Απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ οι Κύπριοι-Οι προτεραιότητες, οι προθέσεις και οι απόψεις ενόψει Ευρωεκλογών
10:27 - 17 Απριλίου 2024
Σημαντικά και ενδιαφέροντα ευρήματα, καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άνοιξη του 2023, σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται για μια μεγάλη, πανευρωπαϊκή έρευνα, που διεξήχθη με τη λήψη 26411 συνεντεύξεων από τις επτά Φεβρουαρίου μέχρι τις τρεις Μαρτίου.
Για την Κύπρο, λήφθηκαν 500 συνεντεύξεις που ανιχνεύουν τις σκέψεις και τις προθέσεις των Ευρωπαίων και δη των Κυπρίων, ενόψει των Ευρωεκλογών. Σε ότι αφορά το ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εκλογές και την πιθανότητα να προσέλθουν στις κάλπες, στην έρευνα καταγράφεται πως το ενδιαφέρον των Κυπρίων, είναι ελαφρώς μειωμένο, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και η πρόθεση τους να ψηφίσουν.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα, «πόσο θα λέγατε ότι ενδιαφέρεστε ή δεν ενδιαφέρεστε γι' αυτές τις εκλογές» το 55% των ερωτηθέντων Κυπρίων, απάντησε πως ενδιαφέρεται και το 44% πως δεν ενδιαφέρεται, την ώρα που ο μέσος όρος των «27», είναι στο 60% το ενδιαφέρομαι και στο 40 το «δεν ενδιαφέρομαι».
Στο ερώτημα, «αν οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα, πόσο πιθανό θα ήταν να ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές;», το 60% των Κυπρίων δήλωσε πως θα ψηφίσει, το 24% δήλωσε πως δεν είναι πιθανό να ψηφίσει, ενώ το 14% των απαντήσεων κυμάνθηκε κάπου στη μέση, την ώρα που ο μέσος όρος των «27», είναι στο 71% ότι θα προσέλθουν στις κάλπες.
Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες των πολιτών ενόψει των Ευρωεκλογών, στο ερώτημα, «ποια από τα ακόλουθα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν, κατά προτεραιότητα, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Πρώτον; Και μετά;», οι περισσότεροι Κύπριοι ερωτηθέντες, με 41% απάντησαν η «Μετανάστευση και τοι άσυλο», ενώ ακολουθεί με 40% η απάντηση για «υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Με 38% ακολουθούν οι απαντήσεις, «καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» και η «δημόσια υγεία».
Με 33% και 32%, αντίστοιχα, αυτές οι δύο απαντήσεις, είναι ανάμεσα δημοφιλείς στο σύνολο των Ευρωπαίων ερωτηθέντων, μαζί με αυτές για την υποστήριξη της οικονομίας και την άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ, που συγκεντρώνουν από 31%.
Στο ερώτημα εάν θα ήθελαν να δουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παίζει πιο σημαντικό ή λιγότερο σημαντικό ρόλο, το 85% των ερωτηθέντων, απάντησε το πρώτο, την ώρα που σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο μέσος όρος των «27», είναι μόλις στο 56%.
Σε σχέση με τις αξίες που θα πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα επόμενα πέντε χρόνια, οι Κύπριοι ερωτηθέντες, βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση με τον μέσο όρο των «27», δίνοντας ως πρώτη προτεραιότητα με 47% την ειρήνη. Ανάμεσα στους Κύπριους, ως δημοφιλέστερες απαντήσεις που ακολουθούν είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και το κράτος δικαίου με 30%, η δημοκρατία με 29% και το σεβασμό της εθνικής ταυτότητας, της κουλτούρας και των παραδόσεων των κρατών μελών με 21%.
Αναφορικά με την εικόνα που έχουν για την ΕΕ, το 42% των Κυπρίων ερωτηθέντων απάντησε πως είναι θετική, το 40% αρνητική και το 18% ουδέτερη, ενώ για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο, το 33% των Κυπρίων ερωτηθέντων θεωρεί πως έγινε πιο σημαντικός, το 40% ότι παραμένει ο ίδιος και το 24% ότι έγινε λιγότερο σημαντικός
Όσον αφορά το μέλλον, σε ποιες από τις πτυχές θα πρέπει να εστιάσει η ΕΕ προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στον κόσμο, και πάλι οι απόψεις των Κύπριων ερωτηθέντων συνταυτίζονται με αυτές των υπόλοιπων Ευρωπαίων, αφού θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την άμυνα και την ασφάλεια με 39% και 37% αντίστοιχα. Δεύτερη δημοφιλέστερη απάντηση ανάμεσα στους Κύπριους είναι η ασφάλεια των τροφίμων και η γεωργία με 32% και ακολουθούν η εκπαίδευση και η έρευνα με 28% και το δημογραφικό, η μετανάστευση και η γήρανση του πληθυσμού με 27%.
Το Ευρωβαρόμετρο, κατέγραψε μεταξύ άλλων και την άποψη των πολιτών για τον αντίκτυπων των ενεργειών της ΕΕ, στη ζωή τους. Στο ερώτημα αν η οι δράσεις της ΕΕ, έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των Κυπρίων ερωτηθέντων, το 84% απάντησε «ναι» και μόλις το 15% «όχι». Στο ερώτημα αν η Κύπρος έχει ωφεληθεί ή όχι από το να είναι μέλος της ΕΕ, το 68% των Κυπρίων απάντησε πως έχει ωφεληθεί και το 28% ότι δεν έχει ωφεληθεί.
Στο ερώτημα για το πώς εκτιμούν ότι θα εξελιχθεί το προσωπικό βιοτικό επίπεδο τα επόμενα πέντε χρόνια, μόλις το 13% των Κυπρίων, εκτιμά ότι αυτό θα βελτιωθεί, την ώρα που το 43% θεωρεί ότι θα πέσει και το 37% ότι θα παραμείνει το ίδιο.
Τέλος, αναφορικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι απαντήσεις ανάμεσα στους Κύπριους ερωτηθέντες, είναι σχεδόν μοιρασμένες, αφού το 51% δήλωσε ότι είναι αισιόδοξο και τοι 45%, ότι είναι απαισιόδοξο, την ώρα που ο μέσος όρος των «27», είναι στο 61% αισιόδοξο και στο 35% απαισιόδοξο.