Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
17:45 - 16 Απριλίου 2024
Σειρά συναντήσεων είχε στο Τόκιο ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, Δημήτρης Σκουρίδης, για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ο κ. Σκουρίδης επισκέφθηκε την Ιαπωνία την προηγούμενη εβδομάδα για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.
«Η εβδομάδα περιλάμβανε σειρά σημαντικών δράσεων και συναντήσεων του Επικεφαλής Επιστήμονα, αναδεικνύοντας τη δέσμευση του κράτους για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία», αναφέρεται.
Στις 9 Απριλίου, αναφέρεται, ο Επικεφαλής Επιστήμονας συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Επιστήμης, Καινοτομίας, Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ευρωπαϊκών Πολιτικών στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ιαπωνία, Peter Fatelnig.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, προστίθεται, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του οικοσυστήματος καινοτομίας της Κύπρου και της ευθυγράμμισής του με τις στρατηγικές της ΕΕ, ο ρόλος των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ Κέντρων Αριστείας και η συμβολή τους στην εφαρμοσμένη έρευνα, και η εντατικοποίηση δράσεων προς την ταχύτερη εμπορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση των καινοτόμων ιδεών, νέων τεχνολογιών κλπ. Ιδιαίτερη έμφαση, σημειώνεται, δόθηκε στην ενημέρωση για τoυς τομείς εστίασης εταιρικών σχέσεων ΕΕ - Ιαπωνίας, όπως η ενέργεια, η βιοτεχνολογία και η ψηφιακή τεχνολογία.
Στις 10 Απριλίου, ο κ. Σκουρίδης συμμετείχε στην τελετή έναρξης της Εμπορικής Έκθεσης Sea Japan 2024 (Offshore & Port Tech), μαζί με άλλους κρατικούς αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ιαπωνία, Γιάννης Μιχαηλίδης. Η Κύπρος συμμετείχε με εκθεσιακό περίπτερο στο οποίο εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Ναυτιλίας πρόβαλαν τα πλεονεκτήματα της κυπριακής ναυτιλίας και γαλάζιας οικονομίας και την αξιοπιστία που διακατέχει την κυπριακή σημαία.
Ο Επικεφαλής Επιστήμονας «αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνεται στη Ναυτιλία, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας, για την ανάπτυξη των ερευνητικών ικανοτήτων του οικοσυστήματος». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει ένα από τα Κέντρα Αριστείας, το Cyprus Marine & Maritime Institute (CMMI) στην εφαρμοσμένη έρευνα αλλά και στην σημασία που δίνει το κέντρο στην ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων και προϊόντων στη ναυτιλία.
Ακολούθως, προστίθεται, πραγματοποιήθηκαν «σημαντικές συναντήσεις» με φορείς της Ιαπωνίας, μεταξύ των οποίων ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας και ο Διευθυντής του Γραφείου για πολιτικές Επιστήμης και Τεχνολογίας, στους οποίους ο κ. Σκουρίδης, «έπειτα από συνεννόηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου», παρουσίασε τους κύριους άξονες της Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον για συνεργασία στους τομείς της Έρευνας και της Τεχνολογίας, με τη δρομολόγηση υπογραφής Μνημονίου Συναντίληψης.
O Επικεφαλής Επιστήμονας συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Χρηματοδοτικού Ιδρύματος της Ιαπωνίας (JST), Hashimoto Kazuhito. Κατά τη συνάντηση «συζητήθηκαν οι ιδιαιτερότητες των δύο χωρών στους τομείς της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας».
Ο κ. Kazuhito έδειξε, όπως αναφέρεται, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασία στους τομείς της έρευνας μέσω των ευρωπαϊκών συμπράξεων του προγράμματος της ΕΕ Ορίζοντας Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχει η Ιαπωνία, αναφέρεται. «Ο κ. Σκουρίδης επεσήμανε τη σημασία που δίνει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, μέσω δράσεων και πολιτικών που περιλαμβάνονται στην Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας», σημειώνεται.
Οι δράσεις, προστίθεται, στοχεύουν στην ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών οργανισμών και κέντρων αριστείας με τη βιομηχανία, στην περαιτέρω εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων, καθώς και στην εξωστρέφεια και διεθνοποίηση του κυπριακού οικοσυστήματος, μέσω της προώθησης της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές συμπράξεις για την Ενέργεια, τη βιώσιμη θαλάσσια οικονομία, τις σπάνιες Ασθένειες κλπ. Στο πλαίσιο των συζητήσεων, αναδείχθηκαν τα αμοιβαία οφέλη από πρωτοβουλίες όπως το έργο "Brain Circulation" της Ιαπωνίας και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Κύπρο, προστίθεται.
Στις 11 Απριλίου, ο κ. Σκουρίδης συναντήθηκε με τον Πρέσβη της ΕΕ στην Ιαπωνία, Jean-Eric Paquet και τον ενημέρωσε για τους πυλώνες της νέας Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, την οποία επικύρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2023. «Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δράσεις που στοχεύουν στη διεθνοποίηση και στη συνεργασία ερευνητικών οργανισμών και βιομηχανίας, με έμφαση στην εμπορευματοποίηση των καινοτόμων εταιριών αλλά και τον ρόλο τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν τα κέντρα αριστείας στον τομέα», αναφέρεται.
«Ως επιστέγασμα των δραστηριοτήτων της εβδομάδας», αναφέρει το δελτίο Τύπου, ο Επικεφαλής Επιστήμονας επισκέφθηκε το μεγαλύτερο Κέντρο Καινοτομίας της Ιαπωνίας, Cambridge Ιnnovation Centre (CIC).
Στο πλαίσιο συνάντησης με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του CIC, Δρα Masaru Nagura, «διερευνήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων της Κύπρου και της Ιαπωνίας», προστίθεται. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, στις ευκαιρίες καθοδήγησης και στον εντοπισμό τομέων αμοιβαίας συνεργασίας για κοινή προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μεταξύ των δύο χωρών.
Σημειώνεται ότι οι δράσεις του Επικεφαλής Επιστήμονα εντάσσονται στην υλοποίηση της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας 2024 – 2026 και στις προσπάθειες διεθνοποίησης του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας κυπριακών φορέων σε θέματα καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο σε περιφερειακή όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.
Πηγή: ΚΥΠΕ