Σε βραχιόλι ή μενταγιόν το «κόκκινο κουμπί» για ηλικιωμένους-Προσώ ολοταχώς για πιλοτική εφαρμογή

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πιλοτική υλοποίηση του θεσμού με το «κόκκινο κουμπί» για ηλικιωμένους, κάτι που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι φορείς τα τελευταία χρόνια και αναμένεται ότι με την εφαρμογή του, θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων υγείας και όχι μόνο, που αντιμετωπίζουν τα άτομα Τρίτης Ηλικίας, ωστόσο δεν έχουν το μέσο για να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, προανήγγειλε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, ενώ εξήγησε ότι στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη συσκέψεις της υποεπιτροπής του κόκκινου κουμπιού του Φορέα Τρίτης Ηλικίας, όπου έχουν μελετηθεί σχετικές πρακτικές που εφαρμόζουν άλλες χώρες, όπου προέκυψαν τόσο θετικά, όσο και αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία αναμένεται να καθορίσουν και τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν για τη λειτουργία του συστήματος.

Την ίδια ώρα, σε στάση αναμονής βρίσκεται το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, το οποίο επιχειρεί ταυτόχρονα να θέσει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες, προτού τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο συγκεκριμένος θεσμός. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου, Δήμο Αντωνίου, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, στην παρούσα φάση γίνονται κάποιες επιπρόσθετες μελέτες για το κόκκινο κουμπί, καθώς από την ημερομηνία έγκρισης του από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2019, έχουν αλλάξει τόσο οι τεχνολογίες, όσο και τα πρωτόκολλα και γι’ αυτό τον λόγο γίνονται προσπάθειες από πλευράς Παρατηρητηρίου σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, για να επικαιροποιηθούν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται. «Είναι ένας θεσμός ο οποίος πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα χρονικό διάστημα για να δούμε πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, γιατί είναι μια συνεργασία με αρκετούς φορείς, όπως την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τα Νοσοκομεία», εξήγησε ο κ. Αντωνίου.

Η εκτίμηση που εκφράζει το Παρατηρητήριο, είναι πως πλέον είναι θέμα χρόνου να επικαιροποιηθούν όλα αυτά που έχουν θέσει στο τραπέζι, για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην υλοποίησή του. «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς τόσο η Υφυπουργός Πρόνοιας, όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του οποίου ήταν και προεκλογική του δέσμευση, θα εφαρμοστεί σύντομα το κόκκινο κουμπί», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.

Πώς θα λειτουργεί

Το «κόκκινο κουμπί», θα είναι μια τεχνολογία όπου ουσιαστικά με ένα κουμπί το οποίο μπορεί να είναι τοποθετημένο σε βραχιόλι ή σε μενταγιόν που θα φοράει ο ηλικιωμένος, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να το πατήσει και με μια ειδική συσκευή που θα έχει στο σπίτι του, η κλήση θα απευθύνεται σε ένα εξειδικευμένο συντονιστικό κέντρο διαχείριση κλήσεων, στο οποίο θα υπάρχει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, για να αντιμετωπίζει τα έκτακτα περιστατικά.

Δηλαδή, όταν θα φθάσει η κλήση στον λειτουργό, όπως εξηγεί ο κ. Αντωνίου, «αυτή θα εμφανίζεται στον υπολογιστή και ο λειτουργός θα έχει τη δυνατότητα να δει ακριβώς ποιος του τηλεφωνεί, από ποιο μέρος είναι και αν έχει οποιαδήποτε ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, εάν ο λειτουργός δει ότι ο ηλικιωμένος που πάτησε το κουμπί έχει βηματοδότη, τότε ο λειτουργός θα ενημερώσει την υπηρεσία ασθενοφόρων να μην χρησιμοποιήσουν απινιδωτή, για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του ηλικιωμένου».

Στο μεταξύ, όσον αφορά το ερώτημα που εγείρεται για παρεμβάσεις στα προσωπικά δεδομένα των ηλικιωμένων μέσω του συστήματος, το Παρατηρητήριο επιχειρεί να ρυθμίσει τις κατάλληλες δικλείδες με βάση τον Νόμο, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. «Θέλουμε να υπάρχει δυνατότητα οι λειτουργοί να βλέπουν ένα μίνι ιστορικό των ηλικιωμένων για να γνωρίζουν σε ποιες ενέργειες μπορούν να προβούν άμεσα, χωρίς να επηρεάζουν τη ζωή τους. Υπάρχουν ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν είναι σε θέση να μιλήσουν, άρα με το ιστορικό τους θα μπορούν οι λειτουργοί να γνωρίζουν πώς θα δράσουν», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το «κόκκινο κουμπί» δεν αφορά μόνο τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς υπάρχουν και οι περιπτώσεις ψυχολογικής στήριξης, που σύμφωνα με τα στοιχεία, ίσως και το 60-70% των περιπτώσεων, χρήζουν βοήθειας. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, υπάρχουν ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον και δεν έχουν κάποιο να μιλήσουν και γι’ αυτό τον λόγο, μπαίνουν στην υπηρεσία για να επικοινωνήσουν με ένα πρόσωπο, για να αποφύγουν και την κατάθλιψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο στάδιο ολοκλήρωσης το «κόκκινο κουμπί» για ηλικιωμένους-Αναμένονται ανακοινώσεις

Δειτε Επισης

Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου