Απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ οι Κύπριοι-Οι προτεραιότητες, οι προθέσεις και οι απόψεις ενόψει Ευρωεκλογών

Σημαντικά και ενδιαφέροντα ευρήματα, καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άνοιξη του 2023, σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται για μια μεγάλη, πανευρωπαϊκή έρευνα, που διεξήχθη με τη λήψη 26411 συνεντεύξεων από τις επτά Φεβρουαρίου μέχρι τις τρεις Μαρτίου.

Για την Κύπρο, λήφθηκαν 500 συνεντεύξεις που ανιχνεύουν τις σκέψεις και τις προθέσεις των Ευρωπαίων και δη των Κυπρίων, ενόψει των Ευρωεκλογών. Σε ότι αφορά το ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εκλογές και την πιθανότητα να προσέλθουν στις κάλπες, στην έρευνα καταγράφεται πως το ενδιαφέρον των Κυπρίων, είναι ελαφρώς μειωμένο, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και η πρόθεση τους να ψηφίσουν.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα, «πόσο θα λέγατε ότι ενδιαφέρεστε ή δεν ενδιαφέρεστε γι' αυτές τις εκλογές» το 55% των ερωτηθέντων Κυπρίων, απάντησε πως ενδιαφέρεται και το 44% πως δεν ενδιαφέρεται, την ώρα που ο μέσος όρος των «27», είναι στο 60% το ενδιαφέρομαι και στο 40 το «δεν ενδιαφέρομαι».

ScreenHunter 1642

Στο ερώτημα, «αν οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα, πόσο πιθανό θα ήταν να ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές;», το 60% των Κυπρίων δήλωσε πως θα ψηφίσει, το 24% δήλωσε πως δεν είναι πιθανό να ψηφίσει, ενώ το 14% των απαντήσεων κυμάνθηκε κάπου στη μέση, την ώρα που ο μέσος όρος των «27», είναι στο 71% ότι θα προσέλθουν στις κάλπες.

ScreenHunter 1644

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες των πολιτών ενόψει των Ευρωεκλογών, στο ερώτημα, «ποια από τα ακόλουθα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν, κατά προτεραιότητα, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Πρώτον; Και μετά;», οι περισσότεροι Κύπριοι ερωτηθέντες, με 41% απάντησαν η «Μετανάστευση και τοι άσυλο», ενώ ακολουθεί με 40% η απάντηση για «υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Με 38% ακολουθούν οι απαντήσεις, «καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» και η «δημόσια υγεία».

Με 33% και 32%, αντίστοιχα, αυτές οι δύο απαντήσεις, είναι ανάμεσα δημοφιλείς στο σύνολο των Ευρωπαίων ερωτηθέντων, μαζί με αυτές για την υποστήριξη της οικονομίας και την άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ, που συγκεντρώνουν από 31%.

ScreenHunter 1645

Στο ερώτημα εάν θα ήθελαν να δουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παίζει πιο σημαντικό ή λιγότερο σημαντικό ρόλο, το 85% των ερωτηθέντων, απάντησε το πρώτο, την ώρα που σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο μέσος όρος των «27», είναι μόλις στο 56%.

ScreenHunter 1646

Σε σχέση με τις αξίες που θα πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα επόμενα πέντε χρόνια, οι Κύπριοι ερωτηθέντες, βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση με τον μέσο όρο των «27», δίνοντας ως πρώτη προτεραιότητα με 47% την ειρήνη. Ανάμεσα στους Κύπριους, ως δημοφιλέστερες απαντήσεις που ακολουθούν είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και το κράτος δικαίου με 30%, η δημοκρατία με 29% και το σεβασμό της εθνικής ταυτότητας, της κουλτούρας και των παραδόσεων των κρατών μελών με 21%.

ScreenHunter 1647

Αναφορικά με την εικόνα που έχουν για την ΕΕ, το 42% των Κυπρίων ερωτηθέντων απάντησε πως είναι θετική, το 40% αρνητική και το 18% ουδέτερη, ενώ για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο, το 33% των Κυπρίων ερωτηθέντων θεωρεί πως έγινε πιο σημαντικός, το 40% ότι παραμένει ο ίδιος και το 24% ότι έγινε λιγότερο σημαντικός

ScreenHunter 1648

Όσον αφορά το μέλλον, σε ποιες από τις πτυχές θα πρέπει να εστιάσει η ΕΕ προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στον κόσμο, και πάλι οι απόψεις των Κύπριων ερωτηθέντων συνταυτίζονται με αυτές των υπόλοιπων Ευρωπαίων, αφού θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την άμυνα και την ασφάλεια με 39% και 37% αντίστοιχα. Δεύτερη δημοφιλέστερη απάντηση ανάμεσα στους Κύπριους είναι η ασφάλεια των τροφίμων και η γεωργία με 32% και ακολουθούν η εκπαίδευση και η έρευνα με 28% και το δημογραφικό, η μετανάστευση και η γήρανση του πληθυσμού με 27%.

ScreenHunter 1649

Το Ευρωβαρόμετρο, κατέγραψε μεταξύ άλλων και την άποψη των πολιτών για τον αντίκτυπων των ενεργειών της ΕΕ, στη ζωή τους. Στο ερώτημα αν η οι δράσεις της ΕΕ, έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των Κυπρίων ερωτηθέντων, το 84% απάντησε «ναι» και μόλις το 15% «όχι». Στο ερώτημα αν η Κύπρος έχει ωφεληθεί ή όχι από το να είναι μέλος της ΕΕ, το 68% των Κυπρίων απάντησε πως έχει ωφεληθεί και το 28% ότι δεν έχει ωφεληθεί.

ScreenHunter 1650

Στο ερώτημα για το πώς εκτιμούν ότι θα εξελιχθεί το προσωπικό βιοτικό επίπεδο τα επόμενα πέντε χρόνια, μόλις το 13% των Κυπρίων, εκτιμά ότι αυτό θα βελτιωθεί, την ώρα που το 43% θεωρεί ότι θα πέσει και το 37% ότι θα παραμείνει το ίδιο.

ScreenHunter 1651

Τέλος, αναφορικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι απαντήσεις ανάμεσα στους Κύπριους ερωτηθέντες, είναι σχεδόν μοιρασμένες, αφού το 51% δήλωσε ότι είναι αισιόδοξο και τοι 45%, ότι είναι απαισιόδοξο, την ώρα που ο μέσος όρος των «27», είναι στο 61% αισιόδοξο και στο 35% απαισιόδοξο.

ScreenHunter 1652

Δειτε Επισης

Ανακηρύσσονται εκλεγέντες Πρόεδροι-Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων άνευ ανθυποψηφίου
Διάκριση Λουκά Φουρλά στην χάραξη πολιτικών Υγείας στην Ευρώπη βάσει δείκτη HPL
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Να εγκύψει στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ζητά η Ειρήνη Χαραλαμπίδου από ΚΣ ΟΑΣΕ
Το zoom στις τοπικές εκλογές και η περιορισμένη συζήτηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων
Στη Γενεύη ο ΓΔ του ΥΠΕΞ για έκθεση Κύπρου για Ανθρώπινα Δικαιώματα
Εμβάθυνση συνεργασίας με το Ουζμπεκιστάν επιδιώκει η Κύπρος
Δεν θα κάθεται μέσα σε ψωμάκι χοτ ντοκ το σκυλάκι στο λογότυπο του Ανδρόνικου Ζερβίδη
Οι προκλήσεις του κανονισμού για πράσινη γραμμή συζητήθηκαν σε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας
Αζέροι βουλευτές φαίνεται να τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους