Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας

Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για πάταξη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής.

Όπως ανέφερε, από τους 82 ελέγχους που ολοκληρώθηκαν κατά το 2023, στους 74 εντοπίστηκαν παραβιάσεις της νομοθεσίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €11.000, ενώ για το 2024 ολοκληρώθηκαν 9 έλεγχοι και σε 4 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €9.000. Μεταξύ των παραβάσεων που εντοπίζονται είναι η μη έγκαιρη πληρωμή, η μη έκδοση τιμολογίων και η παράνομη χρήση κιβωτίων, είπε.

«Σήμερα στην Επιτροπή Γεωργίας, ανασκοπήσαμε την πορεία εφαρμογής και ενδεχόμενα προβλήματα, της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων. Η νομοθεσία ψηφίστηκε το 2021 και στόχο έχει την προστασία των εμπλεκόμενων στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων, από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Οι παραγωγοί, ως ο πλέον αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού, είναι αυτοί που υφίστανται στο μεγαλύτερο βαθμό, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», πρόσθεσε ο κ. Γαβριήλ.

Ανέφερε, επίσης, ότι η διαπίστωση από την ενημέρωση των αρμοδίων, είναι ότι, παρά τη σταδιακή συμμόρφωση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, αυτή επιτυγχάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και εξακολουθεί να εντοπίζεται εκτεταμένη παραβίαση της νομοθεσίας.

"Ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε τη νομοθεσία και έχουμε τη θέση ότι η συμμόρφωση με τις πρόνοιες της θα βάλει τάξη στην αγορά και θα επιλύσει πολλά από τα προβλήματα που εντοπίζονται», σημείωσε.

Ανέφερε ότι, μέσα στα πλαίσια ταχύτερης εφαρμογής της νομοθεσίας, ζήτησαν από το Υπουργείο να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να εξετάσει την εκπόνηση σχεδίου στήριξης για την επιδότηση κατασκευής κιβωτίων, καθώς και τη δημιουργία μητρώου εμπόρων γεωργικών προϊόντων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στη Βουλή η Κασσιανίδου για το βιβλίο στο Μπινιαλέ Αρχιτεκτονικής-Δίνει εξηγήσεις στην Επιτροπή Παιδείας
Από βδομάδας στη Βουλή το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών-«Μπορούν να βρεθούν οι λύσεις»
Πλησιάζει τους σαράντα βαθμούς ο υδράργυρος-Αναμένονται βροχές την Κυριακή
Ανοίγει η αυλαία για τις Παγκύπριες Εξετάσεις με τα Νέα Ελληνικά-Στη μάχη για μία θέση 5,000 υποψήφιοι
Κατακλυσμός από επισκέπτες στα ξενοδοχεία του νησιού ενόψει του τριημέρου-«Τιμές για όλα τα βαλάντια»
Μέχρι 7000 οι επωφελούντες από το σχέδιο διακοπών για χαμηλοσυνταξιούχων-Ζητά αύξηση του κονδυλίου η ΕΚΥΣΥ
Αντεπιτίθεται μετά την έφεση ο Τυχικος, διίστανται οι απόψεις για την τοποτηρητεία-«Δεν μπορεί να καθαιρεθεί»
Αυτοί είναι οι χρυσοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν 4 εκ. ευρώ
Συμφωνία για έναρξη διαπραγματεύσεων για αλλαγές στα δικαιώματα επιβατών και ευθύνη αερομεταφορέων
Ν. Χριστοδουλίδης: Το Δημοτικό Σχολείο ΕΛΕΝΕΙΟΝ έχει διαχρονική προσφορά στην παιδεία και όχι μόνον