Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία

Θέμα συζήτησης στη «βουλή» στα κατεχόμενα ήταν χθες η απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία. Το έθεσε ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχουρμαν, ο οποίος ανέφερε ότι κανείς σε αυτή τη «χώρα» δεν γνωρίζει ποιοι μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία και ποιοι δεν μπορούν καθώς και τον λόγο για τον οποίο δεν μπόρεσαν να εισέλθουν κάποιοι.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η "Γενί Ντουζέν" γράφει ότι, διερωτώμενος για το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής, ο κ. Έρχουρμαν είπε πως «υπάρχει μια εντύπωση και ένα νομικό αποτέλεσμα. Αν θα αξιολογήσουμε το θέμα μέσω της εντύπωσης, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των ανθρώπων που νιώθουν τον εαυτό τους ως αντιπολιτευόμενο σε αυτή τη χώρα, αναγκάζονται να σκεφτούν 'άραγε μπορώ να εισέλθω στην Τουρκία;’ Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι ντε φάκτο δεν μπόρεσαν και δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν. Ρωτώ μόνο το εξής: οι σχέσεις με την Τουρκία συνάδουν με την προσέγγιση που έχετε για καλές σχέσεις, κατά τη δική σας έκφραση; Ελπίζω πως κανένας από τη 'βουλή' δεν θα πει ‘ταιριάζει’».

Αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους στους οποίους απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία, ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι αυτοί δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. «Αυτό μπορεί να μην το γνωρίζουν οι αξιωματούχοι στην Τουρκία, όμως εμείς το γνωρίζουμε», είπε.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ, είπε ότι ζητήθηκε ενημέρωση κατά πόσον υπάρχει ένας κατάλογος με άτομα στα οποία απαγορεύεται η είσοδός τους στην Τουρκία και για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η απαγόρευση. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο του νόμου κάθε χώρα είναι αρμόδια για το κατά πόσον θα δεχτεί κάποιον, όμως «η σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και στην 'τδβκ' είναι διαφορετική».

«Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα αυτό τέθηκε στο ανώτατο επίπεδο και ζητήθηκε ενημέρωση», πρόσθεσε.

Σε παρέμβασή του, ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Σαμί Όζουσλου υπενθύμισε ότι ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ είχε προβεί σε δήλωση για το θέμα αυτό στις 14 Δεκεμβρίου και διερωτήθηκε: «δηλαδή δεν υπάρχει απάντηση εδώ και τέσσερις μήνες;» Σε ερώτηση του Όζουσλου κατά πόσον ξέρουν πότε θα λάβουν απάντηση, ο Ογούζ παραδέχθηκε ότι δεν μπορούν να ρωτήσουν πότε θα τους απαντήσουν.

Όταν ο Όζουσλου ρώτησε τον Ογούζ ποια ερωτήματα τέθηκαν στο αίτημά τους προς την Τουρκία, ο "υπουργός" απάντησε ότι ρώτησαν κατά πόσον υπάρχει κατάλογος και ποιοι οι λόγοι ύπαρξης του καταλόγου αυτού. «Θα ρωτάμε γι’ αυτό το θέμα από καιρού εις καιρόν. Δεν έκλεισε το θέμα», κατέληξε ο Ογούζ. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Στα €523 εκατομμύρια το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024
Να πιάσει τόπο η προσπάθεια συνεργασίας ΕΕ-Λιβάνου ζητά η Αννίτα
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα