Οι πληροφοριοδότες πίσω από τις συλλήψεις για εμπρησμούς, τα στοιχεία ενώπιον των Αρχών και το modus operandi

Ο «άγνωστος Χ» - όχι όμως για την Αστυνομία - σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις, ήταν το πρόσωπο που οδήγησε τις Αρχές σε τρεις συνολικά συλλήψεις αναφορικά με εμπρησμούς που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι θα έλεγε κανείς πως βρίσκονται στα φόρτε τους, αφού πλέον έχουν μετατραπεί σε καθημερινό φαινόμενο, ωστόσο αποτελεί παραδεχτό γεγονός από πλευράς Αστυνομίας, πως είναι δύσκολη η εξιχνίαση τους.

Σε ό,τι αφορά τη σύλληψη 44χρονου, στον οποίο καταλογίζονται δύο διαφορετικές υποθέσεις, η Αστυνομία ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου όπου οδηγήθηκε ο ύποπτος για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης του, πως ενώπιον των Αρχών έφτασε πληροφορία από πρόσωπο που θεωρείται αξιόπιστο, αφού συνεργάστηκε ξανά με την Αστυνομία, με θετικά αποτελέσματα, που έκανε λόγο, πως ο ύποπτος κρύβεται πίσω από τον εμπρησμό που σημειώθηκε σε συνεργείο στο Καϊμακλί, έπειτα από τον οποίο 12 οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλα πέντε υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Ο ίδιος πληροφοριοδότης, ενέπλεξε τον 44χρονο σε άλλες δύο υποθέσεις, εκ των οποίων η μια αφορά τον εμπρησμό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε καφετέρια στο Τσέρι και η άλλη σε καφετέρια στην Αγλαντζιά, κατά τον Φεβρουάριο. Και στις τρεις υποθέσεις, ο δράστης, σύμφωνα με τις κάμερες ασφαλείας που έχει ενώπιον του το ΤΑΕ Λευκωσίας και όπως αναφέρθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, χρησιμοποίησε εύφλεκτη ύλη και αφού έθεσε φωτιά τράπηκε σε φυγή με την μοτοσικλέτα που χρησιμοποιούσε, που δεν έφερε αριθμούς εγγραφής, ωστόσο στις δύο περιπτώσεις έφερε κράνος και στην μία κουκούλα, χωρίς να διακρίνεται το πρόσωπο του.

Ο ανακριτής της υπόθεσης, αναφέρθηκε στο Δικαστήριο σε χαρακτηριστικά της μοτοσικλέτας, του κράνους αλλά και τσάντας που κρατούσε ο δράστης, στην βάση των όσων προκύπτουν από την μέχρι στιγμής εξέταση των CCTV, ενώ όπως είπε, μετά τη λήψη της σχετικής πληροφορίας, ο 44χρονος είχε τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση, κατά την οποία διαπιστώθηκε πως χρησιμοποιεί πανομοιότυπη μοτοσικλέτα και κράνος, τεκμήρια τα οποία παραλήφθηκαν για περαιτέρω επιστημονικές εξετάσεις. Περαιτέρω, ανέφερε πως από έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του παραλήφθηκαν τσάντες, εκ των οποίων η μία μύριζε εύφλεκτη ύλη, καθώς και δύο ζευγάρια παπούτσια, ώστε να τύχουν εξέτασης.

Πέραν των όσων ισχυρίστηκε ο πληροφοριοδότης της Αστυνομίας, ο ανακριτής της υπόθεσης, μεταξύ άλλων ανέφερε πως από την εξέταση των CCTV, ο σωματότυπος και η κινησιολογία του 44χρονου ομοιάζει με τον δράστη των τριών υποθέσεων, με τον ύποπτο ωστόσο να αρνείται τα όσα του καταλογίζονται και να αναφέρει πως κατά τη διάρκεια του εμπρησμού στο συνεργεία στο Καϊμακλί, αυτός βρισκόταν στην οικία του. Επίσης, ο ανακριτής ανέφερε πως ομοιάζουν χαρακτηριστικά της μοτοσικλέτας που κατέχει με αυτή που χρησιμοποίησε ο δράστης, όπως επίσης και με το κράνος.

Στην αντίπερα όχθη, ο δικηγόρος του υπόπτου, Στέλιος Χριστοδούλου, αμφισβήτησε τη μαρτυρία του ανακριτή και ότι αυτή εμπλέκει τον πελάτη του, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως η Αστυνομία εξέδωσε ένταλμα στην βάση ισχυρισμών πληροφοριοδότη, χωρίς να αναγράφονται στο ένταλμα ουσιώδη στοιχεία και γεγονότα. «Είναι η θέση μας ότι η οποιαδήποτε πληροφορία είναι γενική που δεν μπορεί να διασταυρωθεί από τον οποιοδήποτε ή να εξειδικεύει τι περιλαμβάνει χαρακτηριστικά, αυτού του οποίου την έδωσε», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, με τον ανακριτή να του απαντά πως «αυτή είναι η θέση σας. Ήταν μια πληροφορία που δόθηκε και οδήγησε σε επιβεβαίωση στο τέλος της ημέρας».

Ο κ. Χριστοδούλου, κάλεσε στην συνέχεια τον ανακριτή να αναφερθεί στα κοινά χαρακτηριστικά των υποθέσεων, σε ότι αφορά τον δράστη, υποδεικνύοντας του, πως στις δύο περιπτώσεις η μοτοσικλέτα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την τρίτη. Ο ανακριτής ανέφερε πως κάθε κάμερα καταγράφει από διαφορετική οπτική γωνία, από την οποία ενδεχομένως να αλλάζει ο φωτισμός, εξού και το οπτικό υλικό αποστάλθηκε για περαιτέρω επιστημονική ανάλυση, με τον δικηγόρο να υποστηρίζει πως πρόκειται για διαφορετική μοτοσικλέτα από αυτή που κατέχει ο πελάτης του και πως πρόκειται για μια κοινή μοτοσικλέτα που μπορεί να κατέχουν εκατοντάδες, όπως και το κράνος. Επίσης, την ίδια γραμμή ακολούθησε η υπεράσπιση σε ότι αφορά και την θέση πως ομοιάζει ο σωματότυπος του υπόπτου με του δράστη, με τον ανακριτή να απαντά πως εξετάστηκαν συγκεκριμένες κινήσεις και το modus operandi, το οποίο ομοιάζει.

O δικηγόρος του υπόπτου έφερε ένσταση και ως προς τις ημέρες που ζήτησε η Αστυνομία για να παραμείνει υπό κράτηση ο πελάτης του, αφού ο ανακριτής ανέφερε πως αναμένεται μεταξύ άλλων να εξεταστούν περαιτέρω κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, θα ληφθούν άλλες 50 καταθέσεις και θα διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες για αναζήτηση τεκμηρίων. Από την άλλη, η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, ανέφερε ζήτησε την κράτηση του, αναφέροντας πως υπάρχει εύλογη υπόνοια για εμπλοκή του στις υπό διερεύνηση έρευνες. Το Δικαστήριο διέταξε τελικά την κράτηση του για οκτώ ημέρες.

Εμπρησμοί σε πρακτορεία

Οι άλλες δύο συλλήψεις, 42 και 31 ετών, αφορούσαν τους δύο εμπρησμούς που σημειώθηκαν σε πρακτορεία στοιχημάτων στην Λευκωσία, εκ των οποίων η μία ήταν αποτέλεσμα και πάλι πληροφορίας που έφθασε από πρόσωπο που συνεργάστηκε ξανά στην Αστυνομία με θετικό αποτέλεσμα, έπειτα από την οποία ακολούθησαν σχετικές έρευνες προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, Λευκωσίας κατά την προσαγωγή των υπόπτων, ο 42χρονος φέρεται να έχει εμπλοκή στον εμπρησμό του πρακτορείου στοιχημάτων στο Καϊμακλί που σημειώθηκε στις 8 Απριλίου. Όπως ανέφερε ο ανακριτής της υπόθεσης, στο πλαίσιο της διερεύνησης, εξετάστηκαν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, τα οποία δείχνουν όχημα εταιρείας στην οποία εργάζεται ο ύποπτος, να προσεγγίζει τον εξωτερικό πίσω χώρο του πρακτορείου στοιχημάτων, από το όχημα εξέρχεται ένα πρόσωπο το οποίο κρατούσε μια τσάντα και λίγο αργότερα το πρόσωπο αυτό επέστρεψε στο όχημα του και διέφυγε από το σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα για τους εμπρησμούς πρακτορείων στοιχημάτων

Από την σκήνη, σύμφωνα με την Αστυνομία, εντοπίστηκαν διάφορα τεκμήρια, ανάμεσα σε αυτά, ένα δοχείο καμένο, καμένα χαρτιά με εύφλεκτη ύλη και ένα κομμάτι το οποίο παραπέμπει σε τσάντα, τεκμήρια τα οποία παραλήφθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις. Επιπρόσθετα όπως λέχθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, ο πρώτος ύποπτος κατά την σύλληψη του φέρεται να παραδέχθηκε προφορικά ενοχή.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του υπόπτου, Μιχάλης Κωνσταντίνου, δεν έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του, υποδεικνύοντας ωστόσο, ότι ο 42χρονος δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση εμπρησμού. του πρακτορείου, οι ζημιές του οποίου ανέρχονται στις δέκα χιλιάδες ευρώ.

Αναφορικά με τη δεύτερη υπόθεση εμπρησμού πρακτορείου στοιχημάτων στην περιοχή του Άγιου Ανδρέα στη Λευκωσία που σημειώθηκε στις 9 Απριλίου, για την οποία συνελήφθη 31χρονος, έπειτα από πληροφορία που δόθηκε στις Αρχές, οδηγώντας τις έρευνες του ΤΑΕ Λευκωσίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ανακριτής της υπόθεσης, από την εξέταση των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, φαίνεται ένα όχημα να κινείται ύποπτα στην περιοχή του πρακτορείου και να προσεγγίζει το πρακτορείο το βράδυ του εμπρησμού. Από περεταίρω εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι ο 32χρονος έχει παρόμοιο τύπου όχημα με αυτό που θεάθηκε πέριξ του πρακτορείου. Επιπλέον στην σκηνή εντοπίστηκαν τα ίδια τεκμήρια όπως και στον εμπρησμό του πρακτορείου στοιχημάτων στο Καϊμακλί, ένα δοχείο, χαρτιά με εύφλεκτη ύλη και ένα κομμάτι το το οποίο παραπέμπει σε τσάντα.

Σημειώνεται, πως οι δυο ύποπτοι, όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, διαμένουν στην ίδια πολυκατοικία.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του δευτέρου υπόπτου, έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του, υποδεικνύοντας πως, πέραν από παρόμοιο αυτοκίνητο, οι Αρχές δεν έχουν κανένα άλλο απτό, όπως είπε, στοιχείο που να τον εμπλέκει στην υπόθεση.

Τελικά το Δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο υπόπτων για οκτώ ημέρες, αφού υπολείπεται ακόμη ανακριτικό έργο, ενώ θα εξεταστούν περαιτέρω κλειστά κυκλώματα, καθώς και εξετάσεις σε πρατήρια βενζίνης.

Δειτε Επισης

Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές
Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη
Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα για υποθέσεις ναρκωτικών
Το σκεπτικό πίσω από τις εισηγήσεις Βαφεάδη για τις κάμερες-Το βελάκι και το άκυρο για χρονοδιακόπτες
«Νομίζω ότι θα ξαναέβρω την ευτυχία μου»-Τα πρώτα λόγια του παππού μετά την αποφυλάκιση
Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ η Cyta για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ