Παρέμβαση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την Αλβανία

Η Αλβανία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά ελλείμματα σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του κεκτημένου του Συμβουλίου της Ευρώπης, επεσήμανε στην παρέμβαση της η Κύπρια Βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, στις εργασίες του 2ου Μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Στε (ΚΣΣΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Ερωτοκρίτου συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια με θέμα την τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Αλβανίας έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε ότι η Αλβανία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά ελλείμματα ειδικότερα σε σχέση με το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφορίας.

Αναφερόμενη στο επιδεινούμενο  περιβάλλον των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, στην αύξηση των στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP), στις απειλές και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων από το οργανωμένο έγκλημα και την αστυνομία, η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε ότι η φθίνουσα αυτή κατάσταση δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τις αρχές της Αλβανίας, οι οποίες απέτυχαν να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους από παρεμβάσεις και παρενοχλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και ακεραιότητά τους.

Η Κύπρια βουλευτής σημείωσε περαιτέρω τη συνεχή υπονόμευση της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, και αναφέρθηκε στην περίπτωση του εκλελεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρι, ελληνικής καταγωγής, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή συνεπεία κατασκευασμένων και πολιτικά υποκινούμενων κατηγοριών.

Η διαφθορά, ανέφερε, και οι διασυνδέσεις οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων με το οργανωμένο έγκλημα είναι επίσης ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Θα ήταν λάθος, πρόσθεσε η κ. Ερωτοκρίτου, η χώρα να διεξέλθει της διαδικασίας επιτήρησης, χωρίς προηγουμένως να καταγραφεί επαρκής πρόοδος σε όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα. Η προσήλωση όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις αρχές και αξίες του Οργανισμού πρέπει να είναι απαρέγκλιτη, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του 18χρονος-Στην δημοσιότητα τα στοιχεία του
Βίντεο της Χαμάς δείχνει δυο ομήρους να παρακολουθούν την απελευθέρωση άλλων ομήρων
Σημαντικότερη η συμφωνία για το Βυθοτεμάχιο 6, υπό προϋποθέσεις παραγωγή σε 2,5 χρόνια-Τα επόμενα βήματα
Σε φθίνουσα πορεία η τηλεόραση για την ενημέρωση των νέων, επιλέγουν Social Media-Διαφορετικές προτεραιότητες
Κρίσιμες συναντήσεις στο ΥΠΑΝ για το σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών-Κλειδώνουν οι λεπτομέρειες
Deepfake απάτες και στην Κύπρο-Πώς η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την ασφάλεια των πολιτών
Ένα θανατηφόρο κάθε δέκα μέρες το 2024, ανήλικοι και νεαροί τα περισσότερα θύματα-Δεν βοήθησαν οι κάμερες
Όλοι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, εάν όμως οι θεσμοί τους άφηναν να δικαστούν...
Συνελήφθη 50χρονος στην Ακράτα που απειλούσε τη σύζυγό του-Τον πήγαν σε ψυχιατρική κλινική, αλλά απέδρασε
Σε κρίσιμη κατάσταση ο Πάπας Φραγκίσκος-Ενημέρωση από το Βατικανό