Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος

Την αποδέσμευση κονδυλίου, ύψους 1,6 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα δαπανηθεί για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων από το δημόσιο, ζητά με επιστολή του προς την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το Υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μέρος του συγκεκριμένου ποσού, προορίζεται για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων που θα χρησιμοποιούνται από κρατικούς αξιωματούχους.

Πρόκειται, δηλαδή, για την εφαρμογή της απόφασης της Κυβέρνησης, ώστε να ακολουθήσει τα προστάγματα της εποχής, και να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια για περισσότερη πράσινη ενέργεια και λιγότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την έγκριση αποδέσμευσης ποσού ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 25 ηλεκτρικών οχημάτων σαλούν, καθώς επίσης και ποσό ύψους 220 χιλιάδες ευρώ για προμήθεια πέντε ηλεκτρικών οχημάτων παντός εδάφους (SUV). Επιπλέον, ζητά την αποδέσμευση 217 χιλιάδων για την προμήθεια πέντε υβριδικών, εξωτερικά επαναφορτιζόμενων οχημάτων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η δαπάνη θα διενεργηθεί το 2025 όταν παραληφθούν τα οχήματα, όμως σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων θα γίνει αφού πρώτα εξασφαλιστεί η έγκριση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως με αυτή την απόφαση, για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο από το 2023, πλέον τόσο οι υπουργοί όσο και άλλοι αξιωματούχοι αλλά και Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, θα αφήσουν τις λιμουζίνες που σήμερα διαθέτουν και θα μετακινούνται με σαφώς μικρότερα και ηλεκτροκινούμενα οχήματα.

Στόχος μέσα από αυτή τη σημαντική αλλαγή, είναι η επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που τέθηκαν, συνάμα με την ανανέωση του στόλου οχημάτων της Κυβέρνησης. Αν και πιο μικρά, ένας εκ των βασικών στόχων που τέθηκαν, είναι τα οχήματα να παρέχουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας στους αξιωματούχους και ταυτόχρονα να υπάρξει αφενός μειωμένο κόστος αγοράς αλλά και τεράστιες εξοικονομήσεις, τόσο για τα έξοδα καυσίμων όσο και τα έξοδα συντήρησης, αφού τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν σχεδόν μηδενικά έξοδα συντήρησης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η εν λόγω αλλαγή, δεν θα επηρεάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού για λόγους ασφαλείας, οι προδιαγραφές του οχήματος, με το οποίο διακινείται, είναι πολύ πιο υψηλές και αυστηρές.

Σημειώνεται πως παράλληλα με την έγκριση του κονδυλίου για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων για τους κρατικούς αξιωματούχους, η Κυβέρνηση προχωρά και το πρόγραμμα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων για τις ανάγκες του Δημοσίου. Ήδη έχουν αγοραστεί και χρησιμοποιούνται μερικές δεκάδες ηλεκτρικά οχήματα από διάφορες υπηρεσίες και τμήματα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, μέχρι το τέλος του 2024.

Ήδη από το 2023, το Υπουργείο Μεταφορών παρέδωσε 32 ηλεκτρικά οχήματα για κάλυψη αναγκών Υπηρεσιών και Τμημάτων, τα οποία προστέθηκαν στα ήδη οκτώ που είχαν αγοραστεί. Με άλλη προκήρυξη, που τρέχει, αναμένεται ότι μέχρι τα μέσα του 2024, θα προστεθούν άλλα σαράντα οχήματα και μέχρι το τέλος του έτους άλλα εξήντα, καθώς επίσης και ηλεκτρικά βαν. Σημειώνεται πως παράλληλα με την προμήθεια των ηλεκτρικών οχημάτων, τρέχει παράλληλα και η προσπάθεια για δημιουργία σημείων φόρτισης, σε Υπουργεία, Τμήματα και Υπηρεσίες του δημοσίου, έτσι ώστε, να είναι όλα έτοιμα, όταν αγοραστούν τα ηλεκτρικά οχήματα.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ
Ο δράστης της επίθεσης κατά του Τραμπ γκούγκλαρε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Κένεντι
BINTEO: Χαμός στη Βουλή της Τουρκίας-Έπεσε ξύλο μεταξύ βουλευτών του Ερντογάν και του κουρδικού κόμματος
Πέθανε η 38χρονη έγκυος στην Πάτρα που υπέστη τρεις ανακοπές-Νωρίτερα είχε χάσει και το βρέφος της
Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ
Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Γκουτέρες για επανένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
Δεν κάνει πίσω ο Τατάρ-«Δεν γίνεται να υπάρξει υποχώρηση από την λύση δύο κρατών»
Λεπτομέρειες για τα νέα κριτήρια ΚΦΙΚΒ-Όσα αλλάζουν με τα δάνεια για στεγαστικά, ανακαίνιση και φωτοβολταϊκά
Συγκατάθεση Κυπριακής Δημοκρατίας στους κανόνες ασφαλούς λιμένα του ΟΟΣΑ για τον Πυλώνα 2