ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια

Σύμφωνα με τον Μπλε Χάρτη της Κοινοπολιτείας, η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε θέματα βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, δήλωσε την Παρασκευή η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Πατρίσια Σκότλαντ, σημειώνοντας ότι η Κοινοπολιτεία έχει τη συλλογική δύναμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο για ενέργειες προς έναν βιώσιμο ωκεανό που να στηρίζει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου  μετά την ολοκλήρωση της πρώτης Συνόδου των Υπουργών της Κοινοπολιτείας υπεύθυνων για θέματα Ωκεανών, που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη φιλοξενία της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν Υπουργοί και αξιωματούχοι από 28 χώρες της Κοινοπολιτείας και 12 οργανώσεις παρατηρητών.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι αρκετοί έχουν εμπνευστεί από την Κύπρο και αναφέρθηκε στην υδατοκαλλιέργεια, λέγοντας ότι είναι κάτι που έχει δημιουργηθεί και επιδιωχθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Μας δόθηκε να καταλάβουμε, πρόσθεσε, ότι το 80% των ψαριών που έχουν καλλιεργηθεί εδώ στην Κύπρο προέρχεται από υδατοκαλλιέργεια που όπως είπε, σύμφωνα με έναν Υπουργό «είναι πάρα πολύ νόστιμα». Αρα, είπε, αυτό προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες για πολλούς.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη,  χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως ιστορική στιγμή για όλους ειδικά για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι ήταν τιμή για την Κύπρο να φιλοξενήσει μια τόσο σημαντική συνάντηση. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η Κύπρος έχει  βέλτιστες πρακτικές που μπορεί μεταδώσει και σε άλλες χώρες σε θέματα τεχνολογίας και επιστήμης που αφορούν τους ωκεανούς.

Η ΓΓ της Κοινοπολιτείας σημείωσε ότι υπογράφηκε τριετές μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της Κοινοπολιτείας, του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου και του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία για τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας του Μπλε Χάρτη. Το Κέντρο Αριστείας, είπε, θα παρέχει υποστήριξη και τεχνογνωσία στη δημιουργία πολιτικών για να βοηθήσει την Κοινοπολιτεία και άλλες νησιωτικές και παράκτιες χώρες σε θέματα όπως η διαχείριση, η προστασία και η αποκατάσταση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, η πρόληψη και η εξάλειψη της θαλάσσιας ρύπανσης και τη βιώσιμη χρήση των ζωντανών θαλάσσιων πόρων.

Σύμφωνα με τον Μπλε Χάρτη της Κοινοπολιτείας, είπε, η Κύπρος είναι η πρωταθλήτρια χώρα για τη Βιώσιμη Υδατοκαλλιέργεια. Είπε ότι η Κοινοπολιτεία  έχει ανοίξει το δρόμο για πρόσβαση σε χρηματοδότηση για θέματα που σχετίζονται με τους ωκεανούς και άλλα κλιματικά ζητήματα, μέσω του Κοινοπολιτειακού Κόμβου Χρηματοδότησης για το Κλίμα.

«Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι χώρες της Κοινοπολιτείας θα πρέπει όλο και περισσότερο να αξιοποιήσουν την επιστήμη, επίσης, για την επίτευξη δίκαιων και ισότιμων λύσεων στις προκλήσεις μας στους ωκεανούς. Όμως, η πρόσβαση στη θαλάσσια γνώση και την επιστημονική ικανότητα κατανέμονται άνισα», είπε.

Γι' αυτό, πρόσθεσε, η προσφορά της Κύπρου να ιδρύσει ένα Κέντρο Αριστείας του Μπλε Χάρτη  είναι τόσο ευπρόσδεκτη.

«Αυτή η έμφαση στη διακυβέρνηση για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία, βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, θαλάσσια έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία θα βοηθήσει στην ισότητα των όρων ανταγωνισμού».

Η ΓΓ της Κοινοπολιτείας είπε ότι συμπληρώνονται ακριβώς έξι χρόνια από τότε που οι αρχηγοί κυβερνήσεων υιοθέτησαν τον Μπλε Χάρτη της Κοινοπολιτείας, μια δέσμευση των χωρών της Κοινοπολιτείας να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των ωκεανών και να αναλάβουν δράση για την προστασία του ωκεανού. Αυτή η δέσμευση, είπε, επιβεβαιώθηκε το 2022 όταν οι αρχηγοί κυβερνήσεων συναντήθηκαν στη Ρουάντα και συμφώνησαν να συντάξουν μια Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στην Κύπρο οι Υπουργοί συζήτησαν ένα πλαίσιο και έναν οδικό χάρτη για τη Διακήρυξη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί από τους ηγέτες κατά την επόμενη συνάντηση στη Σαμόα τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ενώ είπε ότι επιβεβαίωσαν τη σημασία της συνεργασίας, των φιλόδοξων ενεργειών και την ανάγκη χρηματοδότησης πρωτοβουλιών για τους ωκεανούς.

Είπε ότι αρκετές αντιπροσωπείες μίλησαν σήμερα για τις ανησυχίες τους σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την ανάγκη αναγνώρισης της μονιμότητας των θαλάσσιων συνόρων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις διάφορες προκλήσεις που σχετίζονται με τους ωκεανούς, επισημαίνοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει αυτές τις προκλήσεις μόνη της.

Καταλήγοντας, είπε ότι προσβλέπουν στη Σύνοδο των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στη Σαμόα τον Οκτώβριο, όπου η έμφαση θα δοθεί  στην ανθεκτικότητα. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος
Χαιρετίζει την κατάθεση νομοσχέδιου για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ο ΔΗΣΥ
Στα €523 εκατομμύρια το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024
Να πιάσει τόπο η προσπάθεια συνεργασίας ΕΕ-Λιβάνου ζητά η Αννίτα