Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας

Επιβεβλημένη είναι η τροποποίηση του κανονισμού της ΕΕ που προάγει την συνεργασία και την προστασία των καταναλωτών, ώστε να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών και να διασφαλίσει την προστασία τους έναντι αυτών των προκλήσεων, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μάριος Παναγίδης σε παρέμβασή του στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για θέματα Προστασίας των Καταναλωτών που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα ορθής εφαρμογής των κανόνων που διέπουν την εσωτερική αγορά, καθώς και σε θέματα ψηφιακής μετάβασης, κυρίως, όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και τους επηρεαστές γνώμης (influencers) που αξιοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για τις προωθητικές ενέργειες, και πώς αυτή θα επηρεάσει του καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται, στην παρέμβασή του ο κ. Παναγίδης μίλησε για τη σημασία μιας αποτελεσματικής και δίκαιης εσωτερικής αγοράς που να προάγει την οικονομική ευημερία, την αειφόρο αλλά και  την τεχνολογική ανάπτυξη προς όφελος, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών.

Προσέθεσε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να υπάρξει μια σύμπνοια και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, χαρακτήρισε ως επιβεβλημένη την τροποποίηση του κανονισμού της ΕΕ που προάγει την συνεργασία και την προστασία των καταναλωτών (Consumer Protection Cooperation), ώστε να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών και να διασφαλίσει την προστασία τους έναντι αυτών των προκλήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ψηφιακής εκπαίδευσης σε χρηματοοικονομικά θέματα, κυρίως, των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Αναφορικά με την ψηφιακή μετάβαση, σημειώνεται ότι ο κ. Παναγίδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές με την εφαρμογή της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταναλωτών.

Συμπληρώνεται ότι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους επηρεαστές γνώμης (influencers) και σημείωσε ότι επιβάλλεται η εκπαίδευση των επηρεαστών γνώμης ώστε να είναι συμβεβλημένοι με το καταναλωτικό δίκαιο, κυρίως όσον αφορά στο θέμα της προστασίας των καταναλωτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, παρουσιάζοντας παράλληλα τις ενέργειες στις οποίες ήδη προβαίνει η αρμόδια υπηρεσία της Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση. 

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO