Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η Ελλάδα

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου, η Ελλάδα, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.

Στο επίκεντρο των απεργιακών διεκδικήσεων είναι οι αυξήσεις μισθών, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Ασκώντας κριτική στην έως τώρα αύξηση του κατώτατου μισθού και κάνοντας λόγο για ένα μισθολογικό επίπεδο αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ, στο κάλεσμά της, σημειώνει ότι η ακρίβεια έχει γίνει «θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων» και ότι ο πληθωρισμός έχει εξαντλήσει τα εισοδήματα και την αγοραστική τους δύναμη.

«Όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει η ΓΣΕΕ, στην ανακοίνωση της απεργίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά αιτήματα της απεργίας είναι η μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και η διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, η τιμαριθμοποίηση φορολογικών κλιμακίων, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, η διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, καθώς και η δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

Κεντρική θέση στα αιτήματα της απεργίας έχει, όπως προαναφέρθηκε η αύξηση μισθών, η άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και η αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου.

Επίσης, για το μέτωπο της ακρίβειας και της πάταξης της κερδοσκοπίας, η ΓΣΕΕ ζητεί αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, την πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής, αλλά και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

Στην απεργία μετέχουν, με ομόφωνη απόφαση των σωματείων τους, οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ΗΣΑΠ και τον σιδηρόδρομο,  ενώ δεμένα θα παραμείνουν σήμερα και τα πλοία στα λιμάνια, καθώς απεργεί και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Ακόμη, στην απεργία μετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις σωματείων εργαζομένων και ομοσπονδιών στην Πλατεία Κάνιγγος, την Ομόνοια και τα Προπύλαια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου-Ζητά τη διερεύνηση για άσκηση έφεσης στην απόφαση για το Μάτι
Έφεση για τις ποινές χάδι και τις αθωώσεις ετοιμάζουν συγγενείς θυμάτων-Ο κίνδυνος της παραγραφής
Έκρηξη οργής μετά την απόφαση για το Μάτι -Πώς τα 111 χρόνια έγιναν 5 και οι καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι
Απομάκρυνση του Υφ. Υγείας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-«Εννοούσα το αντίθετο από τις ερμηνείες», λέει ο ίδιος
Πώς τα 111 χρόνια φυλάκισης σε κάθε κατηγορούμενο, έγιναν πέντε έτη με χρηματική ποινή
Παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου για να αποφευχθούν παραγραφές αδικημάτων για το Μάτι
«Εγώ πέταξα την καρέκλα»-Συγγενής θύματος περιγράφει την ένταση στο τέλος της δίκης για το Μάτι
«Είναι τρομακτικό, ο άλλος έφαγε 104 ανθρώπους και σου λέει 40 χιλιάρικα»
Πρεμιέρα στο Ιόνιο, σε άσκηση του ΝΑΤΟ, έκανε το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu
Οργή συγγενών για τις ποινές χάδι στους έξι ένοχους για τη φωτιά στο Μάτι-Πέταξαν καρέκλες στην έδρα