Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ

Στη δίκη του ΡΚΚ κατά του Κούρδου πολιτικού Κενάν Αγιάζ στο Αμβούργο έρχεται στο προσκήνιο η συμπεριφορά της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Η υπεράσπιση έχει ζητήσει γραπτή εξέταση των πληροφοριοδοτών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο για τη δίκη του Κενάν Αγιάζ, η δίκη κατά του Κούρδου πολιτικού Κενάν Αγιάς συνεχίστηκε την Τετάρτη στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου. Η σύντομη ακροαματική διαδικασία χαρακτηρίστηκε από την ανάγνωση δηλώσεων του Ομοσπονδιακού Γενικού Εισαγγελέα και αποφάσεων του δικαστηρίου. «Ως συνήθως, το δικαστήριο απέρριψε σχεδόν όλες τις προτάσεις της υπεράσπισης. Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο αναγκάστηκε να διορθώσει τρεις αποφάσεις τις οποίες εξέδωσε κατά την προηγούμενη κύρια ακροαματική διαδικασία, διότι σε αυτές είχε καταστήσει υπερβολικά εμφανές, ότι το ίδιο το Δικαστήριο είχε προ πολλού σχηματίσει κρίση για τον Κενάν Αγιάζ και τον θεωρούσε εξαρχής ένοχο».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η συμπεριφορά της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, και ειδικότερα αυτή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της διαδικασίας. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας ισχυρίζεται ότι έλαβε πληροφορίες από τρεις λεγόμενους έμπιστους πληροφοριοδότες ότι ο Kenan Ayaz ήταν υπεύθυνος για την περιοχή του Αμβούργου. Για το θέμα αυτό, έχει ήδη ακουστεί ως μάρτυρας συγκεκριμένος υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, ο οποίος εμφανίστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου μεταμφιεσμένος με περούκα και γυαλιά και ο οποίος δεν μπόρεσε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις της υπεράσπισης. Γεγονός το οποίο τώρα αποτελεί πρόβλημα για τις Γερμανικές αρχές».

Το Παρατηρητήριο για τη δίκη του Κενάν Αγιάζ αναφέρει, παράλληλα, ότι «λόγω ακριβώς της έλλειψης απαντήσεων από τον εν λόγω αξιωματικό, η υπεράσπιση είχε ζητήσει να ακουστούν ως μάρτυρες ενώπιον του Δικαστηρίου προσωπικά οι ίδιοι εν λόγω τρείς πληροφοριοδότες. Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος αντιτάχθηκε στο αίτημα της υπεράσπισης και δήλωσε ότι η ανάκριση αυτών των πληροφοριοδοτών θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αυτό το επιχείρημα έπεισε το Δικαστήριο για να μην λάβει μέτρα κατά της δήλωσης αποκλεισμού. Ακόμη και η ανάκριση μέσω τηλεδιάσκεψης με αλλοιωμένη τη φωνή των μαρτύρων ανέφερε το δικαστήριο ενέχει τον κίνδυνο έκθεσης τους και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους πληροφοριοδότες».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται, δε, πως «το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια δικαστική διαδικασία ενώπιον του Ανώτερου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Στουτγάρδης, στην οποία ο βασικός μάρτυρας κατάθεσε ψευδώς υποτιθέμενες βίαιες ιστορίες σχετικά με το PKK. Επομένως και ελλείψει συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων για την ύπαρξη τέτοιου κινδύνου, η διαδικασία που έλαβε χώρα στην Στουτγάρδη χρησιμοποιήθηκε ως απόδειξη του υποτιθέμενου κινδύνου για τους πληροφοριοδότες εάν εκτεθούν σε δημόσια δίκη.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, η υπεράσπιση ζήτησε την τελευταία ημέρα της κύριας ακρόασης όπως της επιτραπεί να υποβάλει τουλάχιστον γραπτές ερωτήσεις σε αυτούς τους πληροφοριοδότες. «Ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας δεν ήταν πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει αυτό το αίτημα της υπεράσπισης. Ήταν σαφές ότι η πρόταση ότι οι γραπτές ερωτήσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους πληροφοριοδότες ήταν παράλογη».

Το Παρατηρητήριο σημείωσε πως «δεν είναι σαφές πώς θα αποφασίσει το δικαστήριο για την συγκεκριμένη αίτηση της υπεράσπισης. Ωστόσο, ως προληπτικό μέτρο, το δικαστήριο όρισε χθες περαιτέρω ημερομηνίες έως τον Αύγουστο του 2024, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ερώτημα για το τι σημασία έχουν οι πληροφορίες από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος και πώς μπορούν να διευκρινιστούν, παραμένει δύσκολο».

Η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε γύρω στο μεσημέρι και αναβλήθηκε για τις 19 Απριλίου.

Οι περαιτέρω προγραμματισμένες ημερομηνίες είναι οι εξής: 19 Απριλίου, 24 Απριλίου, 2 Μαΐου. 31 Μαΐου έως 13:00, 6 Ιουνίου, 19 Ιουνίου έως 13:00, 27 Ιουνίου, 2 Ιουλίου, 9 Ιουλίου, 11 Ιουλίου, 17 Ιουλίου, 22 Ιουλίου και 19 Αυγούστου. Η δίκη διεξάγεται στον 1ο όροφο του OLG Hamburg στη Sievekingplatz 3, είτε στην αίθουσα 237 είτε στην αίθουσα 288. Οι συνεδριάσεις ξεκινούν συνήθως στις 9:30 π.μ

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του ο Αλέξανδρος Νατιώτης (pic)
Απαντούν στον Αρχιεπίσκοπο οι δικηγόροι των μοναχών-«Ξέρει ότι θα γίνει δίκη»
Επιτέθηκαν σε 31χρονο γιατί αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα-Ανέσυραν μαχαίρι και τον απείλησαν
Πενηντατριάχρονος έκλεψε τα κινητά δύο 16χρονων από την παραλία
Οδηγούσε όχημα χωρίς πινακίδες εγγραφής και εντοπίστηκε θετικός σε νάρκοτεστ
«Καθαροί» πιλότοι και αεροσυνοδοί σε αλκοτέστ πριν πετάξουν-Αιφνίδιοι έλεγχοι σε 100 αεροπλάνα ετησίως
Επεισοδιακή επιχείρηση για παράνομη μετανάστευση-Νεαρός δάγκωσε και κλώτσησε αστυνομικό
Χάθηκαν τα ίχνη 46χρονου από την κατοικία στου στη Λεμεσό (pic)
Πυρκαγιά δίπλα από κοιμητήριο στη Μουταγιάκκα-Προστατεύτηκαν κατοικίες και κτηνοτροφικά υποστατικά
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε καφεστιατόριο στη Λεμεσό-Ζημιές σε τέντα, καρέκλες και τραπέζια