ΒΙΝΤΕΟ: Έκλεισε το αεροδρόμιο στο Ντουμπάι, πλημύρισαν σπίτια-Έβρεξε σε μια μέρα όσο σε έναν χρόνο

Σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες στο Ντουμπάι την Τρίτη, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και τα ορμητικά νερά να πλημμυρίζουν σπίτια και επιχειρήσεις.

Σοκαριστικά πλάνα δείχνουν την πίστα του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντουμπάι -που πρόσφατα ανακηρύχθηκε το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο- να βρίσκεται κάτω από το νερό, με τα τεράστια αεροσκάφη να προσπαθούν να διασχίσουν τα νερά. Τα μεγάλα τζετ έμοιαζαν περισσότερο με βάρκες που κινούνταν μέσα στο πλημμυρισμένο αεροδρόμιο.

Η διακοπή της λειτουργίας του αεροδρομίου συνεχίστηκε και την Τετάρτη, ενώ πολλές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Emirates, να αναφέρουν καθυστερήσεις πτήσεων. Η οικονομική αεροπορική εταιρεία Flydubai ακύρωσε όλες τις πτήσεις μέχρι τις 10 π.μ. τοπική ώρα της Τετάρτης.

Ένας εγκλωβισμένος επιβάτης δήλωσε στο CNN ότι πέρασε τη νύχτα στο αεροδρόμιο μαζί με εκατοντάδες άλλους αφού πέταξε από το Χονγκ Κονγκ αργά την Τρίτη, επειδή δεν υπήρχαν επιλογές μεταφοράς από τον τερματικό σταθμό.

«Το αεροδρόμιο έχει κυριολεκτικά γεμίσει και δεν μπορείς να πας πουθενά», δήλωσε ο 25χρονος.

20

30

40

50

Έβρεξε σε μια μέρα όσο σε έναν χρόνο

Σχεδόν 100 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε μόλις 12 ώρες την Τρίτη, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Σημειώνεται πως συνήθως στο Ντουμπάι τόσο νερό πέφτει σε έναν ολόκληρο χρόνο!

Η βροχή έπεσε τόσο έντονα και τόσο γρήγορα, που οδηγοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους, καθώς τα νερά ανέβαιναν και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Όπως και τα υπόλοιπα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ντουμπάι έχει θερμό και ξηρό κλίμα. Ως εκ τούτου, οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν υποδομές, όπως η αποχέτευση, για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων.

Οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις όπως αυτή θα γίνονται όλο και πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Καθώς η ατμόσφαιρα συνεχίζει να θερμαίνεται, είναι σε θέση να απορροφήσει περισσότερη υγρασία σαν πετσέτα και στη συνέχεια να την εκτονώσει με τη μορφή πιο ακραίων πλημμυρικών βροχοπτώσεων.

Η βροχή που βύθισε το Ντουμπάι κάτω από το νερό συνδέεται με ένα μεγαλύτερο σύστημα καταιγίδας που διασχίζει την Αραβική Χερσόνησο και κινείται στον Κόλπο του Ομάν. Το ίδιο σύστημα φέρνει επίσης ασυνήθιστα υγρό καιρό στο κοντινό Ομάν και στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Οι βροχές αναμένεται να μειωθούν στην περιοχή, ωστόσο θα επιμείνουν μέχρι και σήμερα, Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Βούλιαξε το Ντουμπάι μετά την καταρρακτώδη βροχή-Χάος στο αεροδρόμιο και τους δρόμους ποτάμια

Ανέστειλε το check-in η Emirates

Η Emirates Airlines ανέστειλε σήμερα έως τα μεσάνυχτα το check-in των επιβατών που αναχωρούν από το Ντουμπάι αφού βροχοπτώσεις ρεκόρ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εν λόγω αεροπορική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι ανακοίνωσε πως θα συνεχιστεί η διακίνηση των επιβατών που φθάνουν στο Ντουμπάι και αυτών που βρίσκονται ήδη σε διαμετακόμιση, αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αναμένονται καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις.

Το Dubai International, κόμβος για την Emirates Airlines, ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωσή του ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με καθυστερήσεις και εκτροπές πτήσεων εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων.

Οι αρχές του αεροδρομίου, το οποίο είναι το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο για διεθνείς πτήσεις και μείζων κόμβος διαμετακόμισης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβουλεύει τους επιβάτες στο Ντουμπάι να μην έρχονται στο αεροδρόμιο.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να επαναλάβουμε τις επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες», αναφέρεται στην ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «X».

Το αεροδρόμιο ανέστειλε για λίγο τις επιχειρήσεις χθες, Τρίτη, καθώς οι βροχές προκάλεσαν πλημμύρες σε όλο το Ντουμπάι και αλλού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας εβδομηντάχρονος πολίτης των Εμιράτων έχασε τη ζωή του χθες, Τρίτη, το πρωί, όταν το όχημά του παρασύρθηκε από πλημμύρα στο εμιράτο Ρας Αλ Χάιμαχ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τα ΗΑΕ είχαν καταγράψει μέχρι χθες, Τρίτη, στις 9 μ.μ. (20:00 ώρα Κύπρου) τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχής σε διάστημα 24 ωρών από το 1949 που άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας.

Το εν λόγω κέντρο ανακοίνωσε ότι 254 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες στο Αλ Άιν, τμήμα του εμιράτου του Αμπού Ντάμπι που συνορεύει με το Ομάν.

Τα ΗΑΕ, μια ομοσπονδία εμιράτων, ιδρύθηκαν το 1971.

Από τοπικά μέσα ενημέρωσης και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται αναφορές σε ζημιές σε διάφορα μέρη της χώρας, περιλαμβανομένων δρόμων που έχουν αποκλεισθεί. Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και τοπικές Κυβερνήσεις έχουν δώσει εντολή σε εργαζομένους και σχολεία να λειτουργήσουν χθες και σήμερα με τηλεργασία.

Σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτοικοι αναφέρουν πως έμειναν αποκλεισμένοι επί ώρες στα αυτοκίνητά τους εξαιτίας των αποκλεισμένων δρόμων. Οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος
Η Ουκρανία επιτέθηκε στην Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
«Επείγον να μπει τέλος στη χρήση smartphone για τους κάτω των 13 ετών»-Όσα δείχνει γαλλική έκθεση
Νετανιάχου: Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας
Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική υποδομή του Χαρκόβου-Σκοτώθηκε ένας 20χρονος
Η AstraZeneca παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις
Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι, σοβαρά τραυματίες δύο αστυνομικοί από την επίθεση με σπαθί κατάνα στο Λονδίνο