Τρέχουν για τις εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο τα κόμματα-Οι αριθμοί και οι πολύχρωμες κάλπες

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται σήμερα οι μηχανισμοί των κομμάτων, έτσι ώστε να καταθέσουν εμπρόθεσμα στο Υπουργείο Εσωτερικών, τις αιτήσεις νέων ψηφοφόρων για να συμπεριληφθούν στον Μόνιμο Εκλογικό Κατάλογο και παράλληλα τις αιτήσεις για τους άλλους τρεις εκλογικούς καταλόγους, αλλά και την εγγραφή των ψηφοφόρων που επιθυμούν να ψηφίσουν στο εξωτερικό.

Παραδοσιακά, άλλωστε, τα κόμματα αφού μαζεύουν τις αιτήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, τις καταθέτουν την τελευταία ημέρα της προθεσμίας στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην προκειμένη βασική επιδίωξη, σε επίπεδο κομμάτων, είναι να καταθέσουν τις αιτήσεις για νέους ψηφοφόρους που θα εγγραφούν στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, καθώς επίσης και τις αιτήσεις για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, που αμφότερα έχουν ως καταληκτική ημερομηνία τη σημερινή.

Οι αριθμοί

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών μέχρι τις δύο Ιανουαρίου στον Μόνιμο Εκλογικό Κατάλογο ήταν εγγεγραμμένοι 547,527 εκλογείς, εκ των οποίων οι 735 Τουρκοκύπριοι, ενώ στον Ειδικό εκλογικό κατάλογο Κοινοτικών Εκλογέων για Εκλογές Ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης: 11.559, στον Ειδικό εκλογικό κατάλογο Κοινοτικών Εκλογέων για Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: 9.190 και στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Τουρκοκυπρίων για Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 82,925 Τουρκοκύπριοι.

Από τις τρεις Ιανουαρίου μέχρι και τις 22 Μαρτίου υποβλήθηκαν 8519 εγγραφές, εκ των οποίων οι 5941 για τον μόνιμο εκλογικό κατάλογο. Σημειώνεται πως μεταξύ των σχεδόν έξι χιλιάδων νέων εγγραφών, βρίσκονται και 14 Τουρκοκύπριοι. Για τον κατάλογο των κοινοτικών εκλογέων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εγγράφηκαν 3208 πολίτες, ενώ για τις Ευρωεκλογές 519.

Στόχος να σπάσει το ρεκόρ νέων εγγραφών

Θα πρέπει να σημειωθεί πως έχει ενδιαφέρον ο τελικός αριθμός των πολιτών που θα εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο, αφού πέρα από την κρατική καμπάνια μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, τρέχει και η ανεξάρτητη καμπάνια του γνωστού Youtuber Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος εξήγγειλε ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος και τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στην Κύπρο και επισκέπτεται χώρους που συχνάζει η νεολαία, για να ενημερώσει και να παροτρύνει νέους να εγγραφούν.

Ο ίδιος έχει θέσει ως στόχο να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους πέραν των 15 χιλιάδων ατόμων, που θα αποτελέσει και ρεκόρ νέων εγγραφών, από τις βουλευτικές του 2021. Στόχος βέβαια ιδιαίτερα δύσκολος, διότι τουλάχιστον από κομματικής σκοπιάς, είναι πολύ μεγαλύτερο το ενδιαφέρον και των μηχανισμών των παραδοσιακών κομμάτων, αλλά και των πολιτών όπου οι υποψήφιοι είναι πολύ περισσότεροι για τις βουλευτικές, παρά για τις Ευρωεκλογές, αν και υπάρχει και ο παράγοντας των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι πιο προσωπικές με δυο-τρεις χιλιάδες υποψηφίους.

Ο τελικός αριθμός των πολιτών που θα εγγραφούν στον Μόνιμο Εκλογικό κατάλογο, θα εξαχθεί στο τέλος της σημερινής ημέρας, αφού οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν μέχρι απόψε στις 12 το βράδυ μέσω διαδικτύου, ενώ θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις του, στα κατά τόπους γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων όλων των πόλεων, μέχρι το μεσημέρι.

Τα εκλογικά κέντρα εξωτερικού

Σε ότι αφορά τις Ευρωεκλογές και τους Κύπριους που επιθυμούν να ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα του εξωτερικού μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν υποβληθεί συνολικά 1648 αιτήσεις. Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο Βέλγιο την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα για τις Βρυξέλλες, έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 157 άτομα, για την Αθήνα από 780, για τη Θεσσαλονίκη από 270 και την Πάτρα 110. Στο τέλος της σημερινής ημέρας, θα διαφανεί αν θα λειτουργήσει και εκλογικό κέντρο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σε ότι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται δεδομένο μέχρι στιγμής, το εκλογικό κέντρο στο κτίριο της Ύπατης Αρμοστείας.

Τα ορόσημα

Σημειώνεται πως η σημερινή ημερομηνία, είναι το πρώτο ορόσημο, μιας σειράς σταθμών μέχρι την ενάτη Ιουνίου. Στις 12 Απριλίου αναμένεται να δημοσιευτούν τα διατάγματα του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ θα διοριστούν ο Γενικός Έφορος και Βοηθός Γενικός Έφορος Εκλογών, όπως επίσης και οι Έφοροι Εκλογών με τους Βοηθούς τους. Στις 24 Απριλίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές, ενώ θα ακολουθήσει στις 25 η υποβολή υποψηφιοτήτων για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και μέλη των Σχολικών Εφορειών. Στις 29 Απριλίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για για τους κοινοτάρχες και τα μέλη των κοινοτικών συμβουλίων. Τέλος μια μέρα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, στις δέκα Ιουνίου θα γίνει η ανακήρυξη των εκλεγέντων.

Πολύχρωμες κάλπες

Το δικό της ενδιαφέρον θα έχει πάντως και η ημέρα των εκλογών. Οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για μια σειρά από θέσεις, αναλόγως το αν ψηφίζουν σε δήμο ή κοινότητα. Όλα τα ψηφοδέλτια θα μπαίνουν στην ίδια κάλπη, σε μια διαδικασία που υπολογίζεται να διαρκεί περίπου πέντε με έξι λεπτά. Αυτός είναι και ο λόγος που μειώθηκαν οι εκλογείς σε κάθε εκλογικό κέντρο και που αυξήθηκαν τα εκλογικά τμήματα.

Σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των εκλογέων αλλά και της διαδικασίας καταμέτρησης που θα ακολουθήσει μετά το κλείσιμο των καλπών, τα ψηφοδέλτια θα έχουν διαφορετικό χρώμα ανάλογα με το είδος της εκλογής/ Ειδικότερα το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών θα είναι μπλε, των Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης μωβ, των δημάρχων κίτρινο, των αντιδημάρχων καφέ, των δημοτικών συμβούλων λευκό, των Σχολικών Εφορειών πράσινο, των κοινοταρχών πορτοκαλί και των μελών των κοινοτικών συμβουλίων γκρίζο.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»