Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον

Στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, Γιώργος Λουκαΐδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, συμμετείχαν σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος, με θέμα το ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα ασφαλές, καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον και τις στρατηγικές του Συμβουλίου της Ευρώπης για υγιείς θάλασσες και ωκεανούς προς αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβασή του, ο κ. Λουκαΐδης αναφερόμενος στην απόφαση-σταθμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που καταδίκασε πρόσφατα και για πρώτη φορά την Ελβετία για την αδυναμία της να περιορίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υπέδειξε ότι το δικαίωμα των κοινωνιών σε ένα ασφαλές περιβάλλον πηγάζει εγγενώς από τα ήδη κατοχυρωμένα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου για πρόσβαση σε καθαρό νερό, σε τροφή, σε εγκαταστάσεις υγιεινής και υπηρεσίες υγείας. Σημείωσε ωστόσο ότι το εν λόγω δικαίωμα δεν πρέπει να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των λαών της Ευρώπης και της Δύσης.

Καθίσταται επείγουσα η κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, σε μία εποχή όπου μειονότητες και ευάλωτες ομάδες εκτοπίζονται και καταστρέφονται οικοσυστήματα και μαζί τους, η ανεκτίμητη άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Οι τρίτες χώρες, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι μειονότητες, σημείωσε περαιτέρω, επωμίζονται συνεπώς δυσανάλογα τον αντίκτυπο μίας κλιματικής κρίσης στην οποία είχαν ελάχιστη συμβολή.

Αναφερόμενος στους εναέριους βομβαρδισμούς και στη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, έχει προκαλέσει εκτός από γενοκτονία και οικοκτονία. Οι καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν, σημείωσε ο κ. Λουκαΐδης. Τόνισε δε ότι τα υποσιτισμένα παιδιά, χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγιεινής ή υγείας είναι αναπόσπαστο μέρος των εγκλημάτων, που διαπράττει το Ισραήλ, όπως και η καταστροφή του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών και των ανθρώπινων και μη, οικοσυστημάτων που βρίσκονται σε αυτά.

Προέτρεψε τα εθνικά κοινοβούλια να υιοθετήσουν αυστηρά νομοθετικά και άλλα δεσμευτικά μέτρα προκειμένου να κατοχυρωθεί στην πράξη το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η περιβαλλοντική δικαιοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στην τοποθέτησή της, τόνισε τη σημασία κατοχύρωσης του δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον τόσο από πλευράς Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και από τα ίδια κράτη μέλη. Ειδικότερα, επισήμανε, η ευθυγράμμιση με όλες τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και πολυμερείς συμφωνίες που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και που ρυθμίζουν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον, περιλαμβανομένων των ωκεανών και των θαλασσών, καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη.  

Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η ρύπανση, η αύξηση της θερμοκρασίας, η άνοδος της στάθμης και η οξίνιση των υδάτων, καθώς και η υπεραλίευση και η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελούν κοινές προκλήσεις, που απαιτούν επείγουσα συλλογική αντιμετώπιση στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Σημείωσε περαιτέρω ότι, ενόσω οι χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο, δεν επικυρώνουν σημαντικές διεθνείς συνθήκες, όπως τη Συμφωνία του Παρισιού ή το Πρωτόκολλο του Κιότο, η καταστροφή του περιβάλλοντος θα συνεχίζεται.  

Κατά συνέπεια, υπογράμμισε, θα καταστεί πολύ πιο δύσκολη η αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της περιβαλλοντικής κρίσης στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και την οικονομία, ενώ οι ευάλωτες ομάδες θα εξακολουθούν να βρίσκονται δυσανάλογα εκτεθειμένες στους συναφείς κινδύνους.

Η Βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα επίπεδα ρύπανσης της Μεσογείου θάλασσας και στην τεράστια συγκέντρωση πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα των υδάτων σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη νότια Ευρώπη στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Υπογράμμισε καταληκτικά την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής καταστροφής προκειμένου να διασφαλιστεί ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές.

Δειτε Επισης

Η λύση πρέπει να είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου διεμήνυσε κατ’ επανάληψη ο ΠτΔ στον Ερντογάν
Απάντησε για την πρόσληψη της αδελφής και του δασκάλου του ο Φειδίας-«Πληρώνονται από τα δικά μου λεφτά»
Στο 6% οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο-Περιορισμένες οι δυνατότητες για φιλοξενία περισσότερων το μήνυμα ΠτΔ
Υπό το βλέμμα των Τούρκων οι εξελίξεις για παροχή αρμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία-«Παρακολουθούμε στενά»
Συνεχίζουν τα περί δύο κρατών οι Τούρκοι-«Η ομοσπονδία δεν αποτελεί λύση»
Στη γραμμή του Τατάρ ο Φιντάν-«Η σελίδα της επανένωσης της Κύπρου έχει κλείσει»
Τον σεβασμό στα ψηφίσματα των ΗΕ για την Κύπρο εξέφρασε η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας
Επιμένει ο Τατάρ-«Δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία»
Συζήτηση με καφέ και αλμυρά είχαν ο Πρόεδρος και ο Ερντογάν στη Βουδαπέστη (pics)
Διαβεβαιώσεις Nexans για μη αύξηση του κόστους κατασκευής καλωδίου για GSI-Πώς προχωρά το έργο