Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
10:12 - 19 Απριλίου 2024
Είναι ζωτικής σημασίας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής, ανέφερε την Παρασκευή, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, στον χαιρετισμό της στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας, που πραγματοποιείται στην Πάφο.
Αυτή είναι η πρώτη υπουργική συνάντηση της Κοινοπολιτείας αφιερωμένη στον ωκεανό, είπε, σημειώνοντας ότι, η Κύπρος εξέφρασε την προθυμία και την ετοιμότητά της να οργανώσει και να φιλοξενήσει Υπουργική Σύνοδο της Κοινοπολιτείας για την προώθηση μιας βιώσιμης ατζέντας για τις θάλασσες και τους ωκεανούς μετά τη Σύνοδο των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας που πραγματοποιήθηκε στο Κιγκάλι της Ρουάντα τον Ιούνιο του 2022.
Η Υπουργική Σύνοδος της Κοινοπολιτείας με θέμα «Ο ανθεκτικός κοινός μας ωκεανός: από την Κύπρο στη Σαμόα», θα δημιουργήσει μια κοινή φωνή της Κοινοπολιτείας για τα ζητήματα των ωκεανών, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και προόδου μέχρι σήμερα στην εφαρμογή των διεθνών δεσμεύσεων και της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας, πρόσθεσε η κ. Χατζημανώλη. Πρωταρχικός στόχος της Συνόδου, πρόσθεσε, είναι να καθορίσει τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις δράσεις για τη μελλοντική Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς και να συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα που θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της Διακήρυξης στη Συνάντηση Επικεφαλής Κυβερνήσεων στη Σαμόα, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Ανέφερε ακόμη, ότι οι αρχηγοί Κυβερνήσεων αναγνώρισαν την ανάγκη για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων και συμφώνησαν να εργαστούν για μια δήλωση σύμφωνη με τον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης 14 των ΗΕ (SDG14) και το Σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα (COP26), ανέφερε. Η κ. Χατζημανώλη υπενθύμισε ότι η συμπερίληψη της συγκεκριμένης αναφοράς στο ανακοινωθέν του Κιγκάλι ήταν πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι ωκεανοί, είναι το σπίτι της πλουσιότερης βιοποικιλότητας στη γη, ανέφερε σημειώνοντας ότι συμβάλλουν στην επισιτιστική μας ασφάλεια και υποστηρίζουν την επιβίωση και την ευημερία μας μέσω της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού και της αναψυχής.
«Η Κύπρος, ως νησιωτικό θαλάσσιο κράτος, αναγνωρίζει ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί μας είναι πολύτιμοι πόροι και αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας μας, αλλά και της ταυτότητά μας», είπε η κ. Χατζημανώλη . «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι ζωτικής σημασίας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής», πρόσθεσε. Είναι καιρός, συνέχισε, «να δεσμευτούμε και να δράσουμε για να αντιστρέψουμε την απώλεια βιοποικιλότητας και να αποτρέψουμε την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων από τη ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες».
Είπε ακόμη, ότι η Κύπρος, αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις των ωκεανών είναι πολύ μεγάλες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνη της από καμία χώρα και γι' αυτόν τον λόγο, η χώρα εντάχθηκε στην Γαλάζια Χάρτα της Κοινοπολιτείας και επέλεξε να προασπιστεί την Ομάδα Δράσης για την Αειφόρο Υδατοκαλλιέργεια.
Ανακοίνωσε ακόμη την ίδρυση ενός Κέντρου Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας στην Κύπρο και ότι σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας θα υπογραφεί μεταξύ της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας, του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (Cyprus Marine and Maritime Institute), που θα φιλοξενήσει το Κέντρο.
Στόχος του Κέντρου Αριστείας, είπε, είναι να ενισχύσει τη διακυβέρνηση για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία και να υποστηρίξει τον συντονισμό και τη διεξαγωγή έρευνας που θα διευκολύνει μια δίκαιη και βιώσιμη προσέγγιση για την προστασία των ωκεανών και μια μπλε οικονομία ουδέτερη από άνθρακα, στο πλαίσιο της επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2030, ιδιαίτερα σε σχέση με τον SDG 14 που αφορά τη ζωή κάτω από το νερό.
Η Υφυπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι, η Κύπρος εφαρμόζει ήδη μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική Γαλάζιας Ανάπτυξης. «Οι κύριοι στόχοι της έχουν να κάνουν με την υπεύθυνη διαχείριση των υδάτων μας, καθώς και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της προώθησης διατομεακών εργαλείων, όπως ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, ολοκληρωμένη θαλάσσια επιτήρηση και γνώση των θαλασσών μας», είπε. Το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2023, πρόσθεσε.
Το Σχέδιο, ανέφερε, υποστηρίζει και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη στη θάλασσα, εφαρμόζοντας μια οικοσυστημική προσέγγιση και λαμβάνοντας υπόψη οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές πτυχές, καθώς και προάγοντας τη συνύπαρξη συναφών δραστηριοτήτων και χρήσεων.
Η Υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος, η οποία βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων θαλασσοπόρων εθνών, όπως σημείωσε, «αισθάνεται την ευθύνη για επιτάχυνση της μετάβασης της ναυτιλίας σε μια βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Ως εκ τούτου, υποστηρίζει «σθεναρά» τη στρατηγική του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, με στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών στη ναυτιλία έως ή κοντά στο 2050. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση που ο ΙΜΟ έχει ορίσει τη Μεσόγειο Θάλασσα ως Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Οξειδίων του Θείου (SECA ), από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι χώρες της Κοινοπολιτείας μπορούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει ο κοινός τους ωκεανός, και για να διαμορφώσουνε το μέλλον.
Πηγή: KΥΠΕ