Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
15:37 - 19 Απριλίου 2024
Τις αναφορές των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Κυπριακό χαιρέτισε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σε συνέντευξη στο σταθμό του Πειραιά «Κανάλι Ένα 90,4 FM», ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τις σχετικές αναφορές, υπογραμμίζοντας ότι «η σύνδεση η οποία γίνεται μεταξύ των ευρωτουρκικών σχέσεων και της προόδου στο Κυπριακό, είναι, κατά την άποψή μου, απολύτως λογική».
«Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο περιλαμβάνει πλήρως και τη συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό το ότι περιλήφθηκαν δύο παράγραφοι που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι νομίζω αυτονόητο ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών θα πρέπει να σημαίνει πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία και τα δικαιώματα του κράτους μέλους, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο ίδιος.
Ταυτόχρονα, ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία βρίσκονται σε μία φάση συζήτησης, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει μία παραγωγική συνεργασία.
«Είναι προς όφελος τόσο της Ευρώπης όσο και της Τουρκίας, νομίζω, το να έχει ένα δυτικόστροφο προσανατολισμό. Αυτό νομίζω θα έχει θετικές συνέπειες και σε σχέση με τα διμερή μας, δηλαδή την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αλλά και σε σχέση με το Κυπριακό», εκτίμησε.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση ότι η προσέγγιση που επιχειρείται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μια ιστορική αναγκαιότητα, χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υπαναχωρήσεις και δυσκολίες στην πορεία.
Ερωτηθείς, μάλιστα, για το αν οι θέσεις της Τουρκίας παραβιάζουν τη Διακήρυξη των Αθηνών, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι «εκείνο το οποίο αλλάζει με τη Διακήρυξη των Αθηνών είναι ότι έχουμε συμφωνήσει έτσι ώστε να υπάρχει μια απόπειρα φιλικής διευθέτησης των διαφορών αυτών. Άρα η Διακήρυξη των Αθηνών, όπως και κάθε διεθνής συμφωνία, δεν σημαίνει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη παραιτούνται από τις βασικές τους νομικές θέσεις».
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, η οποία, όπως έχει επιβεβαιωθεί, θα γίνει στις 13 Μαΐου, ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε ότι η οργάνωση του ταξιδιού εξελίσσεται κανονικά και εκτίμησε ότι θα υπάρξει «μία καλή και παραγωγική συνάντηση».
Μιλώντας για τις αντιδράσεις στις Τουρκίας στις εξαγγελίες της Ελλάδας για τα θαλάσσια πάρκα, ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι «υπήρξε μία υπεραντίδραση στο ζήτημα αυτό».
«Τα πάρκα αυτά, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της άσκησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δεν έχουν ακόμα χωροθετηθεί. Θα χωροθετηθούν στο πλαίσιο περιβαλλοντικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με την προστασία των θαλασσίων ειδών και γενικότερα την προστασία των νερών. Δεν ασκεί καμία απολύτως επιρροή στα υποκείμενα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ούτε θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα να παραιτηθεί από οποιαδήποτε από τα δικαιώματά της αυτά. Νομίζω κατά τούτο ότι ήταν μάλλον υπερβολική η αντίδραση, η οποία αποτυπώθηκε από την Τουρκία», ανέφερε ο ίδιος.