New York Times: Οι τέσσερις επιλογές που εξετάζει το Ισραήλ για την απάντησή του στο Ιράν

Τις τέσσερις επιλογές που έπεσαν στο τραπέζι του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ για την απάντηση του Τελ Αβίβ στην επίθεση του Ιράν, προκειμένου να πετύχουν διαφορετικά στρατηγικά αποτελέσματα που περιλαμβάνουν από την αποτροπή μιας νέας επίθεσης στο μέλλον μέχρι την αποφυγή ενός μεγάλης κλίμακας πολέμου, παρουσιάζουν σε ρεπορτάζ τους οι New York Times.

«Το Ισραήλ δεν θέλει το Ιράν να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να επιτεθεί σε ισραηλινό έδαφος ως απάντηση σε ένα ισραηλινό χτύπημα κατά των ιρανικών συμφερόντων σε τρίτη χώρα. Αλλά την ίδια στιγμή το Ισραήλ δεν θέλει και δεν αντέχει μια μεγάλης κλίμακας σύρραξη με το Ιράν την ώρα που πολεμάει στη Γάζα και έχει αψιμαχίες με τους δορυφόρους της Τεχεράνης στα σύνορά του» έλεγαν ισραηλινοί αξιωματούχοι στους ΝΥΤ.

Σύμφωνα με τους New York Times, τα μέλη του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ εξετάζουν επιλογές τόσο ισχυρές ώστε να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν ότι τέτοιες επιθέσεις δεν θα περάσουν αναπάντητες, αλλά όχι τόσο δυνατές ώστε να προκληθεί μεγάλη κλιμάκωση.

Οι τέσσερις επιλογές και τα μειονεκτήματά τους

- Ένα επιθετικό χτύπημα σε ιρανικό στόχο, όπως η βάση των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά εκτός Ιράν, σε μια χώρα όπως η Συρία. Το μειονέκτημα είναι ότι μια τέτοια επιλογή είναι ασύμμετρη σε σχέση με την ευθεία επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ

- Ένα χτύπημα σε συμβολικό στόχο στο έδαφος του Ιράν αλλά μια τέτοια κίνηση θα απαιτήσει διαβούλευση με τις ΗΠΑ με κίνδυνο να εξοργιστεί η Ουάσινγκτον που έχει εκφράσει τη διαφωνίες της με κάποιο τέτοιο χτύπημα

- Μια κυβερνοεπίθεση σε υποδομές του Ιράν. Μια τέτοια κίνηση όμως θα εξέθετε πρόωρα τις δυνατότητες του Ισραήλ σε αυτό το είδος του πολέμου και δεν θα είναι παρόμοια απάντηση σε μια αεροπορική επίθεση όπως αυτή του Ιράν.

- Επίσπευση μικρών επιθέσεων στο έδαφος του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δολοφονιών που θα εκτελεστούν από τη Μοσάντ. Για τέτοιες επιθέσεις ωστόσο, το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και άρα υπολείπονται της δημόσιας αναγνώρισης εντός χτυπήματος όπως αυτής του Ιράν

Η πρόταση για άμεσο χτύπημα

Κατά το δημοσίευμα, τουλάχιστον δύο μέλη του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ τοποθετήθηκαν υπέρ της άμεσης απάντησης στο χτύπημα του Ιράν υποστηρίζοντας ότι μια ταχεία απάντηση με το επιχείρημα της αυτοάμυνας θα προσέδιδε νομιμότητα στο χτύπημα του Τελ Αβίβ. Κατά τους αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα τα δύο μέλη ήταν ο Μπένι Γκεντζ και ο Γκάντι Άιζενκοτ, δύο πρώην στρατιωτικοί που μπήκαν στην κυβέρνηση Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Παραμένει όμως άγνωστο γιατί τελικά δεν ελήφθη η απόφαση αυτή» προσθέτουν οι New York Times.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν τόσο δημοσίως όσο και με ιδιωτικές επαφές να πείσουν το Ισραήλ ότι δεν χρειάζεται να ανταποδώσει το χτύπημα του Ιράν υποστηρίζοντας ότι ο Νετανιάχου θα μπορούσε να επικαλεστεί νίκη μετά την επιτυχή αναχαίτιση των βαλλιστικών πυραύλων και των drones που έστειλε η Τεχεράνη. Την ίδια στιγμή, όμως, υάρχουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι που δηλώνουν ότι κατανοούν ότι μπορεί να είναι αδύνατο να αποτραπεί αντεπίθεση του Ισραήλ καθώς αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση που θα γίνει αντιληπτή από όλη την υφήλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος
Η Ουκρανία επιτέθηκε στην Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
«Επείγον να μπει τέλος στη χρήση smartphone για τους κάτω των 13 ετών»-Όσα δείχνει γαλλική έκθεση
Νετανιάχου: Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας
Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική υποδομή του Χαρκόβου-Σκοτώθηκε ένας 20χρονος
Η AstraZeneca παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις