Δραματική έκκληση Ζελένσκι προς ΕΕ για βοήθεια-Αιχμές για τη στάση απέναντι στο Ισραήλ
07:35 - 18 Απριλίου 2024
Την Τετάρτη (17/4), ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε νέα δραματική έκκληση για την ευρωπαϊκή στήριξη σε θέματα ενέργειας και αντιαεροπορικής άμυνας, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα, άφησε αιχμές ότι η Ουκρανία δεν έχει την ίδια προστασία με το Ισραήλ.
«Εδώ στην Ουκρανία, σε μέρος της Ευρώπης, δυστυχώς δεν έχουμε το επίπεδο άμυνας, που είδαμε όλοι στη Μέση Ανατολή πριν από λίγες ημέρες. Όταν, χάρη στη συνδυασμένη δύναμη των συμμάχων, κατάφεραν να καταρρίψουν σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα drones που επιτέθηκαν στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Νέα δραματική έκκληση για βοήθεια από τον Ζελένσκι
«Πρέπει να προστατεύσουμε την Ευρώπη από βαλλιστικούς πυραύλους και Shaheds (σ.σ.: drones), από πυραύλους κρουζ και βόμβες, όπως συνέβη στον ουρανό του Ισραήλ και άλλων χωρών της περιοχής», επεσήμανε στη συνέχεια, και τόνισε ότι «ο ουρανός της Ουκρανίας και ο ουρανός των γειτόνων μας αξίζουν την ίδια ασφάλεια».
Ο Ζελένσκι γνωρίζει καλύτερα από συγκεκριμένους δυτικούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ολική κατάρρευση του ουκρανικού μετώπου εντός του 2004, ότι η ρωσική επέλαση συνεχίζεται. Το Χάρκοβο βομβαρδίζεται περιφερειακά, με τους Ρώσους να προσπαθούν να πιέσουν τον Ζελένσκι να εκκενώσει την πόλη, όσον αφορά στους αμάχους, για να απομείνουν μόνον ουκρανοί στρατιώτες μέσα σε αυτήν κι έτσι να επιτεθεί ο ρωσικός στρατός.
Παράλληλα, το ανατολικό ουκρανικό μέτωπο σπρώχνεται προς δυσμάς, έστω κι αν αυτό γίνεται μέτρο το μέτρο. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες που σημειώνουν οι Ρώσοι είναι στο Ντονμπάς, συγκεκριμένα βορειοδυτικά του Ντονιέτσκ, όπου προωθούνται ολοένα και περισσότερο μετά από την πτώση της Αβντέγιεφκα.
«Ευχαριστώ τη Γερμανία και προσωπικά τον Όλαφ Σολτς»
Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ζελένσκι έκανε και κάτι άλλο. Ευχαρίστησε τη Γερμανία και τον Καγκελάριο Σολτς για την απόφαση να στείλει ένα επιπλέον σύστημα Patriot και πυραύλους για την αντιαεροπορική άμυνα στην Ουκρανία. Επέμεινε, ωστόσο, ότι η Ουκρανία έχει μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας, τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει ήδη καταστρέψει σημαντικές ενεργειακές υποδομές (φράγματα και εξοπλισμούς υδροηλεκτρικών σταθμών, καθώς και υποδομές φυσικού αερίου). Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία συνεχίζει τον εκβιασμό και «παίζει» με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ενώ απειλεί τις υποδομές κι άλλων πυρηνικών σταθμών. «Αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο με την αντιαεροπορική άμυνα – από συγκεκριμένα συστήματα όπως τα Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS… Συστήματα που έχετε. Χρειάζονται στην Ουκρανία αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι επιπλέον χρειάζονται όπλα για τους Ουκρανούς στρατιώτες, βλήματα πυροβολικού, οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις υποσχέσεις τους, όσον αφορά τα βλήματα πυροβολικού και τις συμφωνίες για την κοινή παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, γιατί αυτό αντικατοπτρίζεται στο μέτωπο του πολέμου και στους Ουκρανούς στρατιώτες που «πρέπει ακόμη, δυστυχώς, να περιμένουν».
Επιπλέον, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «συγκεκριμένη υποστήριξη» σε θέματα ενέργειας, προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγή και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μετά τα ρωσικά χτυπήματα, ενώ ευχαρίστησε για την «απτή βοήθεια» των ευρωπαίων με εξοπλισμό.
Τέλος, ο Ζελένσκι είπε ότι ο λαός της Ουκρανίας χρειάζεται και την πολιτική στήριξη της ΕΕ όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας, λέγοντας ότι «ο Ιούνιος θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις», να υιοθετηθεί ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο και να ξεκινήσει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη.
Κοντά στον βασιλικό ποτίζεται κι η γάστρα
Και την ώρα που η Ουκρανία καίγεται για οικονομική βοήθεια, η άμεση ανάγκη να χρηματοδοτηθεί το Ισραήλ, αφού προς το παρόν ουδείς γνωρίζει πόσο μεγάλη ανάγκη θα έχει τα χρήματα στο εγγύς μέλλον εν μέσω μιας κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, εγείρεται το εύλογο ερώτημα αν «παίρνει» τους Ρεπουμπλικανούς να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο του Μπάιντεν για το πακέτο οικονομικής βοήθειας σε χώρες του εξωτερικού. Ποιες είναι αυτές; Το Ισραήλ και η Ουκρανία.
Έτσι, οι Ρεπουμπλικανοί, που πριν από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή φαίνονταν να είναι πιο κοντά στην καταψήφιση του νομοσχεδίου, τώρα είναι πιο πιθανό να το υπερψηφίσουν για να μη φανεί ότι γυρίζουν την πλάτη στο Ισραήλ που καίγεται για άμεση οικονομική βοήθεια. Έτσι, ο Ζελένσκι μπορεί τελικά να πάρει τα 60 δισεκατομμύρια… μέσω Ισραήλ.
Οι Financial Times μεταδίδουν ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναμένεται να ψηφίσει νομοσχέδια για την αποστολή πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία και το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμη στήριξη στους συμμάχους των ΗΠΑ και να βάλει τέλος στην αδράνεια του Κογκρέσου.
Κατά τους FT, ο Μάικ Τζόνσον, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, είπε σε μέλη του κόμματος την Τετάρτη ότι θα δημοσιεύσει «σύντομα» τρία νομοσχέδια με πρόσθετη στρατιωτική χρηματοδότηση για το Ισραήλ, την Ταϊβάν και την Ουκρανία.
Τα μέλη της Βουλής θα έχουν 72 ώρες για να μελετήσουν τη νομοθεσία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τελική ψηφοφορία και για τα τρία νομοσχέδια το βράδυ του Σαββάτου.
Ο ελιγμός του Τζόνσον έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Κίεβο και έρχεται μετά από μήνες πιέσεων από τους συμμάχους των ΗΠΑ που έχουν προειδοποιήσει ότι η άμυνα της Ουκρανίας θα μπορούσε να καταρρεύσει χωρίς νέα στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον.
Αλλά η απόφαση να σταλούν τα νομοσχέδια στο βήμα της Βουλής ενέχει σημαντικό πολιτικό ρίσκο για τον Τζόνσον. Η υπερδεξιά πτέρυγα του κόμματός του έχει ορκιστεί ότι θα τον καθαιρέσει αν επιτρέψει να δοθεί περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία μέσω του Κογκρέσου και ο Τζόνσον αναμένεται να χρειαστεί τη στήριξη των Δημοκρατικών για να περάσει η χρηματοδότηση και να παραμείνει Πρόεδρος.
H επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο έδωσε νέα ώθηση στην προσπάθεια να επανέλθουν τα πακέτα βοήθειας προς ψήφιση στη Βουλή, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για μια «άνευ προηγουμένου» επίθεση σε έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μήνες αδράνειας στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή, η οποία αρνήθηκε να υιοθετήσει συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας 95 δισ. δολαρίων που ενέκρινε η Γερουσία. Το πακέτο περιλάμβανε χρηματοδότηση 60 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, καθώς και αρκετά δισεκατομμύρια για το Ισραήλ και την Ταϊβάν.
Το αδιέξοδο στο Κογκρέσο έχει προκαλέσει ανησυχίες στους ευρωπαίους συμμάχους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν εδάφη στο ανατολικό μέτωπο στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων και εγκαταστάσεων τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω φόβων ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας εξασθενεί.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να εγκρίνει πακέτα στρατιωτικής χρηματοδότησης για την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες παραδέχονται ότι δεν διαθέτουν τις αμυντικές δυνατότητες και τις κατασκευαστικές ικανότητες για να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ.
Το «πάγωμα» της χρηματοδότησης έχει επίσης τρομάξει ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που φοβούνται ότι είναι προάγγελος της πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας υπό μια πιθανή προεδρία Τραμπ, σε περίπτωση που ανακτήσει τον έλεγχο του Λευκού Οίκου στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Πηγή: in.gr