Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας

Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για πάταξη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής.

Όπως ανέφερε, από τους 82 ελέγχους που ολοκληρώθηκαν κατά το 2023, στους 74 εντοπίστηκαν παραβιάσεις της νομοθεσίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €11.000, ενώ για το 2024 ολοκληρώθηκαν 9 έλεγχοι και σε 4 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €9.000. Μεταξύ των παραβάσεων που εντοπίζονται είναι η μη έγκαιρη πληρωμή, η μη έκδοση τιμολογίων και η παράνομη χρήση κιβωτίων, είπε.

«Σήμερα στην Επιτροπή Γεωργίας, ανασκοπήσαμε την πορεία εφαρμογής και ενδεχόμενα προβλήματα, της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων. Η νομοθεσία ψηφίστηκε το 2021 και στόχο έχει την προστασία των εμπλεκόμενων στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων, από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Οι παραγωγοί, ως ο πλέον αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού, είναι αυτοί που υφίστανται στο μεγαλύτερο βαθμό, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», πρόσθεσε ο κ. Γαβριήλ.

Ανέφερε, επίσης, ότι η διαπίστωση από την ενημέρωση των αρμοδίων, είναι ότι, παρά τη σταδιακή συμμόρφωση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, αυτή επιτυγχάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και εξακολουθεί να εντοπίζεται εκτεταμένη παραβίαση της νομοθεσίας.

"Ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε τη νομοθεσία και έχουμε τη θέση ότι η συμμόρφωση με τις πρόνοιες της θα βάλει τάξη στην αγορά και θα επιλύσει πολλά από τα προβλήματα που εντοπίζονται», σημείωσε.

Ανέφερε ότι, μέσα στα πλαίσια ταχύτερης εφαρμογής της νομοθεσίας, ζήτησαν από το Υπουργείο να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να εξετάσει την εκπόνηση σχεδίου στήριξης για την επιδότηση κατασκευής κιβωτίων, καθώς και τη δημιουργία μητρώου εμπόρων γεωργικών προϊόντων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα