Σαφάρι ελέγχων για επικίνδυνες λαμπάδες και αυγά σε 120 υποστατικά-Καταγγελίες για απουσία σημάνσεων

Με στόχο να διασφαλίσει την ασφάλεια των παιδιών που θα λάβουν στα χέρια τους λαμπάδες και σοκολατένια αυγά με παιχνίδια το Πάσχα, έχει αρχίσει την Παγκύπρια εκστρατεία η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, η οποία πρόκειται να ελέγξει περίπου 120 υποστατικά λιανικής πώλησης, για να εντοπιστούν παιχνίδια που δεν συμμορφώνονται με τους απαραίτητους κανονισμούς που προνοούνται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν καταγγελίες για σοκολατένια αυγά τα οποία δεν πληρούσαν τα κριτήρια και αποσύρθηκαν από την αγορά, όπως επίσης και καταγγελίες για παιχνίδια τα οποία δεν είχαν την απαραίτητη σήμανση «CE», κάτι που θεωρείται ως βασική προϋπόθεση για να κυκλοφορήσει ένα προϊόν στην Κύπρο και υποδεικνύει ότι κατασκευάστηκε με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Επιπρόσθετα, σημαντική δε, είναι η καταγραφή των ηλικιών που αφορά το κάθε παιχνίδι, καθώς υπάρχουν προϊόντα τα οποία εάν βρεθούν στα χέρια αρκετά μικρών ηλικιών, τότε ίσως να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλειά τους.

Η συγκεκριμένη εκστρατεία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, γίνεται κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, όπου, σύμφωνα με τον λειτουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Σάββα Σάββα, γίνεται έλεγχος των υποστατικών που έχουν παιχνίδια, κυρίως των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που είναι περίπου 120 υποστατικά Παγκύπρια. Όπως εξήγησε ο κ. Σάββα, «ελέγχονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στα παιχνίδια, όπως είναι για παράδειγμα οι σημάνσεις CE, οι προειδοποιήσεις σχετικά με την ηλικία, όπως και κάποια άλλα πράγματα που μπορούν να εντοπιστούν και με οπτικό έλεγχο που μπορούν να ελλοχεύουν κάποιο κίνδυνο. Για παράδειγμα, οι λαμπάδες και τα αυγά που έχουν παιχνίδια και δεν έχουν τις απαραίτητες προειδοποιήσεις και σημάνσεις».

Λαμβάνοντας υπόψη επίσης τη λίστα RAPEX όπου καταγράφονται τα παιχνίδια που είναι επικίνδυνα, η Υπηρεσία προχωρεί σε επί τόπου ελέγχους στις επιχειρήσεις, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο από τα παιχνίδια που έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλα στην αγορά και έπρεπε να έχουν ήδη αποσυρθεί. Από την πλευρά της η Υπηρεσία, για να αποφύγει στο ελάχιστο τα απαγορευμένα παιχνίδια που βρίσκονται στα ράφια της αγοράς, λαμβάνει σειρά μέτρων και εκδίδει παράλληλα σχετικές προειδοποιήσεις στα υποστατικά που δεν ακολουθούν τους κανονισμούς.

Πέραν των ελέγχων, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, προχωρεί και σε αναλυτική ενημέρωση των καταναλωτών με διάφορες συμβουλές και καθοδηγητικά έγγραφα, ενώ με το πέρας των ελέγχων, τότε θα γίνει η ενημέρωση στο κοινό για τα απαγορευμένα προϊόντα που έχουν εντοπιστεί. Το Πάσχα, σύμφωνα με τον κ. Σάββα, «πλησιάζει και όλοι μας, ιδιαίτερα τα παιδιά, περιμένουν την περίοδο αυτή με ενθουσιασμό. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι μέρες αυτές να κυλήσουν ευχάριστα και κυρίως με ασφάλεια. Πέραν από τα συνήθη μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε στο σπίτι μας, υπάρχουν συμβουλές οι οποίες είναι χρήσιμες για την προστασία των παιδιών και την πρόληψη ατυχημάτων που παρατηρούνται».

Ανάμεσα στις συμβουλές που παραθέτει η Υπηρεσία προς το κοινό, είναι να μην αγοράζει παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα μέρη για παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών. Όπως ενημερώνει η Υπηρεσία, τα παιδιά αυτής της ηλικίας τείνουν να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους και μπορεί να προκληθεί πνιγμονή από την κατάποση μικρών μερών. Επιπρόσθετα, εξηγεί ότι μετά την αγορά του παιχνιδιού ο καταναλωτής μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια με ασφάλεια. Καλεί ακόμη το κοινό, να διαβάζει με προσοχή τις οδηγίες χρήσης των παιχνιδιών. Ακόμη, έκκληση στους καταναλωτές είναι να μην πετούν τη συσκευασία των παιχνιδιών όταν περιέχει σημαντικές πληροφορίες, ενώ συστήνεται όπως οι γονείς μάθουν στα παιδιά να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους για να αποφεύγονται τα ατυχήματα.

Όσο αφορά τις πασχαλινές λαμπάδες, οι οδηγίες της Υπηρεσίας, είναι ότι επιβάλλεται η χρήση τους να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Σε χώρους με συνωστισμό, καλεί τους χρήστες να κρατάνε τις αναμμένες λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς τους. Επίσης, παράκληση είναι όπως οι γονείς έχουν τα παιδιά υπό την άμεση επιτήρηση τους, καθώς οι λαμπάδες είναι συνήθως διακοσμημένες από εύφλεκτα υλικά, τα οποία καλό θα ήταν να αφαιρούνται πριν από τη χρήση τους.

Επίσης, αναφορικά με τα σοκολατένια αυγά, η σύσταση της Υπηρεσίας, είναι ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από το κοινό, όσον αφορά το περιεχόμενο των αυγών. Σημειώνει επίσης ότι πρέπει οι αγοραστές να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες και προειδοποιήσεις του κατασκευαστή. Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι τα σοκολατένια αυγά περιέχουν παιχνίδια τα οποία τις πλείστες φορές είναι ακατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών.

Δειτε Επισης

Άμεση ψήφιση νομοθεσίας για ξενόγλωσσα προπτυχιακά ζητούν Πρυτάνεις Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ
Συνελήφθη ο 29χρονος που μαχαίρωσε τον συγκάτοικό του στη Λεμεσό
Στους στόχους της Ρωσίας η αμερικανική βάση στην Πολωνία-«Μεγαλώνει ο πυρηνικός κίνδυνος» λέει η Μόσχα
Ο άγριος καυγάς της Μουρτζούκου με την 17χρονη σύντροφό της-«Μην παίρνεις την αστυνομία, θα πεθάνεις»
Μαθητές σκαρφάλωσαν σε εν κινήσει λεωφορείο, άλλος πυροβολούσε με πλαστικά σφαιρίδια-Σωρεία καταγγελιών στη Βουλή
Τις πρώτες βοήθειες παρείχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνεπιβάτη της σε πτήση της Swiss Air
Με βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων ο ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε προς το Ντνίπρο
Σύγκληση απόψεων για ελέγχους των Τakata μέσω ΜΟΤ-Σκέψεις και για ακινητοποίηση οχημάτων
Αυτές είναι οι διευθετήσεις και τα μέτρα της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΦΟΣ F.C.-ΑΠΟΕΛ
Σε ομάδα εργασίας στις Βρυξέλλες το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων