Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Πρίγκιπας Διάδοχος του Ντουμπάι, Σεϊχης Χαμντάν μπιν Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, ενέκρινε κονδύλι ύψους 21,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση και επανασχεδίαση του συστήματος αποχέτευσης. Τον Ιανουάριο, στην πόλη ιδρύθηκε μια νέα υπηρεσία για τη διαχείριση των πλημμυρών. Η βροχή, η ισχυρότερη των τελευταίων 75 ετών, που μετέτρεψε την πόλη του Ντουμπάι σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα, πρόλαβε τα σχέδια.

Τώρα, όσο τα νερά υποχωρούν, αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής από την ιστορική κακοκαιρία που προκάλεσε 19 θανάτους στο γειτονικό Ομάν και τουλάχιστον έναν Οστο Ντουμπάι. Δεν είναι μόνο οι εικόνες χάους στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι –το οποίο είναι και αυτό με τη μεγαλύτερη κίνηση στον πλανήτη- με τους ταξιδιώτες να συνωστίζονται στα πατώματα για να κοιμηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ασύλληπτα βίντεο από την καταιγίδα που βύθισε το Ντουμπάι-Αεροδρόμιο... λιμνοθάλασσα

Ούτε τα υπερπολυτελή supercars που θάφτηκαν κάτω από τόνους νερού. Είναι δρόμοι των οποίων το οδόστρωμα υποχώρησε από το πέρασμα του νερού (ακόμα και η διάσημη λεωφόρος Σεϊχ Ζαγιέντ με τις 12 λωρίδες πλημμύρισε, προκαλώντας ένα μποτιλιάρισμα ωρών στα «στεγνά» σημεία της), σπίτια που πλημμύρισαν και δεν είναι πλέον κατοικήσιμα. Ακόμα και στους ουρανοξύστες, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ανέβουν με τις σκάλες δεκάδες ορόφους –καθώς οι ανελκυστήρες στα υπόγεια πλημμύρισαν- για να διαπιστώσουν ότι στο διαμέρισμά τους δεν υπήρχε παροχή νερού, ηλεκτρικό, τηλέφωνο, σύνδεση στο Ίντερνετ. Και ενώ σε κάποιες γειτονιές μετακινούνταν με φουσκωτά ή και σανίδες του σερφ, ένα μέρος του Μετρό της πόλης επίσης υπέστη ζημιές.

Οι τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το συνολικό μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν. Άλλωστε ακόμα τα βυτιοφόρα αντλούν τα νερά και τη λάσπη από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Περισσότερο, άλλωστε, στο Ντουμπάι συζητείται το αν ο «βομβαρδισμός» των νεφών με αλάτι, μια τεχνική που ονομάζεται «σπορά νεφών», ευθύνεται για την ιστορική καταιγίδα. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται από τα 90s για την αντιμετώπιση της ανομβρίας καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν βροχόπτωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, σε απάντηση των φημών ότι ένα αεροσκάφος του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας του Ντουμπάι που πέταξε την Κυριακή προκάλεσε την καταστροφή, οι μετεωρολόγοι του κέντρου διαψεύδουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση. Και λένε ότι θα ήταν αδύνατο να προκαλέσει τέτοιο κατακλυσμό.

Αυτό που λένε οι επιστήμονες είναι ότι οι ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες του Ντουμπάι και, φυσικά, της ευρύτερης περιοχής, συντέλεσαν στην ιστορική κακοκαιρία και θα το κάνουν συχνότερα στο μέλλον. Όπως εξηγούν, ο θερμός αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία (περίπου 7% για κάθε επιπλέον βαθμό Κελσίου) κάτι το οποίο μπορεί να μεγαλώσει την ένταση της βροχόπτωσης.

Στην περίπτωση του Ντουμπάι, το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ελλιπές αποχετευτικό σύστημα –καθώς αρκετοί δρόμοι δεν έχουν καν αποχετεύσεις και τα νερά της βροχής καταλήγουν στα σπίτια, ή λιμνάζουν σε αυτούς. Είναι και το γεγονός ότι η πόλη του Ντουμπάι έχει λίγους χώρους πρασίνου για να απορροφήσουν ένα μέρος της υγρασίας.

Οι ειδικοί λένε ότι η πόλη πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να προσαρμόσει τις υποδομές της ώστε να την προστατεύουν από τη νέα πραγματικότητα με την οποία τη φέρνει η κλιματική αλλαγή: Εκτός από τα μεγάλα διαστήματα ξηρασίας και ζέστης –κάτι φυσιολογικό για την έρημο στην οποία είναι χτισμένη- να είναι έτοιμη για έντονες βροχοπτώσεις, ικανές να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Γιατί αυτή, ήταν η «κακοκαιρία του αιώνα», η χειρότερη που έχει δει το Ντουμπάι από το 1949, οπότε και τηρούνται στοιχεία για τον καιρό, πιθανότατα όμως όχι η τελευταία αυτής της έντασης που θα γνωρίσει τα επόμενα χρόνια…

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος
Η Ουκρανία επιτέθηκε στην Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
«Επείγον να μπει τέλος στη χρήση smartphone για τους κάτω των 13 ετών»-Όσα δείχνει γαλλική έκθεση
Νετανιάχου: Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας
Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική υποδομή του Χαρκόβου-Σκοτώθηκε ένας 20χρονος
Η AstraZeneca παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις