Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ

Οι προσπάθειες για εμβάθυνση της αγοράς κεφαλαιαγορών της ΕΕ συνεχίζονται εδώ και δέκα χρόνια και στις διαπραγματεύσεις που έγιναν υπήρξε πρόοδος, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συζήτηση μεταξύ των 27 της έκθεσης Λέττα για την διεθνή ανταγωνιστικότητα της ενιαίας αγοράς, η οποία αγγίζει όλους τους τομείς της οικονομίας, κυριάρχησε η συζήτηση για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η ΕΕ προς την κατεύθυνση της ένωσης κεφαλαιαγορών, με τις μικρότερες χώρες όπως η Κύπρος να διαφωνούν με την πιο κεντρική εποπτεία.

Ο κ. Μισέλ σημείωσε πως υπήρξε συμφωνία πως πρέπει να εναρμονιστούν οι διαδικασίες για τις διαδικασίες αφερεγγυότητας, για την καλύτερη εποπτεία. Ειδικά για το θέμα της εποπτείας, ανέφερε πως το νέο κείμενο συμπερασμάτων είναι πιο προσεκτικά διατυπωμένο, δείχνοντας τη «βούληση των κρατών μελών να διαμορφώσουν επακριβώς το επόμενο στάδιο, ειδικά όσον αφορά την καθοδήγηση προς την Κομισιόν».

Πρόσθεσε πως υπάρχει ευρεία συμφωνία για το ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων απαιτεί ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, όμως υπάρχουν διαφορετικά σημεία εκκίνησης για το πώς θα κινητοποιηθούν οι πόροι αυτοί, και πως υπάρχουν διαφορετικές ιδέες.

Όπως είπε, η τρέχουσα Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και η επικείμενη Ουγγρική Προεδρία θα εργαστούν ώστε να υπάρξει πρόοδος, στη βάση των συμπερασμάτων που εγκρίθηκαν.

Από την πλευρά της η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, πρώτον ώστε να αναβαθμιστεί ο τομέας της τεχνολογίας ο οποίος θα στηρίξει την πράσινη μετάβαση, δεύτερον ώστε η Ευρώπη να γίνει πλέον περισσότερο παραγωγός ψηφιακών τεχνολογιών παρά καταναλωτής τεχνολογιών από τρίτες αγορές, και τρίτον ώστε να αποκτήσει μια υγιή αμυντική βιομηχανία, η αξία της οποίας αποδείχθηκε από τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι τομείς στους οποίους πρέπει να γίνουν βήματα, εξήγησε η Πρόεδρος της Κομισιόν, είναι η πρόσβαση σε κεφάλαια, η μείωση του κόστους ενέργειας, η έλλειψη των απαραίτητων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, και η αντιμετώπιση των κινδύνων στο διεθνές εμπόριο.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα