Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους

Για τη βούληση της Κυβέρνησης, να σταθεί αρωγός σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, χαιρετίζοντας φιλανθρωπική εκδήλωση του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Αγίου Αθανασίου, στην παρουσία και της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο χαιρετισμό του, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έκανε αναφορά στην ενιαία στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο , με στόχο  την αύξηση του οικιστικού αποθέματος και ιδιαίτερα την προσφορά επιλογών στέγασης σε προσιτή τιμή.

Υπενθυμίζοντας τα πολεοδομικά κίνητρα που ανακοινώθηκαν , όπως το «Build to Rent», ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί και το σχέδιο «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω».

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε για το συγκεκριμένο σχέδιο, «όσοι έχουν διαμερίσματα ή οικίες άνω των 15 ετών που είναι αχρησιμοποίητα για περισσότερο από ένα χρόνο - και όπως θα αποδεικνύεται από τον λογαριασμό της ΑΗΚ -  θα μπορούν να λαμβάνουν επιδότηση από 15 μέχρι 35 χιλιάδες ευρώ, για να  προβούν σε ανακαινίσεις, με την προϋπόθεση ότι για τέσσερα χρόνια θα ενοικιαστούν με προσιτό ενοίκιο».

Μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εξέφρασε την «θέληση του ΠτΔ όπως εκπονήσουμε μια ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική, γιατί είναι γενικά παραδεκτό ότι με την πολιτική που ακολουθείτο όλες αυτές τις δεκαετίες, καταφέραμε και δημιουργήσαμε πρόσφυγες 10 και 15 ταχυτήτων με διαφορετικά οφέλη ο ένας από τον άλλο». «Είναι δύσκολο, θα το προσπαθήσουμε, ώστε να εκπονήσουμε μιαν ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική για να εξισώσουμε τις ανισότητες που υπάρχουν στον προσφυγικό κόσμο», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο «κτίΖΩ», μέσω του οποίου, όπως είπε, « αγγίζουμε μια πληγή 50 ετών, λύνουμε το πρόβλημα που επικρατούσε εδώ και δεκαετίες, με την στατικότητα των κτιρίων και την κατάσταση που επικρατούσε στους προσφυγικούς συνοικισμούς".

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα η Βουλή θα ψηφίσει τροποποίηση της νομοθεσίας που κατατέθηκε, «ώστε με σαφή και μετρίσιμα κριτήρια να διανέμονται οι Τ/κ περιουσίας», αφού όπως σημείωσε «είναι παραδεκτό ότι όλα αυτά τα χρόνια η διαχείριση δεν έγινε με ισονομία και διαφάνεια».

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε, επίσης, το πλάνο 22 ενεργειών για επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων από το Κτηματολόγιο, σημειώνοντας ότι ήδη οι 11 ενέργειες έχουν εφαρμοστεί και προβλέπεται η εφαρμογή των υπολοίπων μέχρι τον Μάιο.

Σε σχέση με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ΥΠΕΣ είπε πως οι διαδικασίες προχωρούν και βρίσκονται «σε καλό δρόμο», ενώ σημείωσε πως «ίσως δεν είναι ιδεατό αυτό που πάμε να εφαρμόσουμε αλλά θα είναι σίγουρα καλύτερο από το υφιστάμενο μοντέλο».

Στο χαιρετισμό του, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου διαβεβαίωσε για την βούληση του Υπουργείου και της Κυβέρνηση ευρύτερα, «να σταθούμε αρωγοί στις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους».

Εξέφρασε, επίσης, εκ μέρους της Πολιτείας, « τον σεβασμό προς τους εθελοντές που με ανιδιοτέλεια και αληθινή αγάπη για τον συνάνθρωπο, στηρίζουν και ενδυναμώνουν το έργο του ΣΚΕ Αγίου Αθανασίου, που ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και του κεντρικού κράτους, μέσα από το πολυσχιδές έργο του, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής προσπάθειας για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας».

Κάνοντας λόγο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής, η σύζυγος του ΠτΔ, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, τόνισε πως «αν ο καθένας αξιοποιήσει την ιδιότητα του για το καλό και το μέλλον του τόπου μας, που είναι οι νέοι και τα παιδιά μας, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και αυτό κάνουμε».

Υποδεικνύοντας ότι τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τις ανάγκες του παιδοκομικού σταθμού του ΣΚΕ Αγίου Αθανασίου, η Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, συνεχάρη το Συμβούλιο για το έργο που επιτελεί  και διαβεβαίωσε για τη συνεχή στήριξη.

Χαιρετισμό απηύθυνε, εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΚΕ Αγίου Αθανασίου, Δήμαρχος Μαρίνος Κυριάκου, ο οποίος ανέφερε ότι το Συμβούλιο στηρίζει σήμερα 70 και πλέον οικογένειες και λειτουργεί δυο προγράμματα, την Παιδική Λέσχη που απασχολεί 100 παιδιά ηλικιών 6-12χρόνων και Παιδοκομικό Σταθμό όπου φιλοξενούνται 200 παιδιά ηλικίας 2-5 χρόνων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος