Παρέμβαση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την Αλβανία

Η Αλβανία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά ελλείμματα σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του κεκτημένου του Συμβουλίου της Ευρώπης, επεσήμανε στην παρέμβαση της η Κύπρια Βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, στις εργασίες του 2ου Μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Στε (ΚΣΣΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Ερωτοκρίτου συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια με θέμα την τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Αλβανίας έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε ότι η Αλβανία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά ελλείμματα ειδικότερα σε σχέση με το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφορίας.

Αναφερόμενη στο επιδεινούμενο  περιβάλλον των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, στην αύξηση των στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP), στις απειλές και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων από το οργανωμένο έγκλημα και την αστυνομία, η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε ότι η φθίνουσα αυτή κατάσταση δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τις αρχές της Αλβανίας, οι οποίες απέτυχαν να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους από παρεμβάσεις και παρενοχλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και ακεραιότητά τους.

Η Κύπρια βουλευτής σημείωσε περαιτέρω τη συνεχή υπονόμευση της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, και αναφέρθηκε στην περίπτωση του εκλελεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρι, ελληνικής καταγωγής, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή συνεπεία κατασκευασμένων και πολιτικά υποκινούμενων κατηγοριών.

Η διαφθορά, ανέφερε, και οι διασυνδέσεις οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων με το οργανωμένο έγκλημα είναι επίσης ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Θα ήταν λάθος, πρόσθεσε η κ. Ερωτοκρίτου, η χώρα να διεξέλθει της διαδικασίας επιτήρησης, χωρίς προηγουμένως να καταγραφεί επαρκής πρόοδος σε όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα. Η προσήλωση όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις αρχές και αξίες του Οργανισμού πρέπει να είναι απαρέγκλιτη, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση