Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση

Οι ουγγρικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν έρευνα κατά του πολιτικού της αντιπολίτευσης Πέτερ Μάγκιαρ, λόγω υποψιών για χρηματοδότηση από το εξωτερικό των εκστρατειών του, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικριτικές για την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Δεν υπήρξε άμεσος σχολιασμός εκ μέρους του Μάγκιαρ, ενός 43χρονου δικηγόρου, κατά το παρελθόν στενά συνεργαζόμενου με την κυβέρνηση, ο οποίος ίδρυσε ένα κίνημα τον Φεβρουάριο που κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά και έχει οργανώσει μαζικές πορείες διαμαρτυρίας κατά του Όρμπαν.

Η έρευνα κατά του Μάγκιαρ ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής νέας Αρχής Προστασίας της Κυριαρχίας, ενός θεσμού που δημιούργησε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο για να παρακολουθεί τις ενδείξεις όπως τις αποκαλεί, των ξένων επιρροών στους Ούγγρους πολιτικούς.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει την Αρχή και τον νόμο που την καθιερώνει, δηλώνοντας ότι τόσο η Αρχή όσο και ο νόμος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστείλουν τη διαφωνία. Όποιος υποψήφιος κριθεί ένοχος ότι λαμβάνει απαγορευμένη ξένη χρηματοδότηση μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως τρία έτη.

«Με βάση τις υποψίες για απόπειρες χρηματοδότησης από το εξωτερικό, η Αρχή Προστασίας της Κυριαρχίας άρχισε μια έρευνα» δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής Τάμας Λάντζι, στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Magyar Nemzet.

Ο Λάντζι δήλωσε ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα της Magyar Nemzet που ανέφερε ότι το κόμμα του Μάγκιαρ έχει σχέσεις με εταιρείες που έχουν επαφές με τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Γκόρντον Μπάζναϊ, ο οποίος ζει εκτός Ουγγαρίας.

Ο Μάγκιαρ διέψευσε το εν λόγω δημοσίευμα με χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook και είπε ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με τον Μπάζναϊ.

Ο Μάγκιαρ ίδρυσε το κίνημα του κατηγορώντας δημόσια την κυβέρνηση για εκτεταμένη διαφθορά που διαχειρίζεται τον κεντρικό μηχανισμό προπαγάνδας. Οι σύμβουλοι του Όρμπαν απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του.

Στα τέλη Μαρτίου, δημοσίευσε μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία με την Ζουντίτ Βάγκρα τότε σύζυγο του και υπουργό δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, στην οποία μιλάει με λεπτομέρειες σε μια προσπάθεια συμβούλων του Όρμπαν να αναμειχθούν σε μια υπόθεση χρηματισμού.

Η συνομιλία η οποία ερευνάται από τους εισαγγελείς, οδήγησε σε μεγάλες διαδηλώσεις και έριξε σκιά στην κυβέρνηση του Όρμπαν που είχε ήδη ταλανισθεί από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης που οδήγηση στην παραίτηση του προέδρου.

Ο Μάγκιαρ, ο οποίος ανέλαβε ένα ανενεργό κόμμα που ονομάζεται Tisza (Tisztelet és Szabadság - Σεβασμός και Ελευθερία), περιοδεύει στην ύπαιθρο προσπαθώντας να αποκτήσει υποστήριξη για την προεκλογική του εκστρατεία.

Το κόμμα του Μάγκιαρ συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, και θα είναι το πρώτο τεστ για το πρώην κυβερνητικό στέλεχος να αμφισβητήσει τον εθνικιστή ηγέτη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μάγκιαρ μπορεί να συγκεντρώσει περίπου το 13% των ψήφων, ενώ η υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος Fidesz παραμένει ως επί το πλείστον αμετάβλητη πάνω από το 45%.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ
Πώς οι γκάγκστερ των Βαλκανίων έγιναν κορυφαίοι προμηθευτές κοκαΐνης της Ευρώπης
Μπάιντεν: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη
Σε αμόκ ο δράστης της επίθεσης με σπαθί στο Λονδίνο πριν δολοφονήσει τον 14χρονο
Το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας εκτιμάται μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Η Κίνα λέει ότι θα λάβει «απαραίτητα μέτρα» μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων
Η Ρωσία λέει ότι δεν παραβίασε την απαγόρευση των χημικών όπλων στην Ουκρανία
Τουλάχιστον 700 μετανάστες διέπλευσαν τη Μάγχη μέσα σε μία ημέρα