Δεν άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο η Ολυμπιακή Φλόγα αλλά ξεκίνησε το ταξίδι της

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε σήμερα το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία, μετά από την Τελετή Αφής για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι (26/7-11/8).

Ωστόσο, η Ολυμπιακή Φλόγα, λίγο μετά τις 12:15, δεν άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο, από τις ακτίνες του ήλιου, αφού δεν το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες (συννεφιά), αλλά για το άναμμα της δάδας χρησιμοποιήθηκε η βοήθεια της εφεδρικής Φλόγας που κρατήθηκε στο τέλος της χθεσινής πρόβας τζενεράλε.

Στο ιερό της Ολυμπίας, μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας, ηλικίας 2.600 ετών, η πρωθιέρεια Ελληνίδα ηθοποιός Μαίρη Μηνά άναψε τη δάδα από τη Φλόγα που είχε κρατηθεί, αφού δεν ήταν δυνατό αυτό να συμβεί με το κάτοπτρο λόγω συννεφιάς, στον Ναό της Ήρας, μπροστά σε 600 καλεσμένους και χιλιάδες κόσμου.

Ξεκίνησε το ταξίδι

Η Τελετή (παρουσιαστής ο Νίκος Αλιάγας), εμπνευσμένη από την αρχαιότητα, πραγματοποιήθηκε, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με το παραδοσιακό τελετουργικό, ξανά με πλήθος κόσμου μετά από δύο διοργανώσεις που έχασαν τη μεγάλη «λάμψη» τους, εξαιτίας των περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία της Covid-19, ήτοι τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2022.

Έτσι από τον ναό της Ηρας στην Αρχαία Ολυμπία, λίκνο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, 102 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, για την Ολυμπιακή Φλόγα θα ακολουθήσει ένα μεγάλο ταξίδι που θα την οδηγήσει από την Ακρόπολη στο Παρίσι, περνώντας και από τη Γαλλική Πολυνησία.

Στην τελετή παραβρέθηκε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έφτασε συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο, η κορυφαία μέτζο-σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο ερμήνευσε τον Ολυμπιακό Ύμνο και στη συνέχεια ακολούθησε η έπαρση της σημαίας της Γαλλίας και της Ελλάδας, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλου, του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Paris 2024», Τόνι Εστανγκέ , του προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, πριν την είσοδο στον Ναό της Ήρας και το τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Μετά το άναμμα τη Ολυμπιακής Φλόγας ακολούθησε ο Χορός των Ιερειών και των 15 Κούρων στο χορευτικό που δημιούργησε και σκηνοθέτησε η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου, με ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου, υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, πριν η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά εισέλθει με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο για να την παραδώσει στoν πρώτο Λαμπαδηδρόμο, Χρυσό Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας, Στέφανο Ντούσκο.

Παρόντες-μεταξύ άλλων- ήταν, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής (Cojo) Τόνι Εστανγκέ, η -ελληνικής καταγωγής- υφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η ηγεσίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Σπύρος Καπράλος.

Πηγή: iefimerida

Δειτε Επισης

Τραγωδία στο Νοσοκομείο Νίκαιας-Τραυματιοφορέας πέθανε καθώς μετέφερε ασθενή στα Επείγοντα
ΒΙΝΤΕΟ: Το σπάσιμο των μπότηδων έφερε την Πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα
Βίντεο από την στιγμή της δολοφονίας του Αιγύπτιου - Έκανε live στο Facebook όταν τον πυροβόλησαν
ΒΙΝΤΕΟ: Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Χίο από τον «ιπτάμενο» ιερέα
Το συγκλονιστικό βίντεο της κόρης του 50χρονου πατέρα τεσσάρων παιδιών που δολοφόνησε ο 75χρονος στην Εύβοια
Εν ψυχρώ εκτέλεση Αιγύπτιου στην Καλλιθέα-Τον πυροβόλησαν σε κεφάλι και λαιμό
ΒΙΝΤΕΟ: Έγινε η πρώτη Ανάσταση με το έθιμο του «σεισμού» στη Ζάκυνθο
Μωράκι βιάστηκε να έρθει στον κόσμο-Γέννησε μέσα σε ασθενοφόρο στην Αρτέμιδα η μητέρα
Ανήλικοι στην Αθήνα πουλούσαν κροτίδες μέσω social media-Συνελήφθησαν και ενήλικες για παραμέληση εποπτείας
«Πράξη πολέμου» θεωρεί τον Χάρτη της Ελλάδας η τουρκική αντιπολίτευση-Επικρίνουν τον Ερντογάν