Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»

Αποτελεί προηγούμενο και αρνητική εξέλιξη που δυσκολεύει την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο διεθνολόγος, Πάμπος Χρυσοστόμου για την έγκριση κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) της Γνωμάτευσης για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), της οποίας εισηγήτρια είναι η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ Ντόρα Μπακογιάννη.

Εντοπίζοντας τα «συγκριτικά στοιχεία» στην περίπτωση του Κοσόβου και του ψευδοκράτους, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι πρόκειται για μη αναγνωρισμένες οντότητες, δεν είναι ανεξάρτητα κράτη, ούτε μέλη των ΗΕ, και είχαν το ίδιο καθεστώς – του παρατηρητή – στην ΚΣΣΕ. Σημείωσε δε ότι κατά την ψηφοφορία για την εισήγηση της κ. Μπακογιάννη δεν διαφώνησαν μόνο οι δύο Κύπριοι Βουλευτές που ήταν παρόντες, αλλά και μέλη της ομάδας των Ελλήνων Βουλευτών, όπως και οι Σέρβοι, «που τους αφορά άμεσα».

«Μπορεί οι περιπτώσεις Κοσόβου και κατεχομένων να μην είναι οι ίδιες ως προς το πώς δημιουργήθηκαν ως οντότητες και πώς ελέγχονται, αλλά αυτό είναι μια αρνητική εξέλιξη για την ΚΔ. Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος» ανέφερε. Ήδη, είπε, έγιναν δηλώσεις από τ/κ πλευράς πως είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για το ψευδοκράτος αυτό που έγινε και «βουλευτής» του ΚΕΕ εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να διεκδικήσει και το ψευδοκράτος κάτι ανάλογο.

Ο κ. Χρυσοστόμου επεσήμανε πως η εισήγηση αυτή στην ΚΣΣΕ δεν έγινε από Βουλευτή κράτους με φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά από την κ. Μπακογιάννη, Ελληνίδα Βουλευτή και αδερφή του Έλληνα Πρωθυπουργού. Θεωρεί δε ότι υπάρχει ζήτημα συνεννόησης Λευκωσίας – Αθηνών, «διότι καταγράψαμε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις η κυπριακή και η ελλαδική πλευρά». Επί της Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, συνέχισε, θεσμοθετήθηκε για καλύτερη συνεργασία και συντονισμό σε θέματα διμερή αλλά και για θέματα εξωτερικής πολιτικής, το Ανώτατο Συμβούλιο και έγινε μια συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων. Το συγκεκριμένο θέμα είναι κορυφαίο, είπε, και «τίθεται εδώ ένα θέμα συνεννόησης».

Ίσως, εκτίμησε, συζητήθηκε το θέμα και η δική μας πλευρά δεν έπεισε για τα επιχειρήματά της και υπερίσχυσε στη ζυγαριά «βελτίωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και των σχέσεων με την Δύση και της καλής σχέσης στα ελληνοτουρκικά, ότι αυτό είναι προτεραιότητά και τα θέματα της Κύπρου και το Κυπριακό μπαίνουν στο περιθώριο, για να μην δημιουργούν αγκάθια στον προσανατολισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Θεωρεί δε ότι στα Βαλκάνια υπάρχει τώρα ένα «παιχνίδι υπερίσχυσης» της αμερικανικής επιρροής έναντι της ρωσικής που συνεχώς υποχωρεί, όπως είπε. Επίσης εκτίμησε ότι η διαφωνία και καταψήφιση της συγκεκριμένης εισήγησης της κ. Μπακογιάννη και από Έλληνες Βουλευτές, «δεν αφήνει μια καλή εικόνα».

Ο κ. Χρυσοστόμου εκτιμά ότι αυτή η απόφαση για το Κόσσοβο θα περάσει και από την Ολομέλεια της ΚΣΣΕ. Στην ερώτηση ποιος θα μπορούσε να εισηγηθεί κάτι αντίστοιχο για το ψευδοκράτος, είπε ότι θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η Βοσνία Ερζεγοβίνη ή μια χώρα που θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται κανονικά το σχέδιο Αμάλθεια-«Στόχος να δοθεί βοήθεια σε 500χιλιάδες αμάχους»
Βασιλείου: Τα πρώτα αποτελέσματα εκλογών στις 19:30 της Κυριακής
Ο ΕΟΑ Λευκωσίας εξηγεί στους πολίτες με ενημερωτικό φιλμάκι πως η ζωή τους θα καταστεί πιο εύκολη
Το deja vu του 2019, ο καλπασμός του ΕΛΑΜ και η παρακμή των παραδοσιακών κομμάτων
Οι τρεις μάχες των Ευρωεκλογών, η θολή εικόνα και η μη τυπική εκλογική συμπεριφορά
Αισιόδοξος ο Στεφάνου για τις εκλογές-«Οι κάλπες θα αναδείξουν το ΑΚΕΛ ισχυρό και δυνατό»
Σε ανασύσταση της λειτουργίας της Διπλωματικής Ακαδημίας προέβη το ΥΠΕΞ
Μερικώς τερματισμός των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων στα κατεχόμενα
Νέα ερωτηματικά για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα-Κάνουν λόγο μέχρι και για δύο εκατομμύρια
Μήνυμα ενότητας έστειλε ο υποψήφιος Δρομολαξιάς-Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου