Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια

Σε 11,7%, ή €210,60 έναντι €188,54, ανέρχεται η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού με προϊόντα από το φθηνότερο, με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €206,41, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε στις 16 Απριλίου η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Kαταγράφηκαν οι τιμές 47 κοινών και πολύ σημαντικών για το νοικοκυριό προϊόντων, σε τρεις υπεραγορές της Λάρνακας.

Ανακοινώνοντας το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για τον Μάρτιο του 2024, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο ανέρχεται μεταξύ €6,55-€7,85 σε σύνολο αγορών αξίας €80-€90 περίπου ανάλογα με την υπεραγορά.

Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων, σύμφωνα με την Υπηρεσία, «είναι ότι αυτό έχει θετική επίδραση στις τιμές και κατ’ επέκταση στον πληθωρισμό, εφόσον οι τιμές συγκρατούνται και σε ποσοστό περίπου 70% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου, που εφαρμόστηκε το μέτρο».

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα του τελευταίου ελέγχου που διενεργήθηκε στις 15/04/2024, η Υπηρεσία αναφέρει πως «η συμμόρφωση είναι καθολική» με τα ποσοστά απόκλισης για το γάλα, αυγά, ζάχαρη, καφέ, βρεφικές πάνες και λαχανικά στο 70-100% και για τα υπόλοιπα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές 88 προϊόντων από όλες τις κατηγορίες που εγκρίθηκαν σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές, σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια.

Συμπερασματικά, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι η αποτίμηση, η οποία γίνεται για τον μήνα Μάρτιο, καταδεικνύει ότι η μείωση του πληθωρισμού από 1,6-1,8% τους μήνες Δεκέμβριο με Φεβρουάριο στο 1,2% τον Μάρτιο αντικατοπτρίζεται στη συγκράτηση του πληθωρισμού στον τομέα των τροφίμων, ο οποίος ανήλθε στο 2,14% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και έναντι 2,36% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024.

«Η συγκράτηση αυτή οφείλεται βασικά στη μείωση που κατέγραψαν τα γεωργικά προϊόντα κατά 2,09% έναντι του προηγούμενου μήνα», προσθέτει.

Αναφέρει ότι τον Μάρτιο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 26 κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση, εκ των οποίων οι 10 σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία αναφέρει ότι πέραν της αύξησης κατά 7,6% που κατέγραψαν τα φρέσκα λαχανικά και χόρτα, συγκρατημένες αυξήσεις παρουσίασαν τα αλλαντικά κατά 4,4%, τα κατεψυγμένα μπιφτέκια κατά 4%, τα όσπρια κατά 2,7%, τα κατεψυγμένα ψάρια πανέ και προψημένα κατά 2,3%, το λάδι, τα δημητριακά προγεύματος και οι σερβιέτες υγείας κατά 2,2%, αντίστοιχα, και οι βρεφικές τροφές κατά 2%.

Ακολούθησαν, σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά, αυξήσεις στο χαρτί υγείας κατά 1,8%, στα απορρυπαντικά και μαλακτικά ρούχων κατά 1,6% και 1,4%, αντίστοιχα, και στο φρέσκο κρέας κατά 1,3%.

Μείωση κατέγραψαν οι υπόλοιπες 19 κατηγορίες του Παρατηρητηρίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, με κυριότερη τη συνεχιζόμενη σημαντική μείωση στα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή κατά 22,4% και τη ζάχαρη κατά 6,2%, στο φυτικό μαγειρικό λίπος κατά 3,6%, στα κατεψυγμένα ψάρια κατά 3,3%, στο αλεύρι κατά 2,6%, 1,3% στα αυγά και σε άλλα προϊόντα σε χαμηλότερα ποσοστά.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές, προσθέτοντας ότι "δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς, την οποία πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν στο να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα».

Αναφέρει, επίσης, ότι κάποια από τα προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο, υφίστανται ποιοτικές διαφορές που δεν μπορούν να καθοριστούν και για τον σκοπό αυτό.

Η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα