσε την απόφαση της απόλυσης και υποσχέθηκε ότι θα τον τιμούσε, θα τον παρασημοφορούσε με το παράσημο ανδραγαθείας, θα τον μονιμοποιούσε στον βαθμό του αστυνομικού και θα τον προήγαγε στο βαθμό του λοχία, ενώ θα ονοματοδοτούσε ένα αστυνομικό σταθμό στο όνομά του. Ωστόσο, η απόφαση του Κύπρου Μιχαηλίδη ανατράπηκε όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν ενώπιον της Βουλής.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, τόνισε πως η υπόθεση Σολωμού τον απασχόλησε ιδιαίτερα «επειδή υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Το θέμα είναι πολυδιάστατο, είναι νομικό, ηθικό, πραγματικό. Ζήτησα το φάκελο της υπόθεσης, ήρθε ενώπιόν μου και τον μελέτησα ενδελεχώς. Είχα την ευκαιρία να τον μελετήσω με κάθε λεπτομέρεια κάθε νομικής υφής, επειδή λόγω εμπειρίας είχα την ευκαιρία να το μελετήσω».

Ο υπουργός, συνεχίζοντας, επεσήμανε πως μετά από ενδελεχή μελέτη του φακέλου της υπόθεσης και λαμβάνοντας υπόψη κάποια πράγματα που τέθηκαν ενώπιον μου, συζήτησε με τον Αρχηγό Αστυνομίας, στον οποία ανέφερε πως «το θέμα αυτό πρέπει να τελειώσει. Δεν σηκώνει αναβολές και ούτε έβλεπα λόγο που υπήρχε αναβολή τόσο καιρό. Υπήρχαν ένορκες μαρτυρίες από την οικογένεια».

Ο κ. Χαρτσιώτης υπέδειξε πως ο Αρχηγός Αστυνομίας, θα εισηγηθεί την προαγωγή του και την ανάκληση της απόλυσης, δίνοντας έτσι τέλος στον αγώνα της οικογένειας. «Είναι από τα βασικά αιτήματα της οικογένειας, αφού έχουν να κάνουν με ένα άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα. Η εισήγηση του Αρχηγού θα λάβει και τη δική μου έγκριση. Με τον τρόπο αυτό πραγματικά και τελικά φαίνεται ο σεβασμός της Αστυνομίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Κυβέρνησης στα μέλη της Αστυνομικής δύναμης που έδωσαν το υπέρτατο αγαθό της ζωής τους. Με την εξέλιξη αυτή και ερχόμενος στις δικαστικές διαδικασίες επιλύονται ή θα επιλυθούν σημαντικά επίδικα θέματα των διαδικασιών».

Αναδιπλώθηκε ο Αρχηγός Αστυνομίας

Στην παρέμβασή του, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, παρουσιάστηκε να έχει μια εντελώς διαφορετική στάση, προσεγγίζοντας το θέμα, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, που είχε υποστηρίξει πως ο ήρωας τιμάται, όπως και όλοι οι αστυνομικοί πεσόντες στην εισβολή πως έλαβε ωφελήματα και πως υπάρχει γνωμάτευση το 2018, την οποία ακολουθεί. Μάλιστα, είχε αναφέρει στην προηγούμενη συνεδρία ότι «για τους άλλους 70, παρέμειναν οι βαθμοί τους ως είχαν, δηλαδή πρέπει να έρτουμε να προάξουμε και του 70;», προκαλώντας έντονη αντίδραση των βουλευτών.

Στην σημερινή συνεδρία, ο Αρχηγός της Αστυνομίας επεσήμανε πως «η Αστυνομία, βάσει της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, είχε αποδεχθεί ότι ο Θεόδουλος Σολωμού αποτελούσε μέλος της και δεν είχε απολυθεί».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαθεοδώρου, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «είχαμε οκτώ αγνοούμενα μέλη ως Αστυνομία. Υποσχεθήκαμε στη Βουλή ότι θα βρίσκαμε την ορθότερη λύση, αλλά θα έπρεπε να βασιστούμε σε νομοθεσία. Στηριχθήκαμε στη βάση της αρχής της ισότητας και μας καθοδήγησε για να προχωρήσουμε. Τρία μέλη μας είναι ακόμη αγνοούμενοι και θα δούμε την υπόθεση που τέθηκε ενώπιον μας. Να πω ότι κανένας Αρχηγός δεν είχε εισηγηθεί την προαγωγή επ’ ανδραγαθία του κ. Σολωμού.

Η ικανοποίηση της οικογένειας και τα πυρά στον Αρχηγό

Στην τοποθέτησή του, ο γιος του ήρωα, Γρηγόρης Σολωμού, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, για την «τολμηρή δήλωση», καθώς όπως επεσήμανε «το θέμα διαιωνίστηκε για 50 ολόκληρα χρόνια. Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να επέλθει δικαίωση στον ήρωα Σολωμού. Η οικογένεια έχει μισό αιώνα που αγωνίζεται για τα αυτονόητα που έχετε πει σήμερα. Μία μάνα με επτά ανήλικα παιδιά υπέστη τα πάνδεινα. Η οικογένεια ζητούσε μία συγγνώμη για την απάνθρωπη και απαξιωτική συμπεριφορά της ηγεσίας της Αστυνομίας».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως «ήταν ξεκάθαρο ότι η απόλυσή του ήταν από πραξικοπηματία αστυνομικό διευθυντή. Ήταν όλα ξεκάθαρα ενώπιον των Αρχηγών Αστυνομίας, από το 1975 που είχε ψηφιστεί ο νόμος, που διαιώνιζαν την περίπτωση. Ζητούσαμε ένα συγγνώμη, δημόσια, για την ηθική αποκατάσταση του ήρωα. Εμάς τόσα χρόνια δεν μας κάλεσαν ποτέ σε εκδήλωση, εκτός από το 2018 και το 2019».

Αναφορικά με την τοποθέτηση του Αρχηγού, ότι ο Θεόδουλος Σολωμού ήταν μέλος της Αστυνομίας, ο γιος του ήρωα σημείωσε πως «έχουμε επιστολή που ο Αρχηγός Αστυνομίας που έχετε δίπλα σας, λέει ότι ανακαλούσε την ανάκληση της απόλυσης, που ήταν μία απόφαση του πρώην Αρχηγού, Κύπρου Μιχαηλίδη».

«Θέμα πέντε λεπτών» υπέδειξε η Αριστοτέλους για την ονοματοδοσία

Παίρνοντας το λόγο, η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, υπέδειξε πως «οφείλω με τη σειρά μου, επειδή συζητήθηκε εκτενώς το θέμα στην προηγούμενη συζήτηση, να πω ότι η εξέλιξη αυτή, να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία μετά από πενήντα χρόνια, δείχνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δίπλα στις οικογένειες των αγνοουμένων μας και τις στηρίζει εμπράκτως. Νιώθω ως άνθρωπος την ανάγκη να απολογηθώ στην οικογένεια».

Σε σχέση με το αίτημα της οικογένειας, για την ονοματοδοσία ενός δρόμου στο Δήμο Στροβόλου, η κα. Αριστοτέλους, υπέδειξε πως «επικοινώνησα με το Δήμαρχο και διαπίστωσα ότι ήταν ένα θέμα πέντε λεπτών. Ένα τηλεφώνημα ήταν και ανταποκρίθηκε ο δήμαρχος. Όσον αφορά στο άλλο αίτημα της οικογένειας, για ιατροδικαστική εξέταση στα λείψανα του ήρωα, να αναφέρω ότι έχουμε καλέσει τον ιατροδικαστή από την Ελλάδα και είναι έτοιμη η έκθεση. Και θα παραδώσουμε την έκθεση στην οικογένεια. Όσον αφορά στην κηδεία, έχω επικοινωνήσει με το ΓΕΕΦ και εγκρίθηκε το αίτημα για να γίνει η ταφή στον Τύμβο με όλες τις τιμές».

Σημειώνεται πως η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, ήταν εξ αρχής υπέρ του αιτήματος της οικογένειας, για να αποδοθούν οι τιμές στον ήρωα αστυνομικό, καθώς είχε τονίσει πως ήταν τραγικό το γεγονός ότι τόσα χρόνια μετά, η οικογένεια ζητούσε τα αυτονόητα και κάλεσε την ηγεσία της Αστυνομίας να εξετάσει τη συγκεκριμένη περίπτωση και να λάβει απόφαση υπέρ των συγγενών.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος