Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα

Η ένταση Ιράν-Ισραήλ θα είναι ελεγχόμενη δήλωσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις o καθηγητής του "τμήματος διεθνών σχέσεων και πολιτικών επιστημών" του «πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου», Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι ο κ. Οζερσάι είπε ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε ως μια αντίδραση έναντι στην επίθεση που έγινε στην πρεσβεία του Ιράν την 1η Απριλίου. «Αυτή η επίθεση και η ένταση αναμφίβολα θα σύρουν την περιοχή σε ένα πιο τεταμένο σημείο», σημείωσε.

Αναφέροντας ότι αυτό που συνέβη ήταν απολύτως ελεγχόμενο και έδωσε την εντύπωση ότι υπήρχε κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ των μερών, ο κ. Οζερσάι υποστήριξε ότι η αντίδραση του Ιράν θα μπορούσε να είναι πιο σκληρή, αλλά αυτό ενήργησε με ελεγχόμενο τρόπο.

Σημείωσε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που εκτοξεύονταν από το Ιράν τη στιγμή που ενεργοποιούνταν και ότι το Ισραήλ είχε λάβει μέτρα ασφαλείας. «Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν ενήμερες και το Ισραήλ είχε λάβει τα δικά του μέτρα ασφαλείας και το Ιράν ήταν ενήμερο για την κατάσταση αυτή. Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχει μια προσδοκία προς αυτή την κατεύθυνση στην εσωτερική κοινή γνώμη στο Ιράν και μια τέτοια προσδοκία έχει δημιουργηθεί στη διεθνή κοινή γνώμη, είναι δυνατόν να περιγράψουμε αυτές τις εξελίξεις ως ελεγχόμενη ένταση», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, είπε ότι μπορεί να έχει κάποιες συνέπειες η παρουσία των βρετανικών βάσεων στο νησί και η εμπλοκή των αεροσκαφών που απογειώνονται από αυτές τις βάσεις στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

«Πρώτον, το γεγονός ότι οι βρετανικές βάσεις βρίσκονται στην Κύπρο και τα αεροσκάφη που απογειώνονται από αυτές τις βάσεις εμπλέκονται σε αυτές τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή καθιστά την Κύπρο στόχο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από αυτή την άποψη. Δεύτερον, το περιθώριο λάθους είναι μεγάλο λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας. Τα τελευταία χρόνια, ένας πύραυλος έπεσε στην Κύπρο, λόγω των συστημάτων αεράμυνας στη Συρία. Ο πύραυλος αυτός ειπώθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα λάθους, αλλά ήταν πολύ κοντά στους οικισμούς. Χθες το βράδυ, εκατοντάδες εναέρια όπλα χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών και η θέση μας είναι γεωγραφικά πολύ κοντά σε αυτά τα σημεία. Τρίτον, υπάρχει ένα πρόβλημα μεταναστευτικού κύματος. Οι ανθρωπιστικές κρίσεις σε αυτές τις περιοχές οδηγούν σε ένα σοβαρό μεταναστευτικό κύμα και αυτή τη στιγμή η νότια Κύπρος επηρεάζεται σοβαρά από αυτό με αρνητικό τρόπο», δήλωσε.

Υπογραμμίζοντας ότι λόγω της έντασης μεταξύ των δύο χωρών θα έπρεπε να ληφθούν και μέτρα όσον αφορά στην ασφάλεια και τα ταξιδιωτικά σχέδια των «πολιτών της τδβκ», ο κ. Οζερσάι δήλωσε ότι αυτό που ανέμενε ήταν ότι η «κυβέρνηση» και το «υπουργείο εξωτερικών» θα προέβαιναν σε "έκδοση ταξιδιωτικής προειδοποίησης", κάτι  που δεν έκαναν, όπως είπε.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, "ο πρόεδρος του τμήματος διεθνών σχέσεων" του «πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής», Σαϊτ Ακσίτ, σχολιάζοντας στην εφημερίδα την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε ότι η επίθεση έγινε αντιληπτή ως προσπάθεια αύξησης μιας ελεγχόμενης έντασης.

«Το Ιράν πίστευε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα για να στείλει ένα μήνυμα, τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς την περιοχή, μετά την επίθεση του Ισραήλ στο κτίριο του προξενείου δίπλα στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία», ανέφερε.

Υπογραμμίζοντας ότι η δήλωση του Ιράν ότι η επίθεση έχει τερματιστεί καθώς επίσης και η δήλωση των ΗΠΑ ότι δεν θα υποστηρίξουν την αντεπίθεση του Ισραήλ είναι μια σημαντική στάση, ο κ. Ακσίτ αναφέρθηκε στη σημασία της έκκλησης των δυτικών δυνάμεων προς το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. «Η στάση αυτή δείχνει ότι η εξάπλωση του πολέμου δεν είναι επιθυμητή», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι είναι πιθανό μια σύγκρουση που θα εξαπλωθεί στην περιοχή να επηρεάσει και την «τδβκ».

«Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα ότι μια σύγκρουση που θα εξαπλωθεί στην περιοχή δεν θα περιοριστεί στην περιοχή, τότε πρέπει να πούμε ότι θεωρείται αδύνατο να μην επηρεαστεί το νησί της Κύπρου και η 'τδβκ'. Με τον πιο ήπιο τρόπο, ο αντίκτυπος της εξάπλωσης της σύγκρουσης στην παγκόσμια οικονομία θα είναι αρκετά αρνητικός. Μπορούμε επίσης να δηλώσουμε ότι μια σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης και ότι το νησί θα είναι ανοικτό σε επιθέσεις λόγω της χρήσης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο», ανέφερε.

Εκφράζοντας την άποψη ότι εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων μας περιμένει μια περίοδος οικονομικών προβλημάτων και αυξημένης αβεβαιότητας, ο κ. Ακσίτ αναφέρθηκε στη συνέχεια στη χρήση των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι λόγω των βάσεων το νησί είναι ανοιχτό σε επιθέσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων