Τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στα θέματα ωκεανών εξήρε η ΓΓ της Κοινοπολιτείας
15:33 - 17 Απριλίου 2024
Η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Πατρίσια Σκότλαντ επαίνεσε την Κύπρο για τον ηγετικό ρόλο που ανέλαβε, ωφελώντας ολόκληρη την Κοινοπολιτεία με τη φιλοξενία της πρώτης συνάντησης Υπουργών της Κοινοπολιτείας αρμόδιων για θέματα των ωκεανών.
Μιλώντας στη Λάρνακα την Τετάρτη, έπειτα από επίσκεψη στο Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, συνοδευόμενη από την Υφυπουργό Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, η κ. Σκότλαντ είπε ότι είναι "τιμή και προνόμιο για μένα να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Η Κύπρος υπήρξε για εμάς ένας βασικός εταίρος, ιδίως σε σχέση με τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτά αφορούν τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη", σημείωσε.
Από την πλευρά της, η κ. Χατζημανώλη εξέφρασε ικανοποίηση γιατί την Παρασκευή «θα υπογράψουμε Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Αριστείας της Κοινοπολιτείας, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου.
Η κ. Σκότλαντ δήλωσε ότι από τις 56 χώρες της Κοινοπολιτείας, οι 33 είναι μικρά κράτη και οι 25 νησιωτικά κράτη.
"Και η σημασία του ωκεανού δεν μπορεί να υπερτονιστεί αφού 49 από τις 56 χώρες μας είναι ωκεάνια κράτη και το 95% του κόσμου μας είναι γαλάζιοι ωκεανοί, οπότε ο ηγετικός ρόλος που έχει αναλάβει η Κύπρος είναι πραγματικά πολύτιμος και σημαντικός για ολόκληρη την Κοινοπολιτεία", σημείωσε.
Αναφέροντας ότι οι 2,5 δισεκατομμύρια πολίτες της Κοινοπολιτείας ευχαριστούν την Κύπρο, είπε ότι "αυτή είναι η πρώτη συνάντηση των Υπουργών της Κοινοπολιτείας αρμόδιων για τους ωκεανούς, είναι η εναρκτήρια συνάντηση, και ήταν η Κύπρος που ήρθε μαζί μας, μαζί με τους άλλους εκπροσώπους των πέντε περιφερειών μας στην πρώτη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς, όπου αποφασίσαμε ότι θα έχουμε ένα γαλάζιο χάρτη. Έτσι, για αυτή την ηγετική θέση που έχει αναλάβει η Κύπρος, θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους Κύπριους γι' αυτό και θέλω να ευχαριστήσω εσάς και τον Υπουργό και τον Πρόεδρό σας που οδηγεί τον δρόμο προς τη Σαμόα, όπου θα έχουμε τη συνάντηση των αρχηγών Κυβερνήσεων".
"Αυτό το Κέντρο Αριστείας, το οποίο ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε μαζί την Παρασκευή", δήλωσε η κ. Σκότλαντ, "είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον, είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε πραγματικά την επιστήμη που εμπλέκεται στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τους ωκεανούς μας".
Είπε ότι η Κύπρος ήδη ηγείται της ομάδας δράσης για την υδατοκαλλιέργεια και ότι το 80% των ψαριών παράγεται εδώ για μια πραγματική βελτίωση για τον κυπριακό λαού.
"Όμως η γνώση και η εμπειρογνωμοσύνη είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον ωκεανό μας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να μην κάνουμε στους ωκεανούς τα λάθη που έχουμε ήδη κάνει στη στεριά. Έτσι, αυτό το κέντρο που θα προωθήσει τη γνώση, την επιστήμη, την τεχνογνωσία, θα είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για όλους μας", πρόσθεσε.
Ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής "διότι όλος αυτός ο τομέας θα βελτιωθεί με την καλύτερη κατανόηση των δεδομένων και τη χρήση των ψηφιακών μορφών, της νέας τεχνητής νοημοσύνης που έχουμε στη διάθεσή μας, θα μας βοηθήσει να γεφυρώσουμε πραγματικά το χάσμα που πρέπει να γεφυρώσουμε, αν πρόκειται να προσφέρουμε αλλαγές στους πολίτες μας".
Από την πλευρά της, η κ. Χατζημανώλη καλωσόρισε τη κ. Σκότλαντ στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου, σημειώνοντας ότι είναι "τιμή για την Κύπρο να φιλοξενεί από αύριο την πρώτη υπουργική συνάντηση της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς και «είμαστε ευτυχείς που θα έχουμε 40 χώρες που συμμετέχουν με τους Υπουργούς και τους αξιωματούχους τους και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά θέματα σχετικά με την ασφάλεια των ωκεανών".
Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση γιατί την Παρασκευή «θα υπογράψουμε Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Αριστείας της Κοινοπολιτείας, το οποίο θα φιλοξενηθεί εδώ στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου, και αναμένουμε με ανυπομονησία την αυριανή ημέρα και είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι πολύ, πολύ χρήσιμη, και οι αποφάσεις που θα μπορέσουμε να πάρουμε, οι αρχηγοί κρατών θα μπορέσουν να τις πάρουν στη Σαμόα για να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα".
Πηγή: ΚΥΠΕ