Πρόταση ΕΛΑΜ για μείωση προθεσμίας για προσφυγές κατά αποφάσεων Υπ. Ασύλου

Πρόταση του ΕΛΑΜ για μείωση της προθεσμίας καταχώρισης προσφυγής κατά αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων από 30 ημέρες σε 15, και μείωση της προθεσμίας καταχώρισης προσφυγής κατά καθορισμένων στον βασικό νόμο αποφάσεων ή διαταγμάτων από 15 ημέρες σε 7 ημέρες, συζήτησε, την Τετάρτη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, κατά τη συζήτηση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση δημογραφικών ροών και η εκμετάλλευση του συστήματος από κάποιους έχουν δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες στη χώρα και επιβάλλεται αυτοί οι μηχανισμοί να καταστούν πολύ πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση του ζητήματος.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, υπενθύμισε ότι έγινε ξανά αυτή η συζήτηση το 2020 και ότι τότε κρίθηκε ως εύλογος χρόνος οι σημερινές προθεσμίες, ενώ ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι η μείωση είναι προς όφελος του όποιου αιτητή πιστεύει ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά του, αφού θα λάβει μια απόφαση πολύ πιο σύντομα.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Φαίδρα Γρηγορίου, ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν εμπλέκεται στην εφαρμογή της νομοθεσίας, και ως εκ τούτου, νοουμένου ότι όντως αυτή η τροποποίηση συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο, και  οι υπηρεσίες που εμπλέκονται δεν έχουν οποιαδήποτε πρακτικά η άλλα προβλήματα, το Υπουργείο δεν έχει λόγο να φέρει ένσταση.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται είναι καθαρά εθνικό θέμα, και ότι η Οδηγία 2000/1332 στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννου, αναφέρει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν μικρότερες, αλλά εύλογες προθεσμίες. Σημείωσε ότι η όποια πρόταση Νόμου πρέπει να συμβαδίζει με τα πλαίσια που καθορίζονται από σχετικές Οδηγίες, ενώ αναφερομένη στην αρχή της αποτελεσματικότητας, είπε ότι δεν πρέπει να καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση οποιουδήποτε αιτητή ασύλου ενώπιον των δικαστηρίων και ότι δεν καθορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία στο ενωσιακό δίκαιο.

Για το θέμα της μετάφρασης, ανέφερε ότι σύμφωνα με την καταγωγή των αιτητών στην Κύπρο υπάρχουν 20 διαφορετικές γλώσσες και διάλεκτοι και ότι δεν είναι υποχρεωμένη η διοίκηση να μεταφράζει όλα τα έγγραφα σε όλες τις γλώσσες και μπορούν οι αιτητές να συμβουλευτούν δικηγόρο για επεξήγηση.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννης Καραγιώργης, ανέφερε ότι εκείνο που ζητούν είναι να εξεταστεί το θέμα ολιστικά και όχι μόνο αν η Υπηρεσία θα μπορεί να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά να εξεταστεί κατά πόσον όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μπορούν να ανταποκριθούν, σε περίπτωση που μειωθούν οι προθεσμίες, με το θέμα των απελάσεων.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν εξετάζεται η αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων αλλά η αποτελεσματικότητα της πρόσβασης, και άρα το χρονοδιάγραμμα έχει σημασία.

Εξήγησε ότι, για να μπορεί κάποιος να προσφύγει αποτελεσματικά πρέπει να καταβάλει για να γίνει η έφεση, €96 ευρώ, ενώ το επίδομα που παίρνουν τα άτομα αυτά είναι πολύ πιο χαμηλό, από €28-€74 τον μήνα, και ότι οι υποθέσεις που φτάνουν στο δικαστήριο είναι αυτές των ατόμων που ήταν προηγουμένως με μεταναστευτικό καθεστώς και όχι των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες, πρόσθεσε, όταν μπουν στο Πουρνάρα δεν παίρνουν επίδομα, άρα δεν έχουν τα χρήματα αυτά για να εφεσιβάλουν και αυτό το σημείο, όπως είπε, κρίνεται αυτή τη στιγμή για την Κύπρο και την αποτελεσματικότητά της. Ανέφερε ότι αν τα άτομα αυτά μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε ένα μήνα, υπάρχει ένα παράθυρο για να λάβουν κάποιο επίδομα και να αποφασίσουν να στερηθούν τρόφιμα για να κάνουν αίτηση στο δικαστήριο. Όταν υπάρχει προθεσμία εφτά ή 15 ημερών δεν θα υπάρχει αυτό το παράθυρο «και θα είναι σίγουρο ότι θα κριθεί μη αποτελεσματικό το ένδικο μέσο», είπε.

Σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση ο κ. Ιωάννου, είπε ότι η πρόταση του ΕΛΑΜ που αφορά το μεταναστευτικό «είναι ένα ακόμη βήμα για την περαιτέρω επίλυση όλου αυτού του προβλήματος».

Σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που τοποθετήθηκαν κατά τη συζήτηση, «συμφωνούν με αυτή την πρόταση και δεν θεωρούν ότι υπάρχουν οποιαδήποτε προσκόμματα για την εφαρμογή και υλοποίησή της».

Σκοπός, πρόσθεσε, «είναι να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία από όσους προσπαθούν να καταχραστούν το σύστημα ασύλου, να εκμεταλλευτούν τα παραθυράκια τα οποία υπάρχουν και να διατηρήσουν την παραμονή τους στην Κύπρο για περαιτέρω χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος ωστόσο λόγος σε νομικό και σε πολιτικό επίπεδο».

«Τα μόνα προσκόμματα τα οποία έχουν τεθεί είναι από το ΑΚΕΛ», ανέφερε.

Ο κ. Πασιουρτίδης, στις δηλώσεις του είπε ότι αυτό που πρέπει να εξεταστεί δεν είναι η συνολική διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αλλά κατά πόσον οι προθεσμίες οι οποίες προβλέπονται είναι εύλογες, είναι επαρκείς και διασφαλίζουν την αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη, με βάση το άρθρο 30 του Συντάγματος.

Υπενθύμισε ότι το 2020 έγινε ξανά αυτή η συζήτηση για νομοσχέδιο από την εκτελεστική εξουσία για τη μείωση των προθεσμιών στις αιτήσεις ασύλου στις 30 ημέρες και 15 για τις προδήλως αβάσιμες, και η προθεσμία για την άσκηση έφεσης να είναι 14 ημέρες. Αυτό, είπε, είχε εγκριθεί και από την Νομική Υπηρεσία και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τότε, ως εύλογος χρόνος, αλλά και από αποφάσεις των δικαστηρίων οι προθεσμίες που υφίστανται σήμερα θεωρούνται εύλογες και ότι διασφαλίζουν και τα συνταγματικά δικαιώματα των αιτητών.

«Από κει και πέρα, το μεταναστευτικό δεν είναι θέμα το οποίο λύνεται με τη μείωση των προθεσμιών πρόσβασης στη δικαιοσύνη», είπε, αλλά είναι κάτι ευρύτερο και πρέπει να εξεταστεί ολιστικά.

Ο κ. Λεωνίδου, είπε ότι το ΔΗΚΟ είναι υπέρ οποιασδήποτε πρότασης ή θέσης η οποία ανακόπτει την πορεία κατάχρησης του δικαιώματος παραμονής στην Κύπρο. «Εμείς είμαστε υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων οποιουδήποτε, είτε αλλοδαπού είτε Κύπριου, με βάση το Σύνταγμα, και τους κανόνες της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας, όμως, πως θα πρέπει να υπάρχουν φραγμοί, για οποιονδήποτε επιχειρεί να καταχραστεί τη φιλοξενία και τη δημοκρατία του κυπριακού κράτους. Ένας τέτοιος φραγμός, είπε, είναι και η υποχρέωση να υποβάλλουν εντός προθεσμίας μικρότερης από αυτής που υπάρχει σήμερα, ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαιοδοσίας, αιτήσεις για εξέταση του παραπόνου τους.

Ανέφερε ότι θεωρεί προσωπικά πως «το ότι περιορίζεται ο χρόνος είναι σωστό, γιατί είναι και προς όφελος του ίδιου του αιτητή ο οποίος επιχειρεί να ανατρέψει μια, κατά την άποψη του, παράνομη πράξη του κυπριακού κράτους». Ο κ. Λεωνίδου πρόσθεσε, ότι, «αυτή η προσπάθεια κατάχρησης που γίνεται μέχρι σήμερα πρέπει να περιοριστεί γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στον τόπο μας, και οι ενέργειες που γίνονται από την Κυβέρνηση είναι τεράστιες για περιορισμό αυτού του μεταναστευτικού κύματος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τατάρ: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ως «τρίτο πραξικόπημα» και εμπόδιο στη λύση
Άνευ ανθυποψηφίου ανακηρύχθηκαν 29 Πρόεδροι και 117 μέλη κοινοτήτων στη Λεμεσό
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η Ραουνά-Στο επίκεντρο το κράτος δικαίου
Εκτίμηση για ρόλο Κύπρου στη μεταφορά ανθρ. βοήθειας στη Γάζα από Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή
Ανέλυσαν σενάρια για ταχεία ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Χριστοδουλίδης και CEO της Eni
Ανακήρυξη 29 κοινοταρχών χωρίς ανθυποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο οκτώ Κοινοτάρχες της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Στα σχολεία της Τουρκίας η «Γαλάζια πατρίδα»-Πώς θα παρουσιάζεται το Κυπριακό και η Γενοκτονία των Ποντίων